Berta Sándor

Civil nyilatkozat a tudáshoz való hozzáférésért

A G8 tagországok igazságügyi és belügyminisztereinek mai találkozója előtt a nemzetközi nem kormányzati szervezetek (NGO) a szellemi tulajdon védelmét szolgáló törvények szigorításaiból fakadó problémákra hívták fel a figyelmet.

Nemzetközi civil szervezetek közös nyilatkozatot írtak alá, melyben azt követelik, hogy a tudáshoz mindenkinek minden formában biztosítsák a hozzáférést, valamint hogy a világ vezető gazdasági hatalmainak számító országok dolgozzanak ki a jelenlegitől eltérő, a szellemi tulajdont védő kreatív és innovatív megoldásokat. A szervezetek és a magánszemélyek szerint a digitalizálás és a biotechnológiák óriási tudásszerzési lehetőségeket hoztak a felszínre, az azonban viszont hiányzik, hogy ezeket az információkat bárki felhasználhassa. Ennek bevezetésével számtalan probléma megoldható lenne, a szellemi tulajdont védő jogszabályok szigorítása viszont elveszi ennek a lehetőségét.

"Hitszegő magatartás az, amikor hamis pólókról és nem biztonságos gyógyszerekről beszélnek, miközben az a cél, hogy megszüntessék a fejlődő országok számára nagyon is fontos termékek gyártását. Az igazi problémát azonban nem ez, hanem a szellemi tulajdon védelme jelenti, ami lehetetlenné teszi és megakadályozza a tudományos fejlődést. Fontos lenne, hogy minden ország maga dönthesse el mennyire és hogyan védi a szellemi tulajdont" - nyilatkozta Petra Buhr, a Netzwerk Freies Wissen koordinátora.

A szakemberek bírálták azt az elképzelést is, miszerint az eddiginél nagyobb szerepet kapna a szellemi tulajdon védelme a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországaiban, viszont fontosnak tartják, hogy a kutatás-fejlesztés, a szoftverek és a digitális tartalmakhoz való hozzáférés mindenki számára megvalósulhasson. Ehhez azonban el kellene fogadni a nyílt hozzáférés modelljét, el kellene törölni a szoftverszabadalmakat és a digitális másolásvédelmeket (DRM).

Utóbbira már láthattunk kísérleteket, amikor áprilisban az EMI és az Apple, majd az Amazon is bejelentette, hogy DRM nélküli zeneszámok is elérhetők lesznek a kínálatukban. Május elején pedig Peter Gabriel közölte, hogy a We7 nevű letöltési portállal kavarná fel az online zenei piac jelenlegi állóvizét: az elképzelések szerint a zeneszámokat digitális másolásvédelem (DRM) nélkül, de rövid reklámokkal kínálják majd.

A nyilatkozatot az osztrák, a német, a lengyel, az orosz, a svéd, a holland és a brit kalózpártok, valamint egy belga (a European AIDS Treatment Group), több német (Netzwerk Freies Wissen, BUKO Pharma-Kampagne, Netzwerk Neue Medien, Seeds Action Network - S A N, medico international, Chaos Computer Club, World Social Web Dialogue és az Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft), svájci (Swiss Internet User Group SIUG, Digitale Allmend, Zürich, Chaos Computer Club Zürich - CCCZH), az IP Justice amerikai szervezet és eddig tizennyolc magánszemély írta alá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kutuvoz #3
    Ha te lennél a feltaláló akkor be sem tudnád jegyezni a találmányodat pénz híján!
    Már akkor szerencsés lennél, ha nem lopná el valami multi, hanem megvenné tőled az ötletet vagy a találmányt "jó pénzért", és majd Ő megkeresi helyetted a kifizetett összeg milliószorosát.
    Ez a programozásra is igaz!
  • bandypappa #2
    Ha én lennék a feltalálo, és az életemet tettem rá a kutatásra, bizony neheztelnék ha nem kapnám meg a zsiros zsebbélelö zsetonomat a munkámért. Persze ennek is van határa, ha az ember már a 8. Yacht-át veszi meg el kéne gondolkozi, hogy hol az elég.
  • haxy27 #1
    na végre erröl beszélek látom másnak is eszébe jutott, hogy a szabadalom általában a fejlödést gátolja. Persze tudom most mindjárt jön pár foszer és aztmondja mert a feltalálók meg haljanak éhen! Itt nem arrol van szó hogy ingyen adja át a találmányát és a cégek megazdagodnak belöle. Hanem inkába adja el azaz a cég aki használni akarja vegye meg a használati lehetöséget nem a jogot. De a magáncélú felhasználást senkisem korlátoza csak az üzletszerü kerüljön korlátozásra. (Vagy valami hasonló ezt azért alaposan ki kell dolgozni)