Gyurkity Péter

Kína is a PC-gyártókkal harcolna a kalózok ellen

A Microsoft után Kína vezetői is úgy gondolják, hogy a piacra dobott új konfigurációknak előre telepített operációs rendszert kell tartalmazniuk. A cél továbbra is a kalózkodás visszaszorítása.

A Reuters értesülése szerint a kommunista ország a hazai PC-gyártókat szeretné rábírni az operációs rendszerek előre telepítésére, mégpedig annak érdekében, hogy az eddiginél jobban visszaszorítsák a szoftverkalózok tevékenységét. Erről a szándékról döntött az ágazatért felelős minisztérium az állami szerzői jogi hivatal és a kereskedelmi minisztérium embereivel közösen. A gyártóknak minden évben jelenteniük kell az értékesített PC-k, valamint a telepített operációs rendszerek számát.

"A belföldi számítógépgyártóknak mindenképpen telepíteniük kell valamilyen operációs rendszert, még mielőtt a termékek elhagynák az üzemet" - áll a jelentésben. Wang Ziqiang, a szerzői jogi hivatal részlegvezetője eközben azt igyekezett bizonygatni, hogy nem külföldi nyomásra cselekedtek. Állítása szerint ezt szolgálják az ország érdekei, és pusztán gazdasági szempontok alapján döntöttek így. Márpedig a külföldi nyomásról is érkeznek hírek: a hónap elején egy amerikai szenátorokat és képviselőket tömörítő bizottság ítélte el Kínát, amiért elhanyagolja a kalózellenes harcot. A politikusok Oroszország esetében még a Világkereskedelmi Szervezetbe való felvétel megvétózását is lehetségesnek tartják.

A Microsoft szintén az előre telepített operációs rendszerekben látja a megoldást, esetükben természetesen kizárólag a különböző Windows verziók jöhetnek számításba. A szoftvercég sürgeti a brit gyártókat és egyéb partnercégeket, hogy mellőzzék a csupasz PC-k árusítását, és minden esetben mellékeljenek operációs rendszert az új konfigurációkhoz. Ők még a csupasz konfigurációk 5, azaz öt százalékos arányát is magasnak tartják.

A kínai PC-gyártókat valószínűleg nem lesz nehéz döntésre bírni, hiszen többen már korábban ebbe az irányba mozdultak el. Példaként említik a TCL Group döntését, amely az elmúlt héten kötött a teljes asztali termékvonalra kiterjedő megállapodást a Microsofttal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • noss #10
  ja!

  "mert ha nem akkor halálbünti!"
 • Kaadi #9
  Microsoft - Kina Joint Venture: tankokat a kalozokra. Ki tudja, talan jovore a MS logo is piros lesz, csak azert hogy a kinai piac milliardos taborat meghoditsak.
 • echo #8
  Basszus már a jó öreg Kínában sem lehet bízni
 • sathinel #7
  Na GRAT!!! Miért is Hitlerhez hasonlítják billgenyót? Hát ja mintha vennél egy autót, amit csak a kijelölt útvonalakon használhatod a többi meg.... ne érdeklődj, tanulj,fedezz fel, stb csak azt csinálhatod amit mi mondunk... Ezt nevezik DIKTATÚRÁNAK!!!

  Hát most megkapják ha minden igaz két ellentétes diktatúrikus szervezet magyarázza mi is a jó) Hát kína sem az emberijogok betartásáról híre. Most megnézhetjük hogy mennyire korrekt a mikrofos. Ugyanazt csinálja mint az az ország ami tankokat küldött a diákokra "szószerint rájuk". És még az ők csodálkoznak hogy közútálatnak örvendenek

  MIKROFOS
 • zorro82 #6
  "Mi van ha elfüstöl a gépem és veszek egy újat de Op rendszerem már van?"

  Ha OEM oprendszered volt, akkor így jártál...
 • Darth Sith #5
  ""A belföldi számítógépgyártóknak mindenképpen telepíteniük kell valamilyen operációs rendszert, még mielőtt a termékek elhagynák az üzemet" - áll a jelentésben. Wang Ziqiang"
  miért is?
 • strogg #4
  Vicces lesz látni Bill Gates, és Steve Ballmer arcát amikor kínában a futószalagról ezrével zúdúlnak le a Red Flag Linuxal előtelepített gépek. Kevés dologra vagyok kíváncsi az életben, de ezt megnézném vazze :))
 • drizzt1666 #3
  Egyszerű, nem kell mindenféle szir-szar előre összerakott konfigot vásárolni kisebb vagyonokért, hanem le kell ülni és átgondolni, saját izlésünk és kedvünk szerint összerakni alkatrészekből a gépet.

  Aki nem ért hozzá, annak nem való, ennyi...
 • Asperot #2
  Az elméletet értem, de az élet fel fogja rúgni az elképzeléseiket.
  Mi van ha elfüstöl a gépem és veszek egy újat de Op rendszerem már van?
  Mi van ha alkatrészenként veszem meg?
  Mi van ha (tudom hogy a MS-nek hihetetlen) pl Linuxot vagy egyebet akarok?
  Azt hiszem ezek a lehetőségek jócskán túl lesznek 5%-on
 • aaaaa #1
  "A Microsoft szintén az előre telepített operációs rendszerekben látja a megoldást, esetükben természetesen kizárólag a különböző Windows verziók jöhetnek számításba."

  Érdekes az EU ott harcolt az MS ellen, hogy a média player, meg a versenyellenes árukapcsolódások. Mi ez most, ha nem pont ugyanaz...
  Más szoftver már nem is létezik ???
  Ez ellen kellen fellépni, nem a hülye média player ellen. Hogy is képzelik ezt, hogy aki nincs velük, nem várárol tőlük, az ellenük van, és kiirtandó ellenség, kalóz. Kicsit elszálltak maguktól...