Specker Balázs

Kiszáll a gyártásból a Kodak

A jelek szerint a piacvezető fotófilm-gyártónal a reméltnél nehezebben megy a digitális technológiára való átállás.

A Kodak a vártál nagyobb veszteséggel zárta a második negyedévet, és úgy tűnik az éves bevétellel kapcsolatos előrejelzéseit is szerényebbre kell majd alakítania. A Kodak ezzel együtt bejelentette, hogy felhagy a digitális fényképezőgépek gyártásával és átadja gyártósorait a Flextronics Internationalnek. Az óriáscég két évvel azután, hogy beszüntette a hagyományos fényképezőgépek eladását a tengerentúlon és Európa nyugati felén most elsősorban a digitális kamerák tervezésére és értékesítésére kíván koncentrálni. Abban a reményben, hogy a fő profiljukat jelentő filmeladás visszaesését kompenzálni tudják, 2003 végre óta a digitális piac felé mozdultak el.

A most megjelent pénzügyi beszámoló azonban már 282 millió dolláros veszteségről szól, ez a szám tavaly "csupán" 155 millióra rúgott. Az elemezőknek igencsak fejtörést okoz, hogy véleményt alkossanak a Kodak pénzügyi helyzetéről, mivel az elmúlt három év a folyamatos átalakulás jegyében telt. Ez idő alatt némely részlegek kibővültek és új munkaerőket vettek fel, míg máshol leépítések és elbocsátások történtek. Mindenesetre a cégnél folyó változások miatt mintegy 27 ezer munkahely szűnik meg.

"A digitális fogyasztás területén mutatott visszaesés egyre nagyobb gondot jelent. Mivel a digitális piacra álltak át, jól kell szerepelniük" - értékelte a helyzetet Tom Carroll, a Kodak-részvényes Bullfinch Funds pénzügyi vállalat kutatásért felelős alelnöke a ZDNet oldalán.

Antonio Perez, a Kodak vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy cége a digitális átalakulás utolsó szakaszába érkezett. "Még 2007 vége előtt magunk mögött tudhatjuk az átalakítási költségek túlnyomó részét, és a Kodak képes lesz a fenntartható sikerre a digitális piacokon" - festette le pozitív jövőképét Perez. A rochesteri fotóóriás negyedéves mérlege szerint - a kevesebb árú mennyiségnek és az alacsonyabb áraknak köszönthetően - a digitális termékekből származó bevételeik mintegy 15 százalékkal csökkentek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • LowEnd #12
  A 3dfx előállt a 3d gyorsítás
  nvidia T&L, pixel shaderek
  Ati: programozható shader technológia
  Most fejlesztenek fizikai gyorsítókat is

  azért van némi fejlődés...
 • Lateralus #11
  Nem emlékszel, vagy nem volt ilyen?
  Hatalmas a különbség.
 • Tetsuo #10
  Az Ati & Nvidia között csak látszólag van verseny, az is Hertzekről és Megabyte-okról szól, igazi fejlesztés nincs a 3Ds Voodoo óta. (Ami részben köszönhető az elcseszett DirectXnek) Az előbbi számokról pedig már évekkel előre megegyeztek..
  A legtöbb multicég trösztre törexik és még nem beszéltünk a szabadkőművesekről. :)
 • Blasta #9
  A Canon S sorozatának (S1, S2 és S3IS) sosem volt vakupapucsa.
  A Sony H5-tel meg miabaj, nemértem.

  Egyszerűen a Bridge szegmens már nem annyira vonzó a vásárlóknak most, mint anno volt, mégpedig a DSLR-ek egyre alacsonyabb ára miatt. A Canon azóta sem fejlesztette tovább a Pro1-et, a Nikon sem a 8800-at és az Olympus sem a 8080-at, a játékban lényegében három szereplő, a Fuji, a Sony és a Pana maradt, de nem a Minolta kiesése miatt történt ez.

  Ütős bridge gép a Sony R1, a Pana FZ30/40 és a Fuji S9500.

  Viszont a Kodak egy ideje vegetált, a nemrég itt bemutatott két kamerája (és a V610) még említésre méltók voltak, de aztán ennyi.
 • concrete #8
  " Remélem, hogy így még az eddigieknél is jobb gépeket tudnak majd fejleszteni és Kodak néven eladni"

  Mire gondolsz pontosan?Nem nagyon emlékszem meghatározóan jó, vagy bármilyen úttörő technikai újítást felvonultató Kodak gépre az elmúlt 15-20 évben.
 • Thrawn #7
  "amíg 3 szereplőnél több volt a video kártyapiacon addig 60 ezer volt a csúcs kártyák ára...és msot?"

  Mennyi is volt akkor a dollár árfolyama a forinthoz képest? A fele? Mennyi is volt annak a 60 ezer forintnak a vásárlóereje akkor? A duplája? Vagy még több?
 • neccesnick #6
  Igen azthiszem amíg 3 szereplőnél több volt a video kártyapiacon addig 60 ezer volt a csúcs kártyák ára...és msot? Szerintem szépen beleegyeznek abba,hogy nem fokozzák csak látszólag a versenyt. A Kodak helyzetében az az egyik rossz, hogy épphogy csak kiütötték a riválisukat a sony-t az amcsi piacról amikor egy igazán ütös bevásárlással a sony újra talpraállhat és ehhez nem volt már energiája a Kodaknak önmagában. Remélem, hogy így még az eddigieknél is jobb gépeket tudnak majd fejleszteni és Kodak néven eladni. És hogy a megegyezés mennyire látszik a cégek közt?... Figyeljétek csak meg, hogy a Minolta felvásárlása után az A sorozat eltünésével ugyanabban az árkategóriában milyen gépek tüntek fel... pl vakupapucs nélküli S3IS, vagy a sony H5 és a többiek. Remélem változik a helyzet és kidonak valami ütős bridge gépet ami rendelkezik a kategória összes jellemzőjével nem úgy mint az R1.
 • wmatyi #5
  Az ember szokott olyanokat hallani, hogy a nagy gyártók tulajdonosai időnként leülnek stratégiát egyeztetni… és ilyenkor az ár téma is szóba szokik jönni…
 • Lateralus #4
  Maradnak a piacon. Csak a gyártást végzi más cég, mert nekik így éri meg jobban. A gépek Kodakok maradnak. A fejlesztést végzi majd a régi gyártó.
 • BiG G #3
  Ez pont nem helytálló szerintem - így ahogy írtad biztosan nem. Ha van több 2-3 óriás, akkor azok csak még keményebben küzdenek a vásárlókért. (lásd Ati és nvidia esete videokártyáknál)