Gyurkity Péter

Ártatlannak vallja magát a HP exvezére

Patricia Dunn, a Hewlett-Packard korábbi vezérigazgatója ártatlannak vallotta magát a bíróságon a felhozott vádpontokban, arra hivatkozva, hogy nem volt tudomása az alkalmazott módszerekről. A kémkedésről állítólag utóda is tudott.

Dunn szerdán fejtette ki a véleményét az ügyben eljáró bíróságon, hangsúlyozva, hogy nem tudott azokról a kifogásolható módszerekről, amelyeket az általa megbízott magánnyomozók alkalmaztak. A szeptemberben visszavonult vezérigazgató asszony tehát nem ismerte el személyes felelősségét, ugyanakkor komoly büntetésnek néz elébe, amennyiben a bíróság mégis bűnösnek találja.

A szeptemberben kipattant megfigyelési botrány jelentősége abban rejlik, hogy a HP igazgatói tanácsának több tagját és újságírókat is magánnyomozók figyeltek meg, mégpedig annak érdekében, hogy felfedjék az állítólagos szivárogtató kilétét. A megfigyelés lehallgatásokkal, adatlopásokkal egészült ki, ez pedig elég komoly bűncselekménynek minősül, főleg annak fényében, hogy Dunn maga is tudott a piszkos manőverekről. A tanács egyik korábbi tagja, George Keyworth, éppen azért mondott le posztjáról, mert a cégen belül megvádolták a bizalmas adatok kiszivárogtatásával.

Az egykori vezérigazgató tagadása azért is érdekes, mert levelek, memorandumok és egyéb dokumentumok százai igazolják, hogy mindvégig tudomása volt a megfigyelésekről. A pletykák szerint erről még a kijelölt utód, Mark Hurd is tudott valamit, annyit biztosan, hogy a megbízott nyomozók megkérdőjelezhető módszereket alkalmaztak. Hurd ugyanakkor nem szerepel a vádlottak között, sőt korábban igyekezett kijelenteni, hogy többet ilyen incidens nem fordulhat elő a vállalatnál.

Az ügyről kevés információ látott eddig napvilágot, a bizonyítékokról éppúgy hallgatnak, mint az esetleges tanúk kilétéről. Egyesek azt sejtik, hogy a belső vizsgálatokban részt vett személyek segítik a hatóságokat, mások az igazgatótanács több tagjára gyanakodnak. A tanúk kilétére vonatkozó kérdések eddig megválaszolatlanok maradtak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!