Gyurkity Péter

Betegportált fejleszt az IBM és a Duke

A Nagy Kék a Duke Egyetem fejlesztőivel közösen dolgozta ki az új portál alapjait, amely idővel az összes amerikai beteg adatait összegyűjtheti, online szolgáltatásokat nyújtva az érdeklődőknek és rászorulóknak.

Az új portál alapját nyújtó rendszer legnagyobb előnye, hogy átjárást biztosíthat a jelenleg még eltérő, egymással nem együttműködő hasonló megoldások között, így megvalósíthatóvá válik a kormányzat azon terve, miszerint 2014-re az összes beteg adatait elektronikus úton tárolják. Itt természetesen nemcsak adattárolásról van szó, ezt kiegészíti egy sor online szolgáltatás, elektronikus receptek, időpontlekötés, illetve véleménykérés, más orvosok megkeresése.

A Healthview Portal egyelőre a Duke Health System rendszerében lévő mintegy 400-500 ezer páciens számára elérhető egy gyors regisztrációt követően. A 14 hét alatt elkészült oldal távlati célja, hogy a betegek számos egyéb funkció és lehetőség mellett maguk is szemügyre vehessék saját kórtörténetüket, és ezt a megoldást kiterjesztve idővel az összes hasonló kezdeményezést bevonják a közös rendszerbe. A költségekről nem esett szó, de egyes becslések szerint ez már meghaladta az egymillió dollárt - a biztonság természetesen ugyanolyan fontos, mint az adatok megfelelő kezelése.

A Duke részéről elhangzott nyilatkozatokból kiderült, hogy a regisztrált felhasználók jelenleg számlákat egyenlíthetnek ki, és nem sürgős esetekben időpontokat köthetnek le orvosukkal. Két hónapon belül elérhetővé válnak a receptek, röntgenfelvételek, valamint a védőoltásokat összefoglaló dokumentumok, az elektronikus űrlapokkal pedig a várakozási időt szeretnék csökkenteni. A rendszer jelenleg 3 nagyobb kórházra és mintegy 100 kisebb klinikára terjed ki, ám a távlati célok között szerepel a mintegy 6000 kórházból álló teljes amerikai hálózat bevonása, a konkurens, egymással nem kompatibilis megoldások összehangolásával, az együttműködés lehetőségének megteremtésével.

A legnagyobb probléma éppen ennek hiánya, illetve az a tény, hogy a 6000-ből alig 300 intézménynek van elegendő forrása és megfelelő technikai háttere egy hasonló megoldás elkészítésére és bevezetésére. Hosszú távon ezért lehet előnyös az IBM és a Duke fejlesztése, a piaci elemzők szerint a párosnak kedvező esélyei vannak céljai megvalósítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GregSB #2
    Shake it baby! You wanna dance?
  • quentit #1
    Ha Duke, akkor jó SOKÁIG fog készülni