Figyelõnet

Megjelent a magyar Vista

Hónapok óta Vista-lázban ég a számítástechnika világa. A mai naptól kezdve pedig a hazai felhasználók is élhetnek az új generációs szoftvercsomag nyújtotta előnyökkel, hiszen a néhány hete kapható angol után megjelentek a magyar nyelvre lokalizált Vista, Office és Exchange verziók.

A fent említett Vista-láz talán érthető is, hiszen az utóbbi öt évben a Windows XP utódjának megszületésén kívül aligha történt nagyobb dolog a legnagyobb szoftvercég életében. Szinte az összes termékciklusuk egyszerre, idén 2007-ben fordul át új verzióra, most újul meg a teljes Office programcsomag, valamint a szerverprogramok nagy többsége is, ami ezúttal nem csupán funkcióbővülést jelent, mint a korábbiakban, hanem teljesen új kezelőfelületet és adatbiztonsági filozófiát is. Ez a felhasználók számára is szokatlan, hiszen gépeiken egyszerre kell minden programot lecserélni és azok kezelését megtanulni.

A hazai boltok polcaira kerül a magyar nyelvű Vista, és mellette az Office és az Exchange család is elérhetővé válik, ami több mint harminc új verziójú terméket jelent egyidejűleg. Ehhez nem számítottuk hozzá a már korábban bejelentett, magyarul is elérhető Live szolgáltatásokat, bár ezek közül főként a Messenger számít itthon ismertnek és népszerűnek, míg a Live.hu startup- és keresőoldalt vagy a Live Space szolgáltatást viszonylag kevesen használják.

A Vista kapcsán számos pozitív vélemény és negatív kritika is napvilágot látott már az utóbbi időben. Annak ellenére, hogy a Microsoft a biztonsági prioritásokat hangsúlyozza a fejlesztés kezdete óta, azt senki sem gondolhatja, hogy a biztonsági problémák a program installálása után megszűnnek. Az új operációs rendszert fejlesztői ugyan már az új biztonsági kihívások ismeretében készítették, így az valóban magasabb szintű biztonságot adhat a felhasználónak, a Vista azonban önmagában nem válasz a legújabb fenyegetésre. Mégis a biztonság az első érv, ami miatt érdemes egy újabb programot vásárolni, hiszen a terméktámogatás, és a főbb szoftverek új verziói elérhetőek a már meglévő XP-hez is, de az öt éve még elképzelhetetlen támadási technikákra a számos javítás ellenére átfogó megoldást sosem adott a Microsoft.

A Vista szinte minden területen képes újat mutatni, a memória- és a rendszerkomponens védelemtől, egészen a figyelmeztetések rendszeréig, beleértve a szülői felügyeletet is. Az igazi áttörés, hogy korlátozták az XP-ben számtalan veszélyt okozó szolgáltatásokat, melyek a továbbiakban nem rendszergazdai, hanem egyedi biztonsági azonosítóval futnak majd. Például a korábban káoszt okozó Blaster féregvírus a Vista rendszereken már semmilyen problémát nem okozna. Sőt a többi internetes veszély ellen is hatékony védelmet nyújt az új Explorer 7, a Windows Defender és az új tűzfal triója - írja a Winportal.net. Szakértők szerint a vásárlással azonban még érdemes várni legalább néhány hónapot, amíg a termék élesben is bizonyít és kinövi első gyermekbetegségeit.

Első élmények

Nagy Krisztián, a Számítógépház Kft. szervizvezetője szerint "a korai befogadók főként a játékosok lesznek majd, a kizárólag Vistára megjelenő DirectX 10 miatt, de jelenleg még számukra sem ajánlatos a gyors váltás, hiszen még a hardvergyártók is csiszolgatják meghajtó programjaikat. Valóban szép és jól használható operációsrendszer lesz, de induláskor az otthoni felhasználók közül csak az vágjon bele, aki szereti a kihívásokat."

