Gyurkity Péter

Lopott technológiára épült a kínai processzor

A napokban derült fény arra, hogy a 2003-ban beharangozott, elsősorban mobiltelefonokba szánt kínai processzor lopott technológián alapult - a projekt vezetőjét elbocsátották, a kormányzat csalást emleget.

A Xinhua állami hírügynökség jelentése szerint Csen Jin, a Hanxin projekt vezetője, a sanghaji Jiaotong Egyetem dékánja egy külföldi cégtől eltulajdonított technológiára alapozta fejlesztését, és hamis ígéretekkel győzte meg az állami hatóságokat és intézményeket munkája támogatásának szükségességéről. A leleplezett szakembert elbocsátották, a projektet megszüntették, miután a kormányzat minden felelősséget Jinre hárított.

A szóban forgó Hanxin program olyan, elsősorban mobil alkalmazásokba szánt processzor kifejlesztését tűzte ki célul, amely teljesen kínai alapokra épül, és felveszi a versenyt a külföldi, főként japán és nyugati vetélytársakkal. 2003 márciusában sikerrel mutatták be az első chipet, amelyet később két további változat, a Hanxin 2 és Hanxin 3 követett. Ezek a chipek megnövelt teljesítményükkel bizonyították a projekt sikerét, amelyet egyébként a helyi és állami támogatók és elismertek, büszkén mutogatva a hazai erőfeszítések eredményeit - maga Wen Jiabao miniszterelnök is meglátogatta a dékán laboratóriumát, méltatva a szakember munkáját.


A szintén kínai Dragon chip

A napokban azonban fény derült arra, hogy a fejlesztés lopott technológián alapul, amely eredetileg egy külföldi cégtől ered. Jint megfosztották állásától, minden állami címétől és kitüntetésétől, a projektnek pedig a beszámolók szerint azonnal véget vetettek. Az egykori dékánt hivatalosan eltiltották minden állami programban való részvételtől, a kilátásba helyezett támogatásokat visszavonták. Érdekes módon ezúttal a processzorcsalád tagjainak teljesítményét is kifogásolták, azt állítván, hogy azok nem egyeznek a Jin által nyilvánosságra hozott adatokkal.

Az ázsiai óriás az ezredfordulót követően határozta el, hogy mindenáron megpróbálja csökkenteni a külföldi félvezető- és chipgyártóktól való függését. Ennek érdekében a hazai ipar felfuttatására törekedtek, amelynek már 2002 végén megszületett első eredménye: a Dragon elnevezésű, saját fejlesztésű PC processzor akkori példányai 200-260 MHz órajelen működtek, ami még jócskán elmaradt a friss fejlesztésektől. Másfél évvel később bejelentették a Draglin platformot, amely a chipre és a Linux operációs rendszerre épül, ám azóta nem sokat hallani a projektről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #36
    Már kezdenek azért pofátlanok lenni, legalábbis a kínai piacon :) "Nic, egy nic! Cak doboz!" Egy doboz egyforma cipő. Kínai mininagyker :)
  • pemga #35
    Szerencsére ők nem nagyon akarják katonasággal lerohanni a világot, inkább elárasztják kici ócó-val és kiszipkáznak minden pénzt amit csak lehet. Én sokkal inkább attól tartok, hogy belül lesz valami nagyobb roppanás, mert az a csomó pénz ami az országba áramlik eléggé aránytalanul lesz leosztva. S míg az arabok csinálnak szociálisabb jellegű dolgokat (pl. állampolgári jogon havi appanázs), a kínaiaknál inkább minden "családon" belül marad.
  • obe #34
    akkor textillpiac...sry
  • Tiberius B #33
    milyen európai textilipar???
  • obe #32
    visszatérve kínához, szerintem az az ország maga az etikátlanság csúcsa, gőzerővel szennyezik magukat(és a világot is)mindent lopnak, az államapparátus behunnya a szemét, mindenre áldását adja, csak a növekedés bármi áron, 10-20 év mulva(óvatos becslés)komolyan meg fog gyúlni a világnak a baja kínával, nincs még egy ilyen berendkedésü állam: kommunista rendszer, vadkapitalista gazdasággal, évente tizezrek halnak meg a szénbányákba,cenzúra orrba-szájba, semmilyen egyezménynek nem tagjai...rájöttek hogy ők lehetnek(és lesznek is)a szovjetunió helyébe lépett szuperhatalom, ahol az emberélet semmit sem számít, magyarán pár év , és azt csinálnak amit akarnak, vagy megfojtják gazdasági dömpingel a fél világot, vagy ha kell katonai erőt bevetve bármit lesöpörhetnének:((...európa textillipara már szinte teljes egészében kínának van kiszolgáltatva, meg gondolom jópár dolog amiről még mi sem tudunk..szóval én inkább tőlük félnék, mint egy pánarab összefogástól, de alegrosszabb az lenne ha ázsia gazdasági-katonai egységbe tömörülne
  • fonak #31
    Máshol azt olvastam egyszerűen átszitáztatta a procikat, és felvette a pénzt a kormánytól a "saját fejlesztésért". Így már érthető a büntetés:)
  • intrex #30
    :D
    Látom te vagy itt az agy. :D
  • ension #29
    Hát igen, tipikus kissebségi komplexus!!!
  • intrex #28
    Igen.
  • BiroAndras #27
    "És igen, valóban jól esik az ms-t fikázni."

    Sose értettem azokat, akik élvezik a fikázást.
    Egy pszichológus valószínűleg mindenféle súlyos komplexusokat állapítana meg.