Gyurkity Péter

Bill Gates látja vendégül a kínai elnököt

Történelmi jelentőségű látogatásra érkezik hamarosan az Egyesült Államokba a Kínai Népköztársaság elnöke, akit azonban nem a Fehér Házban, hanem Bill Gates otthonában látnak vendégül.

Hu Jintao elnök - aki egyébként Mádl Ferenc köztársasági elnök meghívására 2004. június 10-12 között Magyarországon is járt - ezen a héten érkezik az Egyesült Államokba, mégpedig Washington államba, ahol elsősorban az északnyugati régió krémjével találkozik. A politikust Bill Gates, a Microsoft első embere látja vendégül szerénynek semmiképpen nem mondható 100 millió dolláros otthonában, ahol díszvacsorát rendeznek a vendég tiszteletére.

Hírügynökségi jelentések szerint a nagyjából 100 főre tervezett estén ott lesznek a régió hatalmasságai, és természetesen a politika is képviselteti magát, többek között Christine Gregoire, Washington állam kormányzó asszonya személyében. Gregoire és Gates közösen üdvözlik majd az államférfit, aki a várakozások szerint nem érkezik majd üres kézzel, és a puszta társalgás mellett konkrét gazdasági és pénzügyi kérdésekről is szót vált majd vendéglátóival.

Az elmúlt hetek történései után elkerülhetetlen volt, hogy többen azonnal összekössék a látogatást a Microsoft és Kína kapcsolatának kérdésével. Erre meg is van minden alap, hiszen a kommunista ország vezetése az elmúlt héten hozott döntést arról, hogy a jövőben a belföldi PC-gyártóknak előre telepített operációs rendszerrel kell szállítaniuk a friss konfigurációkat. Tették ezt olyan megfontolásból, hogy ezzel is visszaszoríthatják a szoftverkalózok tevékenységét, és egyben újabb jó pontokat szereznek a nyugati hatalmaknál, akik többször elmarasztalták a keleti óriást a kalózkodás térnyerése miatt. Az Egyesült Királyságban szintén szóba került a cég elképzelése: a Microsoft szerint öt százalékban határozható meg a "csupasz" konfigurációk aránya, ám ezt is szeretnénk eltüntetni.