"A Vista gépigényével kapcsolatos aggodalmak részben alaptalanok. Annak ellenére, hogy ajánlott egy 50 GByte-os partícióra telepíteni, amiből 7-8 GByte-ot el is foglal a telepítéskor azonnal, a mai átlagosnak mondható középkategóriás számítógépeken tökéletesen fog futni. Akik viszont a multimédiás élményeket hajszolják, azok - ahogy eddig is - kénytelenek lesznek kicsivel többet áldozni hardverre" - emelte ki a szakértő.

Az alapváltozat futtatásához elegendő lesz egy 800 Mhz-es processzor és 512 MB memória, míg a Prémium verzió sem igényel alap esetben 1 GHz-es CPU-nál és 1GB memóriánál többet, igaz ebben az esetben már egy izmosabb videóvezérlő szükséges az új grafikai megoldások támogatására. Igazi teljesítménynövekedést viszont csak azok fognak érzékelni, akik az eddiginél jóval több rendszermemóriát tesznek gépükbe. A Superfetch technológiának köszönhetően a Vista képes észlelni, hogy a felhasználó reggel 8 és délután 4 között többnyire Wordöt és Excelt futtat, esténként viszont a böngészőt és a médialejátszót használja. A program ennek megfelelően előre betölti az ezekhez szükséges fájlokat a szabad ciklusok alatt. Ezzel is a gyorsabb működést próbálták megvalósítani.

Az új termékek nem látható - újraírt - kódja mellett a kezelőfelület is több helyen komoly átalakításon ment keresztül, s míg a Vistában inkább ráncfelvarrás történt, az Office teljesen új kialakítást kapott. A több száz parancs legördülő menükbe való beszorítása helyett egy logikailag felépített dinamikus menürendszerrel kell megismerkednie a felhasználóknak, ami elsőre ugyan szokatlan lehet, de néhány nap használat után nem valószínű, hogy bárki is visszasírná a régi felületet.

Az új Office egyszerűsített stílus kezelésével egy gyakorlatlan felhasználó is percek alatt készíthet ízlésesen formázott színes-szagos dokumentumot, a korábbival ellentétben a szerkesztéskor leggyakrabban használt elemek közös, Home nevű felületre kerültek, azaz szinte minden esetben egyetlen kattintásnyi közelségbe. A szerkesztés közbeni változtatások valós időben történnek, a stílusok vagy a formázási beállítások közt böngészve azonnal látható, hogyan néz majd ki a kijelölt terület.

A táblázatkezelőben a cellák immár nem csupán a számoknak adnak helyet, de grafikusan megjeleníthetővé válnak az összefüggések, különbségek a cellák között, ezáltal élő, könnyen áttekinthető dokumentumot formálva. A grafikonok szerkesztésének menete is megváltozott, és azon túl, hogy immár háromdimenziós, textúrázott ábrák készülnek, jóval könnyebbé vált azok létrehozása is.

Az Outlook ugyan már korábban is integrált üzenet- és információközpontként működött, de az új verzióban a levelezés teljesen összefonódott a kapcsolatok kezelésével, kalendáriummal és az alternatív valós idejű kommunikációs csatornákkal, sőt a beépített RSS olvasó révén a hírolvasás is bekerült az alapszolgáltatások közé. Az Unified Messaging nevű megoldás az Exchange szerver és Outlook kliens segítségével lehetővé teszi, hogy a felhasználó egy helyen lássa az e-mailjeit, fax és hangposta üzeneteit, szerkessze, címkézze és rendszerezze őket. A jövő a hálózati kommunikációé, a közös munkáé és a teljesen átjárható szolgáltatásoké.

A hazai kínálatban új az Office Communicator 2007, ami az irodai csomagba integrálja az azonnali üzenetküldés vagy hang- és videó hívás lehetőségét. A szerkesztett dokumentum mellett megjelennek az ahhoz kapcsolódó kontaktok, így azonnal szinte élő segítséget lehet kérni az éppen legmegfelelőbb embertől, de akár egy beérkezett Outlook üzenet küldőjével taszkváltás nélkül is kezdeményezhető élő chat. Ez a program főként nagyvállalati környezetben lehet mindennapi segítője munkánknak, bár az Officeból is legalább a Professional Plus változatot kell megvásárolni ahhoz, hogy használhassuk.

