Gyurkity Péter

Kína is a PC-gyártókkal harcolna a kalózok ellen

A Microsoft után Kína vezetői is úgy gondolják, hogy a piacra dobott új konfigurációknak előre telepített operációs rendszert kell tartalmazniuk. A cél továbbra is a kalózkodás visszaszorítása.

A Reuters értesülése szerint a kommunista ország a hazai PC-gyártókat szeretné rábírni az operációs rendszerek előre telepítésére, mégpedig annak érdekében, hogy az eddiginél jobban visszaszorítsák a szoftverkalózok tevékenységét. Erről a szándékról döntött az ágazatért felelős minisztérium az állami szerzői jogi hivatal és a kereskedelmi minisztérium embereivel közösen. A gyártóknak minden évben jelenteniük kell az értékesített PC-k, valamint a telepített operációs rendszerek számát.

"A belföldi számítógépgyártóknak mindenképpen telepíteniük kell valamilyen operációs rendszert, még mielőtt a termékek elhagynák az üzemet" - áll a jelentésben. Wang Ziqiang, a szerzői jogi hivatal részlegvezetője eközben azt igyekezett bizonygatni, hogy nem külföldi nyomásra cselekedtek. Állítása szerint ezt szolgálják az ország érdekei, és pusztán gazdasági szempontok alapján döntöttek így. Márpedig a külföldi nyomásról is érkeznek hírek: a hónap elején egy amerikai szenátorokat és képviselőket tömörítő bizottság ítélte el Kínát, amiért elhanyagolja a kalózellenes harcot. A politikusok Oroszország esetében még a Világkereskedelmi Szervezetbe való felvétel megvétózását is lehetségesnek tartják.

A Microsoft szintén az előre telepített operációs rendszerekben látja a megoldást, esetükben természetesen kizárólag a különböző Windows verziók jöhetnek számításba. A szoftvercég sürgeti a brit gyártókat és egyéb partnercégeket, hogy mellőzzék a csupasz PC-k árusítását, és minden esetben mellékeljenek operációs rendszert az új konfigurációkhoz. Ők még a csupasz konfigurációk 5, azaz öt százalékos arányát is magasnak tartják.

A kínai PC-gyártókat valószínűleg nem lesz nehéz döntésre bírni, hiszen többen már korábban ebbe az irányba mozdultak el. Példaként említik a TCL Group döntését, amely az elmúlt héten kötött a teljes asztali termékvonalra kiterjedő megállapodást a Microsofttal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #10
    ja!

    "mert ha nem akkor halálbünti!"
  • Kaadi #9
    Microsoft - Kina Joint Venture: tankokat a kalozokra. Ki tudja, talan jovore a MS logo is piros lesz, csak azert hogy a kinai piac milliardos taborat meghoditsak.
  • echo #8
    Basszus már a jó öreg Kínában sem lehet bízni
  • sathinel #7
    Na GRAT!!! Miért is Hitlerhez hasonlítják billgenyót? Hát ja mintha vennél egy autót, amit csak a kijelölt útvonalakon használhatod a többi meg.... ne érdeklődj, tanulj,fedezz fel, stb csak azt csinálhatod amit mi mondunk... Ezt nevezik DIKTATÚRÁNAK!!!

    Hát most megkapják ha minden igaz két ellentétes diktatúrikus szervezet magyarázza mi is a jó) Hát kína sem az emberijogok betartásáról híre. Most megnézhetjük hogy mennyire korrekt a mikrofos. Ugyanazt csinálja mint az az ország ami tankokat küldött a diákokra "szószerint rájuk". És még az ők csodálkoznak hogy közútálatnak örvendenek

    MIKROFOS
  • zorro82 #6
    "Mi van ha elfüstöl a gépem és veszek egy újat de Op rendszerem már van?"

    Ha OEM oprendszered volt, akkor így jártál...
  • Darth Sith #5
    ""A belföldi számítógépgyártóknak mindenképpen telepíteniük kell valamilyen operációs rendszert, még mielőtt a termékek elhagynák az üzemet" - áll a jelentésben. Wang Ziqiang"
    miért is?
  • strogg #4
    Vicces lesz látni Bill Gates, és Steve Ballmer arcát amikor kínában a futószalagról ezrével zúdúlnak le a Red Flag Linuxal előtelepített gépek. Kevés dologra vagyok kíváncsi az életben, de ezt megnézném vazze :))
  • drizzt1666 #3
    Egyszerű, nem kell mindenféle szir-szar előre összerakott konfigot vásárolni kisebb vagyonokért, hanem le kell ülni és átgondolni, saját izlésünk és kedvünk szerint összerakni alkatrészekből a gépet.

    Aki nem ért hozzá, annak nem való, ennyi...
  • Asperot #2
    Az elméletet értem, de az élet fel fogja rúgni az elképzeléseiket.
    Mi van ha elfüstöl a gépem és veszek egy újat de Op rendszerem már van?
    Mi van ha alkatrészenként veszem meg?
    Mi van ha (tudom hogy a MS-nek hihetetlen) pl Linuxot vagy egyebet akarok?
    Azt hiszem ezek a lehetőségek jócskán túl lesznek 5%-on
  • aaaaa #1
    "A Microsoft szintén az előre telepített operációs rendszerekben látja a megoldást, esetükben természetesen kizárólag a különböző Windows verziók jöhetnek számításba."

    Érdekes az EU ott harcolt az MS ellen, hogy a média player, meg a versenyellenes árukapcsolódások. Mi ez most, ha nem pont ugyanaz...
    Más szoftver már nem is létezik ???
    Ez ellen kellen fellépni, nem a hülye média player ellen. Hogy is képzelik ezt, hogy aki nincs velük, nem várárol tőlük, az ellenük van, és kiirtandó ellenség, kalóz. Kicsit elszálltak maguktól...