Gyurkity Péter

Látogatóik követésére köteleznék a torrentoldalakat

A jó ideje magát megvédeni igyekvő TorrentSpy portált a bíróság arra kötelezte, hogy információkat tároljon el látogatóiról. Az oldal várhatóan megtámadja a döntést, mivel mindez ellenkezik szabályzatukkal.

A Cnet arról számolt be, hogy a kaliforniai kerületi bíróság még májusban hozta meg a döntést az oldal látogatóinak követéséről. Az ítéletet csak most pénteken hozták nyilvánosságra, és ahogy az várható volt, máris jelentős visszhangot váltott ki. Az érintettek attól tartanak, hogy az összes fontosabb torrentoldal esetében hasonló döntések születhetnek, ami a letöltő és tartalmaikat megosztó felhasználók nyomon követését eredményezné.

Mindez magába foglalná a naplófájlok készítését és eltárolását a felhasználók tevékenységéről, hogy pontosan mely aloldalakat és torrenteket tekintették meg, vagy töltötték le. Ez ellenkezik a portál szabályzatával, így várhatóan benyújtják a fellebbezést, amelyet június 12-ig kell megtenniük. Arra is felkészülnek azonban, ha ismét kedvezőtlen döntés születik és várhatóan korlátozzák majd az oldal elérését, hogy elkerüljék a súlyos konfliktus kialakulását saját felhasználóikkal. Lehetőségként merült fel az amerikai internetezők teljes kitiltása, mivel csak így előzhetnék meg a nyomon követést.

A TorrentSpy és több más oldal még tavaly márciusban került az MPAA figyelmének középpontjába, amikor pert indítottak ellenük a letöltések és a kalózmásolatok terjesztésének elősegítése miatt. Bár ezen oldalakon csak a torrentfájlokat tárolják, a Mozgókép Szövetség szerint ez már önmagában büntetendő, hiszen lehetővé teszik az illegális másolatok terjesztését.

A mostani döntést természetesen üdvözölte a szórakoztatóipar, ez szerintük jelentős mértékben javíthatja a fizetős szolgáltatások esélyeit. A másik oldal azonban élesen tiltakozik, hiszen ez az első alkalom, hogy bírósági döntés kötelezi a felhasználók tevékenységének naplózását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #32
    Ja, csak az nem mindegy nekik, hogy a kalózok aránya 10vagy 90%
  • 1488 #31
    szánalmas...
    úgyse jön össze nekik.
    kalózok voltak vannak és lesznek.
  • Yfel #30
    Az sem az én bajom mert nem is Európában élek :o)

    Persze teljesen igazad van, az amerikaiak megpróbálják mindenkire ráerőltetni a saját szerzői-jogi rendszerüket de egyenlőre egy ország sem hajlandó DMCA féle szigorításokat bevezetni.

    A legtöbb ország ilyen jellegű törvénye már elég védelmet nyújt a szerzői jog-tulajdonosoknak ahhoz, hogy meg tudják védeni magukat és mindenki tudja, hogy Hülye KisKarcsit nem lehet 20 évre börtönbe vágni, mert letöltötte a Kill Bill-t. Ekkora ökörséget csak a Szabadság Álomországában lehet bevezetni.

    Y
  • teddybear #29
    "Másrészt pedig nem Amerikában élek, úgyhogy nem zavar, hogy mi fáj az MPAA-nek"

    Csak az a baj, hogy amit elér amiban az MPAA, azt szolgamód Európában is be akarják vezetni.
  • Yfel #28
    A Tor kliens a legkényelmesebb megoldás amit eddig találtam. Azzal el lehet érni a Torrentspy-t, végig lehet nézni a filejaikat és le lehet tölteni a néhány kb-os Torrent fileokat. Kicsit lassú, de ha az adblock-al együtt használod Firefox alatt akkor elég jó sebességet lehet vele elérni. a P2P torrent letöltéshez (amikor a több100 MB-os fileokat töltöm le) már a direkt internet kapcsolatomat használom, mert a P2P hálózatokat nem tudják annyira figyelni / bíróságon felhasználni. Ha pedig igen, akkor mindig lehet azzal védekezni, hogy nyitott volt a wifi-d.

    Másrészt pedig nem Amerikában élek, úgyhogy nem zavar, hogy mi fáj az MPAA-nek.

    Persze ehhez hozzá kell tenni, hogy minden olyan filmet ami tetszik megveszek DVD-n (kb 20-30 minden évben - ennél nem is szoktam sokkal több filmet letölteni)

    Y
  • Lame #27
    Ja, ennyi az egesz. Azt meg monitorozzak nyugodtan :))
  • HappyBoy #26
    Mi NEM alkalmas illegális másolat terjesztésére? Mert ezek szerint az mind törvényellenes lenne?
  • virs lee #25
    Nyilván nem kamerás, hanem dvdrip kéne. ^^
  • Adenoma #24
    a nagy kiadók ha évente kettőnél több jó filmet gyártanának, és mondjuk nem 200 milliót áldoznának mindenféle nézhetetlen szar filmre, akkor nem lenne eza cécó...
  • Morden23 #23
    Mondjuk nekem eszembe nem jutna soha kamerás felvételt letölteni, mert még a sávszélet is sajnálom az ilyesmire.

    Ha már "lopom" a gyári dvd-s filmeket, akkor normális minőségben teszem, nem cseszek ki magammal, nem igaz?