Az első megállapodást már megkötötték: a kínai Founder három év alatt 250 millió dollár értékben kíván Windows licenceket vásárolni. A cég tavaly 2,5 millió PC-t adott el, ezzel az ország második legnagyobb gyártója volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #21
    És ki beszélt a nyugdíjasokról? Mert én nem. Tulajdonképpen arra gondoltam, hogy a foglalkoztatottak struktúrája fog változni, még jelenleg a Kínai gazdaságban jobbára fiatal munkaerő dolgozik, néhány évtized múlva számolni kell majd a középkorú (akiknek már a család fontosabb a munkától) és az öregebb munkaerő amelynek egészségügyi problémái, és persze a technológiai lemaradásukkal is kell majd számolni. De ha már említetted akkor a nyugdíjasokkal is majd idővel foglalkozni kell, mert ha nem akkor ez komolyan visszaüt, és gondolom, hogy a Kínaiak ezt már fontolóra is vették valahol mélyen a rendszerben. Különben a túl sokan vannak a mai szemmel, lehet, hogy jogos, de néhány éven belül már nem lesz gond, ugyanis 100 évvel ezelőtt az USA 150 milliója is lehetetlen volt, most meg már a 300 millió is majdnem elérhető. És gondolom, hogy a technológiai fejlődés a következő 20 évben jóval nagyobb lesz a múlt 100 évétől.
    A valódi haszon nem a nagybefektetőké, ez egy egyoldalú, antikapitalista szemlélet, a valódi haszon az embereké, valaki többet, valaki kevesebbet merít belőlle, a részvényeseké, és persze a lakosságé is, mert a fejlődés mindenkinek jó, mindenki kap valamit. Persze ha szűken nézzük akkor az úgynevezett nagy befektetők is nagy hasznot visznek el, csak éppen az a baj, hogy ma a nagy befektetők legtöbbször sokmillió részvényesből állnak. Kínában meg kapitalizmus van, komolyan ellenörzőtt, mert a lakosság még nem ért meg a demokráciára, egyébként itt sem ért meg, ezért is van ez a politikai zűrzavar, de az más tészta. És Kínában az a kommunizmus ami azelőtt volt az valóban nem is kommunizmus volt, hanem inkább egy állami igazgatás allatti gazdaság. Ami persze egy az egyben jellemző a kommunizmusra is, csak éppen az a gond, hogy Kínában soha nem imádták Marxot, Lenint, Stalint vagy Titót mint a kommunista országokban. Egyféle sajátos államforma volt ez is éppen úgy mint a jelenlegi mondjuk úgy kapitalizmus, habár ez semegésszen pontos.
    Az USA államháztartási hiányát nem a Kínával fedezi, a világon jelenleg egy komoly körbetartozás van, úgyhogy ilyen dolgokról csak akkor beszélhetünk ha nagyon felületessen vizsgáljuk a dolgokat. Az államháztartási hiányokat a pénzügyi piac tartja fenn, ezáltal szép kis kamatokkal jó pénzforgást tartva fenn, többek között ez az egyik meghajtó ereje a világ gazdaságnak, csak ezt kevesen értik meg, mert még mindég az elavult gazdasági modelek alapján gondolkodnak. Különben erről egész komoly gazdasági tanulmányok készültek, röviden a kis országok (pl. Magyarország is) ebben a játékban hosszútávon ha nem is vesztes, de nyerni sem tud, a nagy országok pedig ez nélkül képtelenek lennének fenntartani a gazdasági növekedést. De ez már nem ide való duma.
  • Laci73 #20
    BlackRose: Te sem tudsz sokat Kínáról :) Amikor az egyszer majd megöregedő kínai munkásokról írsz, mint akiket majd a kínai államnak kell nyugdíjasként eltartania - nem tudod hogy Kínában a nyugdíj és általában szociális háló mint olyan nem létezik! Ezért is van az, hogy a kínaiak sokgyerekes családokat alapítanak, mert az egyetlen támasza az öregeknek a családjuk. Ugye, már nem olyan jól hangzik az egész. Ráadásul a kínai lakosság többsége nincstelen szegényparaszt (cirka 5-600 millió fő) akiknek esélyük sincsen hogy valaha is megtudják mi az a nyugati életforma (egyszerűen túl sokan vannak ahhoz, hogy eltűnjön a szegénység)

    A GDP-mutatók által mutatott fejlődés csupán egy viszonyszám, ami lényegében azt mutatja meg, hogy hány százalékot húztak le a külföldi befektetők és a kínai elit a kínaiak munkájából. Kína gazdasága, és a mögötte álló fejlődés ezer szállal kötődik a főleg amerikai befektetőkhöz, akik - jól ismert tény - az olcsóság miatt választják Kínát (pl. az ún. smoky industries, azaz a "füstös", gyárkéményes ipar döntő része kitelepül Ázsiába, de az USA valódi előnyét adó kutatás/fejlesztés soha nem fog - értelemszerűen a szolgáltatások sem) Amit a dollár körforgásáról írtam, azon pedig könnyen látható, hogy valójában az USA fölözi le a hasznot - óriási államháztartási hiányát fedezi a kínai "haszonból".

    Elnézést hogy telef.stam a fórumot, de megpróbáltam bizonygatni hogy Kína örökre a vesztes oldalon marad, és a valódi haszon - mint máshol is - a nagybefektetőké.

    ZoliJ: Kínában már megtörtént a rendszerváltás, Teng-Hsziao Ping kormányzása alatt (nyolcvanas évek), amikor is Kína gyakorlatilag kapitalista országgá vált, melyet egy ideológiailag tudathasadásos (önmagát kommunistának kikiáltó) de valójában a nyugattal összefonódott elit irányít - vasmarokkal.

