Gyurkity Péter

Bosznia a kalózszoftverek Mekkája

Nem túl meglepő, hogy a nagy szegénységben élő, a háborúból való kilábalást épp csak megkezdő országban óriási a kalózszoftverek részesedése. Szakértők már egy 10 százalékos csökkenést is jelentős eredménynek tartanának.

A jelenlegi becslések részleteiről, illetve ezek konzekvenciáiról az Onasa hírügynökség számolt be helyi jogvédő szervezetek adataira támaszkodva. Eszerint Bosznia-Hercegovinában jelenleg 69 százalékra rúg az illegális másolatok aránya a teljes szoftverpiacon, ami egyrészt az óriási szegénység egyik jele, másrészt hatalmas kiesést jelent a forgalmazóknak. A jogvédők természetesen ez utóbbit emelik ki, és arról ábrándoznak, hogy egy nagyjából 10 százalékos javulás ezen a téren súlyos dollármilliókat jelentene nemcsak az ágazat szereplőinek, hanem a kormányzatnak is, amely adó formájában jutna jelentős pluszbevételhez.

Természetesen Bosznia is életbe léptette a szerzői joggal kapcsolatos rendelkezéseit, de az államnak nincs semmilyen eszköze arra, hogy kényszerítse állampolgárait ezen előírások betartására. A helyzetet jól jellemzi, hogy a legtöbben úgy vélik, még a kormányzati hivatalokban is tömeges jelleget ölt a kalózszoftverek használata, és még itt sem sikerült valamiféle rendet teremteni. Ez valahol érhető: alig néhány évvel a hosszú háborúskodás lezárása után az országnak nagyobb gondjai vannak, mintsem hogy a másolt szoftverek arányával foglalkozzon. Az infrastruktúra és a gazdasági kapcsolatok helyreállítása, további bővítése, és egyáltalán az élet normalizálása most elsőrendű feladat.

Az Európai Unióban mintegy 30 százalékban határozzák meg az átlagot. Mi valamivel gyengébben teljesítünk ezen a területen: Magyarországon a BSA adatai szerint 2005-ben 44 százalék volt az illegális másolatok aránya, ami évek óta először jelentett emelkedést. Itthon a Nagyvizit elnevezésű kampány keretében igyekeznek ennek megálljt parancsolni, mivel a jelenlegi 42 százalékot még mindig túlságosan magasnak tartják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #15
    PR cikk, szard már le.
  • pemga #14
    Bemész Auchan-ba, tucatszám láthatsz :).

    Egyébként mi ebben a Mekka? Vietnámban 90% körül mozog az nem legális sw-k aránya a bsa szerint. Miért pont a bosnyákokat emelik ki? De van még bőven ország van, ahol magasabb. (Pl. Indonézia, Zimbabwe)
  • Béla bácsi #13
    Nekem már volt a kezemben olyan. Ha jól emlékszem céges volt. De asszem Németországban is láttam már olyat.
  • vax #12
    De legalább van áram és számítógép. Van ahol egyik sincsen. :(
  • lazsi #11
    "10 százalékos javulás ezen a téren súlyos dollármilliókat jelentene nemcsak az ágazat szereplőinek, hanem a kormányzatnak is, amely adó formájában jutna jelentős pluszbevételhez"
    Istenem ez mekkora baromság. Ha az emberek szoftvereket vennének a pénzükből akkor mivel a szoftverek 99%a külföldi ezért az elköltött pénzüket egyszer megadóztatná az ország áfával, meg egyszer a forgalmazó céget és kész, a pénz 80%-a távozna külföldre. Míg ha nem vesznek szoftvert akkor a pénzüket kajára, illetve szolgáltatásokra költik aminek a nagyrészét a saját országuk termel, így a pénz nem jut ki külföldre, így az adott ország többször is beszedi ugyan arra a pénzre az adót, mert a saját országában forog. Arról nem is beszélve, hogy így a tőkeexport hiányát elköltheti valami hasznosabb dologra, pl orvosi eszközök, energia, stb vásárlásásra.
  • Dark Angel 666 #10
    KI olyan hülye , hogy pénzt adjon azéert , amit ingyen letölthet ?
  • virs lee #9
    a jelenlegi 42 százalékot még mindig túlságosan magasnak tartják
    Lehet olcsóbban is adni, akkor talán több fogyna. Feltéve hogy nem 0.00001 ft-tal viszik le az árát, hanem reális, 90% árengedménnyel.
  • virs lee #8
    alig néhány évvel a hosszú háborúskodás lezárása után az országnak nagyobb gondjai vannak, mintsem hogy a másolt szoftverek arányával foglalkozzon.
    Pontosan, itt a lényeg! És ki nem szarja le a kiadómaffia nemlétező "kárát"?
  • Carlos HUN #7
    Ismerek
  • Dark Angel 666 #6
    Ismertek valakit , akinek jogtiszta Windowsa van?