Berta Sándor

Nonstop nyitva tart a karlsruhei egyetem könyvtára

Bármennyire is népszerű az internet, sokan még mindig szívesebben veszik kézbe a különböző művek hagyományos kiadásait. A növekvő igénynek köszönhető, hogy a könyvtárak sokadik virágzásukat élik.

A karlsruhei egyetemi bibliotékában igyekeznek haladni a korral és fokozatosan bővítik, korszerűsítik az intézményt. A fejlesztések egyik ékes példája, hogy 2006. áprilisa óta fokozatosan mind a 600 000 könyvet és más dokumentumot RFID-chippel látnak el. A használt BiblioChip nevű rendszert a Bibliotheca RFID Library Systems svájci cégtől szerezték be és eddig tökéletesen bevált.

A beruházásnak köszönhetően a látogatószám a háromszorosára emelkedett, annak ellenére, hogy az elérhető és kikölcsönözhető könyvek és dokumentumok száma nem nőtt. Ennek oka, hogy az intézmény éjjel és nappal is, vagyis gyakorlatilag nonstop nyitva van. Éjjel azonban nincsen személyzet, így bárki félrevonulhat és akár helyben is tanulmányozhatja az általa kiválasztott műveket. Ráadásul így a könyvtár is pénzt takarít meg. A látogatók, elsősorban az egyetemisták egynegyede este 19 és reggel 9 óra között szeret dolgozni, míg a kölcsönzők 10 százaléka elsősorban hétvégén látogat el az intézménybe, így érthető, hogy az új nyitvatartást hamar megkedvelték a helyiek.

Az Infineon segítségével felszerelt rendszer képes egyszerre több könyv RFID-chipjén tárolt adatokat is beolvasni, de egyúttal - egy biztonsági sorompó, illetve a riasztó bekapcsolásával - megakadályozza az értékes alkotások ellopását is. A BiblioChipnél alkalmazott Infineon my-d-Chip négy részből áll: az antennából, magából a chipből, valamint az úgynevezett alsó és a felső rétegből, ez lehet papír vagy műanyag. Az azonosítókártya mérete 8x5 cm és elhelyezhető akár CD-ken vagy DVD-ken is.

A látogatóknak csupán annyi a dolguk, hogy a kiválasztott könyveket vagy CD-, illetve DVD-lemezeket bemutatják a leolvasókészüléknek, ami minden adatot (mű címe, szerzője, típusa, kikölcsönzés dátuma stb.) feljegyez és az illető már viheti is az adott alkotást. Mindez nemcsak praktikus, de gyors és költségkímélő megoldás is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    Csak tudod nem mindenki teheti meg, h havi több 10e-ért könyvet vegyen..
    Bár sajna a nagy lexikonokat még nem rippelték fel.
  • Tetsuo #5
    Jah én is pont ilyen PDAt keresek.. ami 640x480 de nincs benn GPS és telefon, kis procival.
  • smv #4
    Erről jut eszembe. Nem tudja valaki, hogy a digitális papír projekt hol tart?
  • Kurosora #3
    Egyetértek. Szerintem is sokkal pihentetőbb és kényelmesebb bármilyen nyomtatott könyvet vagy irományt olvasni, mint a monitoron scrollozni az oldalakat, arról nem is beszélve, hogy képernyőn tovább tart az olvasása. Legalábbis, szerintem.
  • Gerygrey #2
    Ízlések és pofonok. Én már láttam e-bookot 640*480-as kijelzőjű pda-n, szerintem sokkal praktikusabb. Ha kell, a metrón ülve letöltök egy új könyvet, de ha úgy tartja kedvem akkor az sg-t olvasgatom rajta, vagy filmet nézek.
  • smv #1
    Én is sokkal, de sokkal jobban szeretek könyvet olvasni, mint ebookot. Egyszerűen kényelmesebb.