Gyurkity Péter

Ellentámadásra készülnek a Linux-fejlesztők

Erre a következtetésre jutott több forrás, mégpedig a Linux Foundation által megszervezett első találkozó beszélgetései alapján, amelyek főleg a Microsoft törekvéseit és valószínű céljait vették sorra.

Az Open Source Development Labs és a Free Standards Group év eleji összeolvadásából létrejött alapítvány a Google főhadiszállásán rendezte meg a találkozót, amelyen a platform több neves támogatója és aktív részese is megjelent. Példaként említhető az IBM, a Red Hat, a Novell, az Adobe, az Ubuntu, és számos kisebb-nagyobb cég és szervezet, amelyek kivétel nélkül a Linuxban és a nyílt forráskódban látják a jövőt.

Az összejövetel - amelynek részleteiről ezen az oldalon olvashatunk - a Microsoft lépéseit és vélhető céljait helyezte előtérbe, amelyek egyértelműen komoly kihívást jelentenek. A többség arra az álláspontra helyezkedett, hogy a végső döntés az egyes felhasználók kezében van és Redmond ezúttal is igyekszik megfélemlíteni a vásárlók egy részét, hogy megvédje saját kereskedelmi alapjait, illetve hogy tovább növelje befolyását. Bírósági perektől azonban nem tartanak, mivel azzal szerintük a szoftvercég is tisztában van, hogy a felhasználók jó része Microsoft termékeket is használ és ezzel csak öngólt érne el.

A többnyire csak "Az ellenség" néven emlegetett óriásnak már csak azért is nehéz dolga lesz a megfélemlítéssel - vélik a konferencia résztvevői - mert a Linuxot is egyre inkább nagy kereskedelmi fejlesztők támogatják, és egyre több profit alkalmaznak a fejlesztési feladatok megoldására. Elég ha csak átfutjuk a fenti listát, máris kiviláglik, hogy komoly érdekek fűződnek a platform sikeréhez, eközben pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy a Microsofton belül is megfogalmazódnak olyan vélemények, miszerint a nyílt forráskód jelenti a jövőt. Ez a belső ellenzék egyelőre nem vállalja nyíltan a nézeteit, ám nem kell sokáig várni, hogy komolyabb hangsúlyt adjon véleményének.

A Linux oldalán a megosztottság jelenti a hátrányt, hiszen jelenleg mintegy 360 különböző disztribúció versenyzik a felhasználók kegyeiért. Az eltérő megoldások azonban többnyire közös céllal és indíttatással készülnek, így egy kiterjedtebb összefogás - mint a mostani találkozó - komoly ellensúlyt képezhet Redmond törekvéseivel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • opera11 #120
    A világ pingvinjei egyesüljetek és törjük le a MS uralmat :)
  • rigidus #119
    > Itt még azt hittem a tar olyan mint a rar windows alatt.

    A tar egy kotegelo formatum. Pongyolan fogalmazva: tomorites nelkul csinalja ugyanazt mint a rar. Ezert van az, hogy gyakran szokott lenni utanuk ponttal elvalasztva egy tomoritoformatum kiterjesztese is, pl. bz2, gz, satobbi ami jelzi, hogy tomoritve is lett kotegeles utan.

    > Azóta sokat okosodtam, de te se az anyád hasába lettél jártas.

    Nem vitas. Azert ha legkozelebb uj dolgokkal ismerkedsz es feluletesen jarod korbe a temat, nem szabad itelkezni, mert sajnos egyeseknel konnyen kiveri a biztositekot. Mint ahogy nalam is kiverte - altalaban nem jellemzo modon.

    Tovabbi sok sikert!
  • rigidus #118
    JAV: nyaloka --> nyalogep
  • rigidus #117
    "Rigidus
    Lehetnél kicsit kedvesebb :)"


    Fingadozott halokartyam a melegben mig postoltam. Aztan mikor mar harmadjara kellett ujrairnom, szegeny nyaloka forumtarson toltottem ki a mergemet. Bocs nyaloka.


    Most megint szakadozik. Kellett nekem megszolalni.
  • Match #116
    Ha nem debian-t teszel fel, javarészt segítőkész emberekkel fogsz találkozni.
  • nyalógép #115
    Ja, és köszönöm a jószándékú emberek segítségét.
  • nyalógép #114
    "Letöltöm a progit kicsomagolom a tar csomagot..."

    No comment.

    Azóta sokat okosodtam, de te se az anyád hasába lettél jártas.
    Itt még azt hittem a tar olyan mint a rar windows alatt.
  • nyalógép #113
    Időközben sikerült megbirkóznom a telepítési problémával.
    Mivel most láttam előszöl ilyet nem csoda hogy az install.exe-t kerestema kitömörítés után.
  • Match #112
    a #slackware.hu -n engem már fogadtak úgy, hogy bejelentkezek, beírom hogy sziasztok, erre válaszként: Na mi a kérdés, match? :D
  • turul16 #111
    Rigidus
    Lehetnél kicsit kedvesebb :)


    Kérdezőknek:
    Szigorú szabályok (Azért annyira nem kell komolyan venni, kicsit nyers néhol)

    Az alláírásomba szerplő link:
    Linux nem Windows

    „Üdv! Pár napja használom a Linuxot és többé kevésbé elégedett vagyok vele. De szégyen, hogy [ez vagy az] nem úgy működik mint a Windows-ban. Miért nem írják át a fejlesztők előlről az egészet, hogy úgy működjön mint a Windows-ban? Biztos vagyok benne, hogyha megtennék, akkor a Linuxnak sokkal több felhasználója lenne mint így!”

    Az írásban választ kapsz erre.


    Még valami, ha valki IRC -n jár.

    Ne kezdje azzal, hogy :
    Sziasztok.
    Tudnátok segíteni ?
    Ért itt valaki az X programhoz ?

    (Erre vagy nem jön válasz, vagy csunyán fognak nézni rád)

    Csak tedd fel a kérdést!

    {Probléma leírása} , már probálkoztam {így} meg {így}, de nem jártam sikkerrel, itt meg itt volt a probléma a nekifutások közben.

    IRC -n , nem szokás, hosszú hiba üzeneteket bemásolni, erre vannak oldalak, ahová bemásolhatod, és be linkelheted.


    Fogtok szembekerülni türelmetlen emberekkel is, ne foglalkozatok velük, azokkal foglalkozzatok akik segítenek és, ha azt mondják ebben a doksiban találod a megoldást akkor nézz bele legalább mielőtt, tovább kérdezel.