    AgentKis: Na de ejnye.
  • CAD #19
    Erdekekesek es jok a meglatasok, de szerintem erdemes lennekicsi tordelned, igy remiszto ez a betuhalom :)
  • AgentKis #18
    Én csak azért szorítok, hogy ne kezdjék el egymás f@szát szopni...
  • ZoliJ #17
    Kínában nem lesz egy ideig még rendszerváltás, ugyanis történelme során végig egyeduralmi rendszer volt (cirka 5-6 ezer év), és ezen nem olyan egyszerű túllépni
  • BlackRose #16
    Látom Kínáról itt nem igen tud senki semmit... na, hogy esetleg tévedés ne legyen, Kína annyi terméket termel amennyit 10 olaszország nem lenne képes, csak éppen, hogy az olaszok nem termékek termeléséből élnek, az egy fejlettebb gazdaság ahol már régen a szolgáltatásokon van a hangsúly. Jelenleg két Kína létezik, az egyik a Shangai és Peking féle nagyvárosok (van még kb. 3 tucat olyan néhány milliós) azok annyira lekörözték már pl. Magyarországot mint a huzat, akár fejenkénti GDP-vel is, és a fejlődés is inkább ezekben a városokban koncentrálódik és itt nem 10 hanem jóval több százalék évente, persze a vidék is lassan zárkózik fel, de még azért elég messze van. Tulajdonképpen az érdekes dolog, hogy Kínában ha a PPP alapján nézzük a GDP-t akkor már messze jobban állnak a 2500-nál, minthogy pl. Magyarország is ha nem a PPP szerint nőzzük, akkor messze alul van a 16600 USD-től, ezért nem ártana ha már szakértői szinten hasonlítunk össze valamit akkor az ilyen dolgokra odafigyelnénk. Mindenesetre Kína még egy jó ideig gyorsan fog fejlődni, aztán pedig lassan lassulni fog a gazdasági növekedés, mert pl. összetetebb jogi rendszerre lesz szükség amely fékezni fogja a fejlődést, szintén a foglalkoztatottak struktúrája is változni fog (pl. most még nem igen vannak öreg munkások, de idővel ezekkel is számolni kell majd), szóval nem lesz mindég így ahogy most van. De annyiban biztossak lehetünk, hogy sok EU-s országot maguk mögé fognak szórítani. Ami az USA lekörözését illeti, maguk a Kínaiak ilyesmit nem igen tartanak valószínűnek sőt egy Kínai tanulmány szerint kb. 2075-ben fogják előrni az USA 50% teljesítményét abban az esetben ha az USA tartani tudja az elmúlt évtizedek átlagos 3-3.5% növekedését (sokaok szerint igen), Kína pedig 2020-ra hasonló 4-5% os növekedésre fog mérséklődni. Szóval így gondolják a Kínaiak. Persze ilyen dolgokat lehetetlen kiszámolni, úgyhogy nem sok figyelmet szentelnék ennek. Mindenesetre a jelenlegi Kínai foglalkoztatott produktivitása 8x kevesebb mint az USA foglalkoztatotté, de gyorsabban növekszenek a bérek és a foglalkoztatottság költségei mint a produktivitás, (de ez pl. nem csak Kínára hanem pl. az EU-ra is jellemző), míg az USA eddig nagyon jó kitudta kerülni ezt a csapdát, nálluk a költségek növekedése kb. egy az egyhez követi a produktivitás növekedését. SZóval ez még egy olyan dolog amely idővel gazdasági lassuláshoz vezet (az EU-ban már erőteljessen érvényesül ez), de azért aki Kínát lebecsüli annak nem sok köze van a valósághoz. Különben egy érdekes becslés szerint nemsokára (elfelejtettem a pontos évet de azt hiszem 2024 körüli), a világ legnagyobb gazdaságai így fognak kinézni: 1. USA, 2. Kína, 3. Japán, 4. India, 5. Mexico, 6. Brazília (az utolsó kettő sorrendjére sem emlékszem pontossan), és ezután következik 7. Németország... szóval ez sem biztos, hogy így lesz, de azért nem árt odafigyelni. Különben ami az MS-China dolgot illeti, Kína egy olyan piac amelyre most makszimálissan koncentrálni kell, és az egéssz USA éppen ezt csinálja, az MS itt csak megpróbál az elsők között járni, ha beleszámítjuk, hogy Seattle (Redmond) a Microsoft székhelye az USA és Kína fő kereskedelmi pontja, hogy a városban sokkal több a Kínai az USA átlagnál, akkor azt is érteni lehet miért is éppen itt történik a kapcsolatteremtés magas szinten, a Kínai amerikaiak nagyon is jó összekötők... Ja és persze, hogy ne legyen félreértés a Kínai manufacturing industry 5-6 éven belül leköröz mindenkit (az USA-t is), de a gazdaság nem csak ebből áll, sőt az USA gazdasága mindössze 20% körülire teszi a manufactuning szektort.
  • Laci73 #15
    Amit Kínáról és az USA-ról tudni illik

