Berta Sándor

Yahoo és Google: igen a kínai inter­net­cenzú­rá­ra

Tizennégy portál, köztük a Yahoo helyi oldala jelentette be, hogy a jövőben is támogatják az ázsiai ország vezetői által korábban kihirdetett internetcenzúrát. A kínai piacra készülő Google pedig szintén lándzsát tört a döntés mellett.

A Xinhua állami hírügynökség jelentése szerint a tizennégy portál között van például a Yahoo China, a Sohu.com és a Baidu.com. A cégek egyúttal felszólítottak minden jóérzésű kínai weboldalt hogy csatlakozzon döntésükhöz, hogy így akadályozhassák meg a káros tartalmak további és széleskörű elburjánzását. A lépés célja, hogy megóvják a kínai népet az illegális és bűnös tartalmaktól, így például a pornográf és az erőszakos képektől és videóktól.

"Készek vagyunk szembeszállni a közmorált, a kultúránkat és hagyományainkat megfertőzéssel fenyegető online tartalmak ellen. Vállaljuk, hogy nem kínálunk ilyen tartalmakat letöltésre, nem tesszük őket elérhetővé, és nem hozunk nyilvánosságra ilyen szövegekre, fotókra vagy videókra mutató keresési találatokat és linkeket" - áll a tizennégy portál közös közleményében. A külföldi szakemberek szerint az egész eset különösen annak fényében érdekes és megkérdőjelezhető, mert bár mondjuk Kínában a prostitúció hivatalosan tilos, maga a kormány szervezi az örömlányokat csoportokba és szállásolja el őket olyan épületekben, amelyeket a kormány, a párt vagy a katonaság működtet vagy bérel.

Tegnap további tizenegy helyi híroldal csatlakozott az akcióhoz, köztük a Xinhuanet.com, a People.com.cn, a China.com.cn, a Chinadaily.com.cn és a Chinanews.com is. Ezek a portálok vállalták, hogy elősegítik Kína gazdasági növekedését és szociális stabilitását. Mindez azt jelenti, hogy egyik oldal sem fog beszámolni elégedetlenségekről, sztrájkról, tüntetésekről vagy bármely más olyan eseményről, amikor kínai fiatalok, munkások, nők vagy öregek elnyomásuk, gazdasági kizsákmányolásuk ellen lépnek fel.

Eric Schmidt, a cég elnöke a Google új kínai oldalának névadó ünnepsége alkalmából rendezett fogadáson szintén az internetcenzúra mellett tört lándzsát amikor kijelentette: "a pekingi kormány előtt köteleztük magunkat arra, hogy minden tekintetben betartjuk a helyi törvényeket és jogszabályokat. Nincsen más alternatívánk, ez volt a helyes döntés a Google számára". Mint ismeretes, korábban mind a két céget támadták az emberi jogi szervezetek azért, mert ebben a kérdésben együttműködnek a kínai hatóságokkal.

A Google neve egyébként ezentúl a kínai nyelven Gu Ge lesz, ami magyarul annyit jelent, hogy "Az aratás dala". A kínai online kereső-piacon a Baidu.com a legnépszerűbb jelenleg, piaci részesedése 56 százalék, a Google a második a maga 32 százalékos értékével. A google.cn találatai közül minden olyan információt kicenzúráznak, ami a kínai kormány szemében károsnak minősül vagy ami veszélyezteti a párt hatalmát. Így például hiába is keresne rá bárki is az emberi jogsértésekre, az 1989. június 4-ei Tienanmen téri vérengzésre vagy Tibet Kína által történt bekebelezésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #13
    Sot ott kokacserje is kerul bele :))
  • Macc #12
    A kleptomania az egy betegseg, nem anyagi megfontolasbol indittat lopasra.
  • mrzed001 #11
    A realizmus az, hogy a pénz az isten.
    Én eléggé morális beállítottságú vagyok (a google meg momentán amúgy sem készül éhenhalni, sőt), szóval apszolájte immorálisnak tartom ezt az egészet.
    Egy kissé olyan, mint amikor a gazdag milliomoscsemete csajszi bemegy a boltba és elkezd túrórudit lopni .... (mert ha még a 6 gyerekes teszi, azt mondom megértem, node aki jómódú ...)
    Szóval ez egész egyszerűen undorító
  • Griphons #10
    Széchenyi István mondotta volt: "Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba, vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De, ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen."
    (Az idézetet a Kuruc.info weboldalról vettem le)
    Sztem a kínai nép nagyot fog durranni, és ezt ezek a cégek is csak siettetik. Ami az én véleményem szerint is undorító, de a kínai vezetés ezzel az erővel a Tsunnamit is megpróbálhatná feltartóztatni az országa határainál.
  • Macc #9
    tudod mit? A Kinaiaknak ilyen a vezetesuk, gyakorlatilag ez rajtuk mulik... Az Arab orszagokban a Coca-Cola is edesebb. Alkalmazkodnak a helyi szokasokhoz.

