Berta Sándor

Német könyvdigitalizálási program indul

A német könyvpiac szereplői úgy döntöttek, hogy a Google programjának mintájára saját könyvdigitalizálási projektet hívnak életre. A cél annak elérése, hogy az írott művek a digitális világban is biztosítsák a helyüket.

A Német Könyvkereskedelmi Egyesület az új szolgáltatást 2007. február elsejével szeretné elérhetővé tenni. Az egyes kiadók és a szerzők maguk dönthetik el, hogy milyen mértékben - teljesen vagy csak részleteikben - teszik hozzáférhetővé műveiket. A német könyvpiac által létrehozott Volltextsuche Online (VTO) nevű program segítségével a Google Book Search-höz hasonló szolgáltatást építenének ki. A VTO-ban akár teljes szövegekre vagy részletekre is rá lehetne keresni.

Az egyesület szerint ezek a szolgáltatások biztosíthatják az írott művek digitális túlélését. "Nem akarunk a Google konkurenseivé válni, sokkal inkább szeretnénk együttműködni az amerikai vállalattal" - jelentette ki Alexander Skipis, a szervezet ügyvezetője. Az online projektben eddig 70 kiadó jelezte részvételi szándékát és ezáltal kereken 10 000 könyv és más írott mű válik majd a világhálón is ingyenesen vagy csekély díjazás ellenében elérhetővé.

A német könyvpiaci szakemberek ezzel a lépéssel azt a problémát szeretnék elkerülni, amellyel a zenei piacnak is szembe kellett néznie, vagyis az illegális másolatok online terjedésével. Így abban bíznak a kiadók és a szerzők, hogy az ingyenes vagy rendkívül olcsó kínálat miatt nem lesz igény a művek illegális másolataira. A Google segítségére elsősorban abban számít majd az egyesület, hogy a találatok frekventáltak legyenek, vagyis azonnal észrevehesse mindenki az adott kifejezéseket, szövegrészleteket és a találatok linkjére kattintva azonnal az adott műhöz juthassanak a felhasználók.

A könyvdigitalizálás a most megnyílt Frankfurti Könyvvásár egyik legfontosabb és legnagyobb érdeklődésre számító témája. Egyre több kiadó és szervezet érdeklődik az új szolgáltatások iránt. A kezdeti bizalmatlanság tehát lassan a múlté.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!