Gyurkity Péter

Már a HP a legnagyobb PC-gyártó

A vezetőségi botrányok és lemondások ellenére jól teljesít a Hewlett-Packard, hiszen a globális PC-piacon három év után ismét átvette a vezető helyet. Második a Dell, a dobogó alsó fokán pedig a Lenovo kapaszkodik.

A helycseréről gyors egymásutánban két kutatócég, a Gartner és az IDC is beszámolt, kiemelve, hogy a HP a botrányok ellenére növelte eladásait, míg a Dell szerényebb ütemben terjeszkedett. Nagy változás ezenkívül nem történt, hiszen továbbra is ez a két gyártó birtokolja a legnagyobb részesedést. Érdekes, hogy mindketten igencsak kényelmetlen helyzetbe kerültek az elmúlt hónapokban, a zavaros ügyletek, illetve a laptopakkumulátorok kapcsán.

A Gartner adatai szerint a harmadik negyedévben világszerte 59,1 millió személyi számítógépet szállítottak le. Ez 6,7 százalékos növekedést jelent a tavalyi eredményhez képest, az Egyesült Államokban azonban némileg visszaesett a forgalom, amire 2002 vége óta nem volt példa. Az első helyen immár ismét a Hewlett-Packard tanyázik, mégpedig 16,3 százalékkal, megelőzve a 16,1 százalékot elérő Dellt. A képzeletbeli dobogó alsó fokán a kínai Lenovo kapaszkodik a maga 7,5 százalékával, mögötte pedig a tajvani Acer (5,9 százalék), valamint a japán Toshiba (4,3 százalék) helyezkedik el. Az összes többi gyártó a piac 49,9 százalékáért felelős, de egyéni részesedésük igen kicsi.

A kutatócégek kiemelik, hogy az első két helyezett igen nehéz időszak kellős közepén van. A HP esetében ez a kémkedési botránynak köszönhető, amely Patricia Dunn igazgatósági elnök asszony lemondásához vezetett, a Dell pedig a Sony hibás akkumulátorainak köszönhetően 4 millió laptopot hívott vissza vásárlóitól, amely egyértelmű rekordot jelent. Utóbbi cég egyébként vállalati ügyfelei révén igen erős pozíciónak örvend a tengerentúlon, de a HP itt is felzárkózott, vetélytársa gyengélkedését látva. Az ismertebb gyártók közül érdemes még megemlíteni az Apple-t, amely az Egyesült Államokban noteszgépei révén 3 százalékkal növelte forgalmát, a teljes piac 6 százalékát kaparintva itt meg.

Az év végi várakozásokkal kapcsolatban az IDC részéről elmondták: nem tartanak az eladások visszaesésétől, mivel a kereskedők a Vistára készülve valószínűleg szeretnének megszabadulni a korábbi konfigurációktól. Aki tehát megelégszik a Windows XP-vel, az szerintük igen jó vásárt csinálhat majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!