Berta Sándor

12 év börtönt kapott egy kínai író

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb büntetését szabták ki Kínában egy a kormányt bíráló anyagokat publikáló íróra. A kiberdisszidensnek 12 évre kell börtönbe vonulnia és nem sok esélye van az ítélet enyhítésére.

Yang Tianshui 45 éves írót azzal vádolták, hogy támogatta az országból kivándorló kínaiak demokrácia-mozgalmát és tevékenységével aláásta a hatalom és a kínai állam tekintélyét. Az ügyben eljáró bíróság mérlegelte a tényeket és komoly börtönbüntetést szabott ki a férfire. Az országszerte és a határokon túl is ismert írót még tavaly decemberben tartóztatta le a rendőrség. Yang régóta szálka a kínai állam szemében, ezt bizonyítja, hogy nem ez az első komoly büntetése. Korábban ugyanis a PEN írószövetség kínai szekciójának tagját már egyszer tíz év börtönre ítélték.

A publicista úgy döntött, nem tiltakozik a mostani ítélet ellen, nem nyújt be fellebbezési kérelmet. Így akar tiltakozni a szerinte jogtalan, sértő és minden törvényes alapot nélkülöző bírósági határozat ellen. Yang többek között esszéivel a "Kínai Bársonyos Mozgalmat" támogatta. Ez a szervezet azért harcol évek óta, hogy Kínában egy nyugati mintájú demokrácia vegye át a jelenlegi államberendezkedés helyét. A nevet az aktivisták az 1989. évi csehszlovákiai forradalom kapcsán választották.

Valószínűleg nem ez volt az első ilyen szigorú ítélet, ugyanis a tervek szerint május végéig még számos hasonló ügyben hoznak döntést a helyi bíróságok. Az esetek súlyosságára jellemző, hogy már számos civil szervezet tiltakozott és a jövő héten az országban látogató Angela Merkel német kancellár is szóvá fogja tenni őket vendéglátóinál. Az elmúlt hónapokban több ilyen ügy borzolta a kedélyeket és sok támadás érte a nyugati internetes vagy számítástechnikai cégeket, mert együttműködtek a kínai hatóságokkal az internetcenzúra kiéptésében és tökéletesítésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #57
    Egyébként sajnos az USA is valami hasonló felé közelít, mint Kína. A hatalmas, kvázi tervgazdálkodást folytató monopóliumok, amik behálózzák az egész országot, és lassan világot, és az általuk pénzelt (és így enyhén szólva erősen befolyásolt) politika, a bábúikkal (az USA eredeti alapítói ezt éppenhogy elkerülni szándékoztak, de ők hol vannak már) nem sokban különbözik a nagy állami vállalatok + (ugyanúgy meglévő) hatalmi elittől. (Most én is félhetek... Ez elég meleg téma, még most is, sőt egyre inkább. Ki mondta, hogy a történelem megállt...?)
  • dez #56
    Talán mert egy csöppet a jövővel is kell foglalkozni...? (És a jelen-beli kiegyensúlyozottsággal, és más effélével is.)

    Hja, és minnél kevesebben állnak ki, annál nagyobb a büntetés... És persze fordítva is igaz.
  • dez #55
    "Gondolkodni szabad, és ha tavoltartjak magukat a politikatol nem sok bajuk lehet."

    Ez sajnos nem igaz. Ha igaz lenne, kit érdekelne.
  • rigidus #54
    Hofirol meg annyit hogy hiàba mondta el amit elmondott de akkor sem tett senki semmit, mert mindenki tudta hogy szornyu kovetkezményei lennének ( a sok gerinctelen féreg ugye...)

    Ebben legalabb egyetertunk.

    Nezzunk par szornyu kovetkezmenyt:
    X millio ember orszagszerte osszehangoltan egy szep delutanon kihajtanak az autoikkal az orszag legforgalmasabb utjaira, varosi elkerulokbe majd otthagyjak az autoikat es hazamennek. Ket heten belul lemond a kormany.

    Kerdes: honnet a p.csabol mozgositanak akkora munkakapacitast aki megtakaritja az utakat? (plane ha mindenki megtagadja)
  • rigidus #53
    "Olyat halottàl hogy elrettentés?"

    Persze, hogy hallottam: Van par milliard beszari birka nyajakba vergodve, meg van par ezer csivava akik neha vakkantanak. Ekkor pedig a nyaj egyhalomra fut es osszeszarja magat. Ez az elrettentes pontos definicioja.
  • rigidus #52
    "A te szuled is gerinctelenek vagy ok harcoltak a szabadsàgért és mindig minden esetben kiàltak az elveikért?"

    Anyam igen, apam meg gerinctelen csuszomaszo volt, leterdelt mindenkinek. Csak azt nem ertem, hogy ez mit szamit.

  • Ma2ska #51
    Most nem velem vitatkozol hanem saját magaddal, itt már neked ezzel kapcsolatban elmondtak mindent ami a téma megértéséhez szükséges. Ujat nem tudunk mondani, csak mást. Rossz véleménnyel vagyok az embertársaimról ? Erre előadod hogy legjobb hallgatni és lapitani, mégha embereket ölnek meg , kinoznak is, csak te úszd meg? Szerinted ez alapján milyen véleménnyel kellene lennem akár rólad is ?
  • Tomalak #50
    Sajnos ahoz hogy megtudjuk hogy megmerném-e vissza kellene menni az idoben pàr évet. Urambocsàss én orulok annak hogy szuleim nagyszuleim nem rohantak a halàlba az elveikért asszem jobb igy. Eléggé megdobbent hogy ennyire lenézed az embertàrsaid nagyrészét.
    Elvileg 60 as években jobban éltek az emberek mint most (hogy milyen àron az màs kérdés) akkor meg minek làzongtak volna?
  • Tomalak #49
    Lényegében télleg nem de tori ora az volt meg nagyon sok emberrel beszéltem errol szal tudom miket beszélek attol fuggetleul hogy éltem-e vagy sem.
  • Cat #48
    szvsz azért kérdezett rá, mert nem éltél még 1990 előtt - magyarországon is diktatura volt.