Kruza Richárd

Tartalomfelismerés az illegális letöltések ellen

A kiadók próbálják visszaszerezni irányításukat kiadványaik felett ebben az online-letöltős világban, és úgy tűnik találtak is egy hatékony szoftveres módszert.

Az új technikai megoldás lényegében egy tartalom-felismerő szoftver, mely állítólag annyira fejlett, hogy akár rossz minőségű, homályos videókat is képes felismerni. Kiadói remények szerint ez a módszer a szórakoztatóipar legnagyobb problémájára, az illegális zene és videó letöltésekre megoldást hoz.

Vance Ikezoye, az Audible Magic főigazgatója mutatta be az új technológiát. Letöltött egy kétperces klipet a YouTube-ról, majd a cég új tartalomfelismerő rendszerével azt beazonosította, pedig a klip egy kézi kamkorderrel moziban felvett, kínai szinkronizálású, nagyon rossz minőségű és rövid része volt egy mozifilmnek. A szoftver kiszűrte, hogy a Kill Bill második részének 49 perc 37-ik másodpercéről van szó.

A kiadók minden erővel megpróbálják rávenni az internetes tartalomszolgáltatókat, hogy alkalmazzanak ilyen technológiát a zenei, illetve képi tartalmú illegális anyagok kiszűrésére. A MySpace éppen a múlt héten jelentette be hogy használná a módszert, a Google tulajdonában lévő YouTube viszont egyenlőre hallani sem akar erről annak ellenére, hogy a cég alapítói korábban kijelentették, hogy tavaly év végétől használni fognak tartalomszűrést. Ráadásul még inkább magukra haragították a kiadókat azzal, hogy csak azokat az anyagokat kívánják megszűrni, melyeknek tulajdonosai vagy kiadói bővítenék licencszerződésüket a YouTube-al.

A feszültség mindenesetre csak nő, és az olyan cégek mint az NBC vagy Viacom élesen bírálták a Google-t a késlekedésért. Éppen nemrégiben kérte arra a Viacom a YouTube-ot, hogy szedjen le 100 000 különféle videoklipet az oldalról. Egy nyilatkozatában a YouTube azt közölte, hogy az engedély nélküli tartalmak beazonosítása komplex probléma, melynek kezeléséhez a kiadókkal való együttműködésre lenne szükség. "A YouTube esetében a jogdíjas anyagok azonosítása egy automatizált folyamattal lehetetlen" - áll a nyilatkozatban.

Az Audible Magic és Gracenote rendszerei egyébként egy adatbázis segítségével működnek, melyben minden jogvédett anyag digitalizált verziója megtalálható. Abban az esetben, ha új fájlok kerülnek feltöltésre egy weboldalon, a rendszer felismeri ha probléma van, és leblokkolja a feltöltést. Ikezoye szerint: "A rendszer segít a kiadóknak megvédeni a jogaikat. Olyan ez mint amikor a szellemet visszazárjuk a palackba". A program hangzóanyag kiszűrésére készített verziója egy ideje már sikeresen működik egyes fájl-megosztó rendszereken, például a MySpace-en, de a videószűrés lehetősége még sokkal igéretesebb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #16
    10000 kinai alkalmazott felismer neked mindent nyugi.
  • TeszteloPontHu #15
    Bár off a téma, de egy erősen tömörített video igenis homályos. Nem tudok jobb szót rá.
  • floatr #14
    De legalább marhadrágán megfejleszttették valakikkel, aminek az árát "belekódolják" a filmek árába
    Egyébként ha már egy nudli jelszóval tömörített állományon kéne végigszaladnia, már akkor is bukó a dolog...
  • GulaSoft #13
    Ezek idióták! Mekkora adatbázist kell átfésülnie, hogy megtalálja melyik filmből van a részlet? Több 10000-et? Én biztos megkértem volna a faszit, hogy töltsön le valami mást és futassa rá a progiját!
    Tuti parasztvakítás, és csak arra az egy filmre van kihegyezve!!
  • huuu #12
    Már megint ezek az állat jogvédők!
    Majdcsak tönkremennek.
    Ki a tököt érdekel ez a hülye másolásvédő rendszer.
    Nem tanulnak a starforce-ból.
    Kurva fölösleges, fél nap múlva lesz rá crack.
    Ennyire analfabéták, vagy ez a cikk fölösleges.
  • roliika #11
    Előadókra is akad példa, pl.: NOX. Nemrég volt itt valami koncertjük, teltházas, 5000Ft beugró, de sírnak, hogy nincs pénz mert sok a kalóz. Meg az otthon ülő Pistike ellopja a zenéjüket, és nem bírják felfogni, hogy net nélkül seholsem lennének, Pistikék nélkül, mert egy az hogy magán célra full legális a dolog, másik meg, hogy Pisike terjeszti, és akinek tettszik elmegy a koncertre, vagy a jobb minőségű CD-t megveszi.
  • Dömsödi #10
    Aki már letölt "illegális" tartalmat, az nem fogja utolag lefutatni hozzá ezt a programot! Persze letölti, rájön, hogy illegális, oszt egyből letörli... Miért mindig a kiadók kapáloznak, és SOHA nem az előadók???
    Előbb utóbb rájönnek a filmkészitők, hogy sokkal többet kaszálhatnak, ha kirúgják a kiadókat, és interneten terjesztik a filmeket 50 centért...
  • Lacc #9
    Épületes hozzáállás. Tiltsuk be. Állítsuk le a milliárdos üzletet. Nagyon érzed, hogy működik a világ.
  • replaced #8
    gratulalok nekik, hogy sikerul megtobb folosleges penzt elkolteni hulyesegekre, csak sajatmagukat szivatjak ilyen kolcswgekkel

    youtubot meg az osszes ilyen videonezegeto baromsagot be kellene tiltani a francba, foloslegesen szennyezik az internetet, flash video meg kulonben is kritikan aluli, nem tudom hol elnek ezek
  • dez #7
    LOL. Kicsit más egy YouTube stream, és egy titkosított torrent piece.