    Dióhéjban összefoglalva annyi, hogy valójában az USA (és tágabb értelemben a Nyugat) pénzemberei tekerik ki Kína nyakát, azzal a rendkívül ügyes és gátlástalan trükkel hogy míg termelésének egy részét a nevetségesen olcsó és rendkívüli munkabírású kulik veszik át, ezen olcsó kínai termékek fő felvásárlója szintén az USA (Nyugat) és - most jön a zseniális trükk - Kína az így befolyó pénz (nagyrészt dollár) szinte egészét az USA pénzalapjaiba fekteti vissza. (Ugyanez a játék folyik az Arab-Öböl menti országok olajból származó dollár-bevételével, az ún. petrodollárral is) Bár így - látszólag - az USA eladósosdik (jelenleg 4ezer milliárd dollár a külföld felé számolt adóssága) de - másoktól eltérően - saját pénzében adósodik el, melynek köszönhetően adósságtól úgy fog megszabadulni, hogy egy centet sem fizet vissza - egyszerűen elengedi az inflációt, a dollár értéktelenné válik - az adósság meg is van szüntetve. Igen, ez ilyen egyszerű. Ezt ugyan megérzi majd az amerikai középosztály, az amerikán kívüli világ alaposan megemlegeti még a születése napját is, de a kellékes az mellékes.
  • Cat #14
    itt a menü :)

    http://download.microsoft.com/download/c/2/9/c2935f83-1a10-4e4a-a137-c1db829637f5/menu.pdf

    "Cat, ez a 2050 egy nagy marhaság.. gazdaságának nagysága 5-6 éven bellül lekörözi az USA-t"
    Aha. Tudod én inkább hiszek a Figyelőnek, a Napi Gazdaságnak meg a portfolio.hu nak, mint neked :)

    De tess, itt egy HVG hír: http://hvg.hu/vilag/20060125kina.aspx A kínai elnök szerint ha igy fejlődnek, akkor 2010re elérhetik az egy főre juto 2500 dolláros GDP-t - na most tekintve hogy ez Magyarországon 16 600 dollár :) Tudod, a semmiből könnyű évente 10%-ot fejlődni, de évtizedekig csinálniuk kell, és egy idő után elkerülhetetlen lesz a lassulás. És akkor még jó távol lesznek a fejlett gazdaságoktól.
  • lyzu #13
    Cat, ez a 2050 egy nagy marhaság.. gazdaságának nagysága 5-6 éven bellül lekörözi az USA-t, igaz ez a 1,3 milliárd embernek köszönhető. költségvetése meg már most is nagyobb, a sok állami tulajdon miatt. ÉS ott azért nincs olyan sokminden külföldi kézen, mint pl nálunk, és nagyon szigorúan nézik a pénzügyeket, nem hadják hogy a pénz elhadja kínát. Mi is rendelünk árút kínából és volt olyan h nem stimmelt amit leszállítottak és úgy tutták csak a pénzt vissza utalni, h állami engedélyt kellett kérniük, szoval nagyon figyelik a gazdaságot...
  • craesh #12
    bár ami most kommunista rendszer van ott, hát nem tom... CNN -en láttam egykét túlkapást, szal hogy ha a kormány valamit nem akar hogy tudjon a nép, akkor durván odalép. Nem az hogy szankciok meg ilyesmi.... ááá....kivezényel 2 teherautonyi katonát aztán elvan intézve.

    igazából az fogja majd visszavetni az egész államot, hogy elöbb utóbb ott is rendszerváltás lesz...
    Nem hiszem el hogy az emberek ott türik a cenzurát, meg a kormány egyeduralmát. (volt sg hir: demokrácia eszme terjesztéséért egy blogban, a kinai srác több év börtönt kapott)

    szal nem tom. azért nem minden tejföl ott sem.