Berta Sándor

Könyvek és mozi helyett hódít az internet

Az internet már most az emberek mindennapjainak szerves részévé vált. A szerepe azonban a legfrissebb felmérések szerint a következő tíz esztendőben csak erősödni fog.

A 14 és a 49 év közötti korosztály tagjainak 96 százaléka vélte úgy, hogy az internet jelentősége a következő években jelentősebb vagy kisebb mértékben, de nő majd - derült ki a ProSiebenSat1 médiacsoport megbízásából elkészített tanulmányból. A különböző sajtóorgánumokkal, illetve azok olvasásával, hallgatásával eltöltött idő 15 százalékát már most is a világháló mondhatja magáénak. Ez az arány azonban, főleg a szélessávú internethozzáférések számának növekedésével párhuzamosan, a kutatók szerint folyamatosan nőni fog.

Az internet mellett hasonlóan dinamikus népszerűségnövekedés előtt áll a mobil tartalmak és más mobil szolgáltatások piaca is. Ez elsősorban az olcsóbb tarifáknak, az egyre nagyobb elérhető sávszélességeknek és a folyamatosan bővülő kínálatnak (videók, mobil tv stb.) köszönhető.

A harmadik növekvő terület a számítógépes és videojátékok piaca. Ezek a programok elsősorban a fiatal felnőttek körében hódítanak és ehhez jelentősen hozzájárul az új generációs konzolok (Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii) megjelenése is. Szintén nem elhanyagolható szempontot jelentenek az online játékok - különösen a World of Warcraft vagy a Second Life, amelyek egyre több felhasználót kötnek le.