Az olcsóbb verziókban is sok a változás

Itthon ugyancsak most debütál a OneNote, ami a jegyzetfüzet digitálisan feljavított mása kíván lenni. Ez a szoftver már a legolcsóbb, 30 ezer forintba kerülő, dobozos Home és Student változatban is helyet kapott, így sokak számára válhat napi gyakorlattá használata. A "laptop-generáció" számára fontos szempont lehet, hogy lehessen "csak úgy" jegyzetelni megkötések nélkül.

"A OneNote az otthoni felhasználók számára elsősorban a házi feladatokhoz történő adatgyűjtés, hobbikhoz kapcsolódó információk/feljegyzések gyűjtése során jelent előnyt. A beépített gyorskereséssel a OneNote-ban jegyzetelt, tárolt adatok rendkívül gyorsan előkereshetők, sőt a képeken található feliratok is másolhatóvá, kereshetővé válnak az integrált képi karakterfelismerő szoftvernek köszönhetően, mely alighanem lehetetlen lenne azok számára, akik kockás papírra, netán Post-it címkékre gyűjtik jegyzeteiket.“ - mondta el Pozsony Balázs, a Microsoft Magyarország Infomunkás termékcsoport vezetője.

Az Otthoni és Tanuló csomagnál lesz még egy olcsóbb, a kizárólag OEM (nem dobozos kiszerelés, csak egyetlen számítógépre feltelepíthető liszenc konstrukció, melyet nem lehet tovább hordozni másik konfigurációra gépcsere esetén, illetve nem jár hozzá terméktámogatás) változatban kapható Office alapváltozat, melybe kizárólag az otthon leggyakrabban használt trió, a Word, Excel, Outlook került be. Ennek ára egyelőre nem ismert, de biztosan válasz szeretne lenni a mostanság divatossá váló webkettes, online irodai szoftvercsomagok elterjedésére. Az ellentétes oldalon pedig a közel 150 ezer forintos Professional Plus változat szerepel, amiben már minden elérhető alkalmazás helyet kapott.

Ugyan a fenti példák csak szűk keresztmetszetét adják a megjelenő termékek újszerű megoldásainak, de a kiemelt részek rávilágítanak arra, hogy a Microsoft, ha lassan is de elmozdulni látszik a hálózati kultúra követésének irányába, ez meglátszik mind az operációsrendszer, mind az irodai programok súlypontjain is.

Salamoni döntés arról nem létezhet, hogy ezek az új verziók megfelelőek-e, érdemesek-e a váltásra, minden felhasználó és vállalat maga kell mérlegeljen, hogy mikor vásárolja meg a Vistát. Annak ellenére, hogy az MS jelenleg szinte minden átlagos felhasználói igényt képes szoftvereivel és szolgáltatásaival kielégíteni, érdekes trend, hogy számos használható alternatíva is megjelent az online megoldásokban, amelyek hamarosan akár komoly konkurenciát is jelenthetnek a most megjelent termékeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • klastrom #9
    LOL
  • crx #8
    Mert mért ne lenne csak elég ha be van kötve a net hiába jogtiszta az XP ha a többi nem:)))))))
  • Vorpal #7
    OEM ami verzió neked kell 30 ezer - na azért annyit le tud pengetni az is aki anyutól kér - és nyugalom van este nincs lázálom meg ágybavizelés
  • ssdb #6
    150 ezer... najóvan, ezt sem fogom megvenni.
  • nedudu #5
    Nem tudod mikor lesz? ;-)
  • concrete #4
    az újabb ilyen jellegű kérdések elkerülése végett:

    nincs
  • klastrom #3
    Tört verzió van má belőle??
  • egyember1 #2
    "Vista-láz"; "kell"


    LOL
  • Cmdr #1
    Már gondoltam rá, hogy megveszem a Home Basic verziót, mert végülis 25e nem sok érte, de amig nincsenek normális driverek addig jegelem.