    Mondom mindezt ugy, hogy ruhellem a cenzurat, a diktaturat, a kommunizmust...
  • sonicXX #8
    Minél tovább ráznak egy hézagosan zárt szénsavas itallal töltött palackot, annál valószínűbb hogy felrobban. Ezek a cégek elfojtják a Kínai népet, a nép pedig egyszer ezért megfogja semmisíteni az ország javarészét - ahogyan ezt több más kommunista ország is tette már. Hiába van rengeteg katonája egy államnak. Ez egy ideig elrettenti az embereket a lázongásoktól, de egyszer betelik majd a pohár, és a nép rájön hogy több tízszeres túlerőben van a sereggel szemben. A párt egy az egész országot érintő forradalom alatt úgy is rá fog jönni, hogy nem végezheti ki a civil lakosság 70%-90%-át, mert nem lesz, aki eltartsa a seggüket. És ez bizony egy nagyon véres forradalom lesz.

    Az érme másik oldala: egyetlen államrendszer sincs, ami mindenkinek ideális és megfelelő lenne. A demokráciában lévő szabadság is csak a demokrácián belül értendő szabadságig terjed ki. A kommunizmusban lévő szabadság pedig a kommunizmusig tartó szabadság. Mind két rendszer mást-mást tilt meg és máshogyan tartatja be a rendelkezéseit. És mindkettőhöz hozzá lehet szokni idővel.

    A cégek számára nincs kockázat. Ha ugyanis kitör a majdani forradalom, akkor a cégek ezen nem fognak akkorát bukni, mint amennyit azzal buknának, ha most beintenek a kínai pénzpiacnak. Őket egyáltalán nem fogja érdekelni, hogy mit mondanak az emberjogi szervezetek. Hacsak szankciókkal és erőteljesen bele nem avatkoznak a legalább nem kínai cégek tevékenységébe, akkor változás nem lesz. Egy multi cégnek mindig igazodnia kell a helyi törvényekhez és szokásokhoz, mert ez garantálja a fennmaradásukat és ez nyújtja a terjeszkedésük alapját. Amit most látunk, üzleti szempontból egyszerűen annyi, hogy ezek a cégek ráidomulnak arra az országra.

    A személyes véleményem, mint ember, mint demokráciában élő ember, hogy ez gusztustalan. Egy kommunista ember véleménye szerint viszont a mi demokráciánk gusztustalan.

    Az is csak egy szar rendszer, mint az összes többi, beleértve a demokráciát is.

    Ennyi.
  • Placebó #7
    Ez nem más mint biznisz, dollár csilliárdok kamionszám, szerintem te sem tettél volna mást...
  • echo #6
    Úgy látszik még sem vagy igazán realista
  • pemga #5
    Hmm, ez egyébként hogy egyeztethető össze azzal, hogy Kína az egyik legnagyobb erotikus segédeszközöket gyártó ország :) Thermészetesen minden bizonnyal csak exportra dolgoznak :P.
  • mrzed001 #4
    Undorító, ahogy ezek a cégek tövig benyalnak a kínai diktatúrának.
    Egyszerűen minősíthetetlen