A hagyományos sajtóorgánumok közül a legkedvezőbb helyzetben a televízió van. Az emberek 44 százaléka vélte úgy, hogy a televíziózás új erőre kaphat. A válaszokból kiderült, hogy a felhasználók az új digitális korszak veszteseinek egyértelműen a hagyományos újságokat, a magazinokat, a könyveket, a teletextszolgáltatásokat és a mozikat jelölték meg. Érdekesség, hogy podcastőrület ide, interaktivitás oda, a rádiók az emberek többsége szerint szintén nem számíthatnak sok jóra a következő években.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • onekronos #15
    Net forever!
    A mai tarsadalmat tekintve hodit az informacio aradat es mindenki infora ehes, igy nem meglepo ha "Könyvek és mozi helyett hódít az internet"
    No TV! Fogyasztoi tarsadalom...manipulalasok hada ez a TV ma!
    Szerintem az Internet minden tekintetben kielegiti az emberek termeszetes kivancsisagat es erdeklodeset,bar itt is hodittanak a digitalis reklamkampanyok keretlen spamok... stb.., de meg mindig nem olyan kozvetlen mint egy kis doboz az orrom elott ahol annyi a valasztasi lehetosegem hogy atkapcsolom egy masik csatornara vagy ki(100 csatorna kozul talan lessz 1-2 ahol eppen nem lessz reklam)! Nem is beszelve arrol hogy aki egy jo filmre vagyik reklamok nelkul vagy egy jo jatekra kikapcsolodas gyanant az meg is talalja persze ha nem csak chatelesre hasznalja a Net adotsagait...
  • Rosco #14
    Az lehet, de ha csajjal vagy, akkor tényleg pénzkidobás... ahányszor csajjal mentem moziba, sose emlékeztem a filmre. Vagy mert smárolni akart 8plusz egyéb dolgok), vagy mert állandóan magyaráznom kellett neki, mi-miért történik. Ellenben otthon, ha "elterelik" a figyelmed és keletkezik filmnézés közben egy (na jó, legyünk gyorsak :-)) 5 perces "kivágás", utána vissza tudod tekerni... :-)
  • 12346 #13
    ige', a mozinak olyan fílingje van, hogy járjon a tököm. jóideje pénzkidobásnak tartom. semmi olyan színvonalú nincs, ami megérné azt az x ezer forintos költséget. inkább színház. sőt.. némely kamaraszínházak olyan 2-3 órás vígjátékot tolnak, hogy filmen sztem SOHA nem szakadtam ilyen jót. ennyit a mozi "fílingről". moziban nőzni meg tré:)
  • Cactus #12
    Én tévét csak arra használom, hogy este bekapcsolom és elalszom rajta :)
    Viszont azért egy HBO MaxPack elég jó tud lenni. Néha igényes filmeket is adnak, márpedig azokat nem tudod letölteni, mivel még nem is hallottál felőlük. Gondolok itt legfőképpen az európai alkotásokra.
  • bakagaijin #11
    Nézzük a másik oldalát. Egy médiacég számára ez azt jelenti, meg kell jelennie ezen a piacon. Tehát nőni fog a reklám az online videotartalmakban is. Pl. youtube-on majd a saját publikálású anyagaik fognak megjelenni, reklámmal együtt. Van olyan kiadó, amelyik saját torrent szervert üzemeltet (fizetőset), amiről tudod nézni azt a filmet, amit kifizettél. Ezek száma úgyszintén nőni fog (ezzel a DVD filmek és kölcsönzők (!)) piacát teszik át a netre. De ami biztos, a fizetős tartalmak mennyisége nőni fog, jelentősen... Ha valaki a technológiai jövőt akarja látni, akkor a legegyszerűbb megnézni, mit csinál a pornóvilág, ők használják ki legelőszőr a technika lehetőségeit. (Ők kezdték a pay-per-view-t is, iptv-n is az első fizetős csatornák tőlük származnak, a klippes letölthetőség dettó. A youtube-os reklámozás dettó.) A több kiadó már ezeket a "bevált" módszereket fogja követni, a pornóipar technológiai lépéseit másolni...
  • Gerygrey #10
    Persze, erre utaltam az első hozzászólásban, hogy sorozatokat divx-ben jó nézni, akkor és annyi részt, amikor jólesik. Tehát a tv szerepét teljesen betölti a pc/net, a mozira értettem hogy azt azért nem pótolja.
  • AranyKéz #9
    Azért annak is van feelingje hogy egy egész anime sorozatot egy ültő helyedben végignézel :)
  • Gerygrey #8
    Az viszont hülyeség hogy a mozi és a könyv rovására megy a net... E-book már van, de azért a mozinak van egy olyan feelingje (főleg csajjal) amit a net nem fog soha visszaadni, hd-s plazma házimozi ide vagy oda
  • Gerygrey #7
    Te még nem tudtad, hogy neten is lehet nézni balázst meg mónikát? Most már ez a gond is elhárult :) amúgy én például rühellem azt, hogy a péntek esti sorozat egyik sarkában rtl klub logo, a másikban szombatestiláz, a harmadikban 12-es karika, ennyi erővel nem is értem hogy a negyedik sarokban miért nem megy mondjuk reklám. A filmeket régóta dvd-n nézem (utálom hogy ha van is jó film néha-néha a tv-ben, az mindig győzike és egyéb sallang után kezdődik, irigylem azt aki megengedheti magának hogy éjfélig fent kukorékoljon munkanapokon), de az utóbbi időben már a sorozatokat is netről szedem - a torrentről letöltött hdtv-rip sokkal jobb minőségű mint a tévéadás, nincsenek ezek a sarokszirszarok rajta, nincs reklám, de a legfontosabb, hogy akkor nézem meg az aktuális epizódot amikor úgy tartja kedvem, akár smartmovie-val átkonvertálva a mobilomon a metrón ülve melóba menet. Ha van valami banzáj akkor megnézem a híradót a tv társaságok oldalain, egyébként hírekből nekem bőségesen elég a szöveges-képes változat, kár azért bekapcsolni a tv híradót hogy semmitmondó vágóképeket nézegessek alámondva azzal a szöveggel, ami mondjuk az indexen is fent van. Szóval nálam már abszolút átvette a tévé szerepét a net, a hagyományos tévés tartalmak közül ami engem érdekel azt neten megtalálom, plusz vannak olyan plusz szolgáltatások, pl youtube, amikkel hosszú ideig el tudok szórakozni ha nincs épp más elfoglaltságom.
  • AranyKéz #6
    "Könyvek és mozi helyett hódít az internet"

    "Ma sütött a nap"