Berta Sándor

Könyveket digitalizál az UNESCO is

Digitális világkönyvtárat akar létrehozni az UNESCO. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete az amerikai Kongresszus könyvtárával közösen hívta életre a könyvdigitalizálási programot.

"A könyvtár kínálatában elsősorban ritka és éppen ezért különösen értékes könyveket, fotókat, történelmi térképeket és más dokumentumokat lehet majd megtalálni. A terveink szerint a következő hónapokban az internetre felkerülő virtuális bibliotéka nyilvános és mindenki számára hozzáférhető lesz" - nyilatkozta Axel Pathe, az UNESCO információs társadalmi részlegének vezetője.

Érdekesség, hogy a program első támogatójának az amerikai Kongresszus könyvtárának információi szerint a Google számít. Szergej Brin, a vállalat társalapítója még tavaly jelentette be, hogy 3 millió dollárral támogatják a digitális világkönyvtár létrehozását. "A célunk az egyedi, ritkaságnak számító kulturális művek digitális megőrzése és a bemutatásuk a világszerte élő emberek számára, legyen szó Európa, Ázsia, az iszlám világ vagy Afrika és Amerika lakóiról" - jelentette ki James H. Billington, az amerikai kongresszusi könyvtár vezetője.



Az intézménynek egyébként már nagy gyakorlata van a ritka és nagyértékű művek digitalizálásában, ugyanis a munkatársai korábban több mint tízmillió könyvet és más dokumentumot szkenneltek be az American Memory Website létrehozásakor. A bibliotéka az új digitális világkönyvtár számára elsősorban a nem angol nyelvű ritkaságokat ajánlja majd fel. Ezekhez ugyanis a valódi életben alig, vagy egyáltalán nem férhetnek hozzá az emberek.

A könyvtárlátogatók a bedigitalizált könyveket, fotókat, térképeket szabadon lemásolhatják és felhasználhatják. "Mi másképpen közelítjük meg ezt a kérdést, mint a Google. Az UNESCO segítségével dolgozunk" - tette hozzá Axel Pathe. Mivel a szervezet célja nem a haszonszerzés, hanem a kulturális értékek megőrzése, így egyre több kiadó támogatja a programot. A mai napon egyébként sor került Párizsban a projekt első nyilvános bemutatójára is, James H. Billington és az UNESCO képviselőinek jelenlétében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackVoid #5
    Ha utalsz monitorrol olvasni, akor hogyan olvastad el a cikket?
    Egyebkent nem kell mar monitorrol olvasni, attol hogy valami digitalis:
    http://www.learningcenter.sony.us/assets/itpd/reader/
  • Tetsuo #4
    Meg PDAt is ugyanúgy be tudod vinni a budira mint egy könyvet..
  • csorfab #3
    lehet hogy nem olyan jó monitorrol olvasni, viszont csomó embernek 3-4 kilóval kevesebbet kéne nap mint nap cipelnie a hátán, ami azért sokat számít
  • Aserac #2
    Nekem nagyon szimpatikus a dolog. Elég kellemetlen amikor egy-egy könyvől ami kéne kiderül, hogy Magyarországon nincs is meg. Az ilyesmi sokat segíthet ezen.
    Tankönyvet viszont biztos nem vennék CD-n. A hosszabb neten beszerzett anyagokat is mindíg kinyomtatom inkább. Nagyon nem szeretek monitorról olvasni.
  • csorfab #1
    Magyarországon is lehetne hasonló kezdeményezés, pl. az oktatási, illetve tudományos vonalon. Egyre több egyetemista, gimnazista vesz magának notebookot, és ők (mi) örülnének, ha pl a tankönyveket meg lehetne venni CD-n.