Specker Balázs

Katonai hálózatot fejleszt az IBM

Az IBM várhatóan a hét folyamán egy olyan átfogó, két kontinens közötti szövetséget jelent be, melynek célja hogy új hálózati technológiákat fejlesszen ki az amerikai és brit honvédelem számára.

Az amerikai hadsereg kutató laboratóriuma és a brit honvédelmi minisztérium 135 millió dolláros vállalkozását, és a benne résztvevő 24 technikai partner munkáját az IBM irányítja majd az elkövetkezendő nyolc évben. A csoport segítségére lesz a két országnak, hogy megvalósítsa a 2000-ben kitűzött közös célt, és biztonságosabbá tegye közös kommunikációs hálózatát. A beszédes International Technology Alliance (ITA) in Network and Information Sciences nevet kapott szövetség tagjai között tudhatja a Boeinget, a Honeywellt, a Carnegie Mellon Egyetemet, a Columbia Egyetemet valamint a londoni Imperial College-ot is - írja az RFID Update.

Thomas Killion, az US Army lab vezető tudósa elmondta, hogy az ITA az Atlanti-óceán mindkét partjáról összehozza tudományos közösséget, hogy megosszák egymással a tudást és olyan előremutató technológiákat fejlesszenek ki, mint a szenzoros és az RFID hálózatok. "Ez az egész legalább annyira szól a legközelebbi szövetségesünkkel való társulásról, mint amennyire a hálózat- és információtudomány égető kutatási kérdéseinek megválaszolásáról, melyek hozzájárulhatnak a következő generációs taktikai mobilhálózatok létrejöttéhez" - fogalmazott Killion a ZDNet oldalán.

A tervek szerint pár évnyi kutatás után a szövetség olyan újfajta hálózati kezelőrendszert vezet majd be, amely önmagát vezérli és szervezi. Dinesh Verma, az ITA programmenedzsere és az IBM kutatója elmondta, hogy a technológiát később a vállalati szféra is megkaphatná. A kutatások négy fő területre korlátozódnak majd: a hálózati elméletre, a rendszerek rendszereiben megvalósítható biztonságra, a szenzoros információkezelésre és szállításra, valamint a megosztott, szövetségi tervezésre és határozathozatalra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #4
    A cikk többszöri elolvasása után se értem, hogy az amerikai és brit honvédelemhez meg az IBM fejlesztéseihez mi köze a magyar sorkatonának.
    Még csak nem is fegyverekről van szó, hanem informatikáról.
  • Luise #3
    attól függetlenül igaza van. nem kéne magunkra felhívni a figyelmet...
  • fade2black #2
    sztem tanulj meg fogalmazni. Meg informálódni is...
  • craesh #1
    wow.
    és akkor mi meg ugye mostanság megyünk ki afganisztánba meg minden. há de könyörgöm a táliboknak jobb a fegyverzete mint nekünk! átlag magyar sorkatona ak47-essel van kiállitva egy egyszerü kis light kevlarral. mit akaraunk azzal? afgán kisgyerek ezzel születik. ha meg felnő akkor a vállán meg egy rpg lesz. sztem jobb lenne visszavonulást fujni... hazáig fognak kergetni minket.