Berta Sándor

Behódolt az utántöltők nyomásának a HP

Az Epson után a Hewlett-Packard is úgy döntött, hogy saját maga kínál olcsó tintát a nyomtatóhoz és a multifunkciós készülékeihez, így akadályozva meg az utántöltést kínáló cégek további térhódítását.

Hazánkban is virágzik az olcsó festékpatronok piaca, ami érthető, hiszen a gyári termékeknél jóval kedvezőbb áron juthatnak így a felhasználók a nyomtatáshoz szükséges anyaghoz. Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy ezek a patronok milyen minőségűek. A legtöbb nyomtatógyártó szerint a kérdés fel sem merülhetne, lévén ezek meg sem közelítik a gyári anyagok minőségét. Azonban hiába az ellenkezés, az olcsó termékeket egyre többen veszik és emiatt a nyomtatógyártók is kénytelenek átgondolni az álláspontjukat.

Nemrég az Epson döntött úgy, hogy csökkenti a tintapatron-árait, hogy így próbáljon meg versenyképes lenni a kínai piacon, ezúttal pedig a HP döntött hasonlóképpen. A lépéstől mindkét gyártó a forgalom és a bevételek növekedését, valamint az olcsó tintákat árusító cégek visszaszorulását várja.

"A jövőben a nyomtatókban használt tintapatronok összetételének és árának kialakításánál az eddiginél jobban szeretnénk figyelembe venni a felhasználók érdekeit" - jelentette ki Michael Hoffmann, a Hewlett-Packard nyomtatórészlegének európai vezetője. Mindez azt jelentheti, hogy vége szakadhat annak a gyakorlatnak, amely szerint gyakran már két tintapatron többe került, mint maga a nyomtató, vagyis a leves drágább volt, mint a hús. Ennek volt köszönhető, hogy a kifogyott tonerek, festékpatronok utántöltésére vállalkozó cégek üzlete nagyon jól megy és hogy ma már öt felhasználóból egy biztosan újratöltött tintapatront használ.

A HP teljesen új stratégiát alakított ki. Eszerint lesz egy olcsó, egy nagy kapacitású és egy különleges feladatokra, például fotók nyomtatására használható tintapatron. Így mindenki a saját igényeinek megfelelő terméket vásárolhat majd. A cég a tintaválasztást megkönnyítő útmutatókkal (ún. kompatibilitási táblázatokkal) segíti a vásárlókat. A vállalat új színkód rendszerét kiterjesztette az üzletekben elhelyezett tájékoztató anyagokra, amelyek felhívják a vásárlók figyelmét és a megfelelő kellékanyagokhoz irányítják őket.

A szakemberek nem véletlenül nevezték a most meghirdetett programot a vállalat egyik legfontosabb kezdeményezésének. Az átállás több tízmillió euróba kerül, azonban hosszútávon ez a beruházás megtérül és Michael Hoffmann biztos benne, hogy az eredmények a forgalmi, illetve a bevételi adatokon is látszani fognak. A Hewlett-Packard piaci részesedése az európai nyomtatópiacon 2006 második félévében 42,2 százalék volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #32
    Aramir hát nem tudom...
    Sokszor még az eredeti festéket is más színnek ismeri fel a ip 5200 es ezért kérdeztem. Az utángyártottakkal kapcsolatban nincs túl jó véleményem mert
    augy is a canon k* kényes illetve volt már rá példa canonál hogy a teli festéket is üresnek jelezte
  • zseko #31
    Öt felhasználóból egy használ újratöltött patront? A környezetemben mindenki utángyártott patront használ. Sőt, azért vettek olyan nyomtatót, mint az enyém, mert látták, hogy én mennyiért veszem a patront, meg ők mennyiért veszik :D
    Canon IP2000-es nyomtatóm van, a gyári színes kb. 3800 forint, az utángyártott meg kb. 300-400 ft... azért nem mindegy, és ha a fej esetleg tönkre is megy, simán kispóroltam az árát 4-5 db "nem gyári" patronnal. A képminőség pedig, számomra legalábbis, nem különösebben észrevehető, pedig nyomtattam fényképpapírra is. Bele lehet kötni, de akinek nyomtattam, még így is örült és csodálkozott, hogy ez nem igazi fotó.
  • Aramir #30
    Vagy veszel az eBayről 10-11 ezerért egy vadiúj fejet hozzá :)
  • Aramir #29
    Bár nekem iP4200-am van, de a patronok egyformák. A chipet felhelyezni nem nehéz. A gyári patronról lekell szedni, majd rátenni az utángyártottra. Legtöbbször adnak az ilyen patronok mellé kétoldalú ragasztót, azzal felragasztod, és kész.
  • vax #28
    Valaki nem tud egy jó epson nyomtató szervizt. Konkértan kicsit vacakol Epson Stylus 660. Egy "zsák" utángyártott fekete és szines patronom van hozzá és most itt marad rajtam ha nem sikerül megjavítani. :(
  • bakagaijin #27
    Ehh, milyen jó is a lézer :). Gyakorlatilag elég évente egy festéket venni bele (pedig kemény vizsgaidőszakokat nyomtattam vele végig). A festék sosem fog beleszáradni akármennyi ideig is áll. Nem fogja a nyomtató kifújni a felét fejtisztítás-gyanánt, és maga a nyominger is most már kb. 10 éve működik gond nélkül. Hány más ilyen cucc van? :) Ja, és még a filléres mezei vetítőfóliára is lehet vele nyomtatni, nem kell megvenni a többezres spec barázdált fóliát amire a tintasugaras tud nyomtatni elkenődés nélkül.
  • aaaaa #26
    Tény hogy sok festék enyhén szólva nem 100%-os minőségű. De a nyomtatók 80-90%-a a 20-30 ezres kategórákból tevődik ki, főleg a nem céges, egyszerű otthoni felfasználóké. Az eredeti patronnál 2-3 garnitúra cseréje után még 1x kifizeted a nyomtató árát. Tehát ha tönkrement, eldobod, még mindig olcsóbb. Kár arra számítni , hogy a felhasználók szeretni fogják a készüléküket és megjavíttatják, miközben az összes reklám azzal mossa az emberek agyát, hogy vegyen mindenből újat.
    Azért jó esetben az a Canon sem az első-második utángyártott vacaktól dugul el.
    Ha pl. elment 10 patron cseréig, az eredeti összesen kb 100,000 Ft, utángyártott max 20,000 Nyomtató új ára kb. 30,000 maradt 50,000-. Ha többet is elmegy, lehet számolgatni...
    Nyomtatófejjel egybeszerelt tintapatronoknál meg tényleg teljesen mindegy.
    Bár ahogy "fejlődnek" a nyomtatók, némelyik olcsóbb tipus úgyis magától összetörik itt-ott, a remek minőségű műanyagok miatt párezer lap után, és így is úgy is a kukában végzi.
  • dookie #25
    én fotónyomtatóba használok utántöltőt (canon) és teljesen elégedett vagyok, szép a minőség. az utántöltő 3x33 ml, ebből úgy 4-5 x újra tudom tölteni, jah és az utántöltő készlet 1200 Ft :) sztem tökre megéri
  • GulaSoft #24
    Nekem epson photo r 100-asom van, egyszer sokáig nem használtam, beszáradt a festék, titkos receptemmel megpucoltam, azóta jó. 6 patron megy bele a bolti ár 2000Ft körül van az utántöltött meg 600. Szerintetek legközelebb mit veszek?
  • Tetsuo #23
    Voszont a HPnak rohadt drágák a patronjai.. a Canonnak már nem annyira.
    És utángyártott patronok között is van különbség!