Gyurkity Péter

E-könyvesbolt és hordozható olvasó a Sonytól

A Sony útnak indította elektronikus könyvesboltját, amelyet egy hordozható olvasó készülék egészít ki. A cég a valódi digitális könyv megjelenéseként értékeli a lépést, és könnyű, valamint olcsó olvasást ígér.

A japán óriás eredetileg tavasszal szerette volna elindítani a Sony Connect névre keresztelt online könyvesboltot, ám különböző szoftveres és hardveres problémák miatt kénytelenek voltak elhalasztani a rajtot. Most végre elkészültek az összes komponenssel, így a zeneletöltések mellett elérhetővé vált az e-book tárház, illetve a szintén beígért elektronikus olvasó.

Az egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban elérhető bolt - amely nem mellesleg 25 százalékkal kedvezőbb árakat ígér a hagyományos kiadványokhoz képest - 10 ezer művel kezdi meg pályafutását. Ezeket a hat legnagyobb kiadó - köztük a News Corp. tulajdonában lévő HarperCollins és a CBS-féle Simon & Schuster - kínálatából válogatták össze, ám mindez egyelőre az első lépés, hiszen a cég gyors és folyamatos bővítéseket ígér. A debütálást egyébként a valódi digitális könyv megjelenéseként értékelik, mivel az online bolt egy elektronikus olvasóval egészül ki.


Ez pedig nem más, mint a Sony Reader, amely érdekes újítással igyekszik meghódítani a vásárlókat. A 350 dollárt (nagyjából 75 ezer forintot) kóstáló készülék kijelzője ugyanis nem háttérvilágítással dolgozik, ezzel elkerüli a legnagyobb problémát, ugyanis nem kell fárasztanunk a szemünket (és a fejünket) a folyadékkristályos kijelző bámulásával. Ez az E Ink fejlesztésének köszönhető, amelyet elektronikus tintának hívnak és mindössze egy külső fényforrást igényel az olvashatósághoz.

A Sony egyébként a népszerű blogoldalak írásaival egészíti ki a készülék nyújtotta funkciókat (RSS Feed révén), így például olvashatjuk a Salon, a Slate, vagy éppen a Gizmodo oldalain megjelenő bejegyzéseket. Kizárólag az előzetesen jóváhagyott oldalak tartalmaihoz férhetünk így hozzá, de itt is ígérik a bővítést, idővel pedig lehetségessé válhat akár a napilapok online verzióinak elérése is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • abzu #46
    apple nem használhatná ez a technológiát?
  • abzu #45
    se háttér se mp3? Mi ez?
  • abzu #44
    csak nézzzük meg azlját, mi ez a sok tönkre mehető juk???
  • abzu #43
    Vicces, de ha az apple gyártaná, akkor biztos szebb lenne, meg nébszerűbb, és 2-3 év múlva olcsó is.
  • ColdFire #42
    fogom a pspm, feltoltom a konyvet képekbe oszt szevasz
  • Caine #41
    A hivatalos oldalon azt írják, hogy tud mp3-at is lejátszani.
  • Caine #40
    Hopp, most látom, hogy 7500 lapozást bír ki az aksi. Hát ha leveszem a gyártó szokásos felfelé kerekítését, ez akkor is mondjuk 5000. Ez akár 15-20 könyv tartalma is lehet. Az nem rossz
  • Caine #39
    Nyilván idővel lemegy az ára, ha már elterjedt.
    Bár szerintem a könyvek ára irreális, olyan 10% körül már elfogadható lenne.
    Azt tudja valaki, hogy meddig bírja az aksi? Az hogy csak frissítéskor fogyaszt áramot, nagyon takarékossá teszi.
    Amúgy tényleg jó lenne egy vízálló változat, én is imádok a kádban olvasni
  • Voltan #38
    Amúgy sajnálom, hogy ilyen drága ez a Sony cucc, mert nagyon tetszik. Ha az USA-ban 75 ezer forintnyi dolcsiért árulják, akkor arra itthon tutira rápakolnak min. egy huszast. Az pedig rohadtul drága egy E-book olvasóért...
  • Voltan #37
    Én épp erre a célra vettem havertól egy Palm m125-öst, 4 rongyért. Ősi darab, de kifogástalanul működik. Nyilván nem olyan szemkímélő, mint a Sony, de utazáskor nagyon jól tud jönni.