MTI

Magyarország sereghajtó internethasználatban

Az Európai Unió 25 tagországában Litvánia, és Csehország után Magyarországon volt a legalacsonyabb a háztartások internet-hozzáférése tavaly az első negyedévben az Eurostat ma közzétett adatai szerint. A vállalatok internet-kapcsolódását tekintve is a sereghajtók között volt Magyarország, csak Lettországban volt kisebb az arány.

Az Eurostat adatai szerint a 25 tagállamban (plusz Norvégiában és Izlandon) a háztartások 48 százalékának volt internet-hozzáférése 2005 első negyedében, 23 százalék rendelkezett szélessávú kapcsolattal. Ugyanebben az időszakban a vállalatok 91 százaléka kapcsolódott a világhálóra, és 63 százaléknak volt szélessávú hozzáférése. A háztartások hozzáférését tekintve az átlag nagy eltéréseket takar: a világháló használatában Litvániában volt a legalacsonyabb az arány, 16 százalék, Csehországban 19 százalék, Magyarországon és Görögországban 22 százalék, Szlovákiában 23 százalék. Hollandiában volt a legmagasabb az arány, 78 százalék, Luxemburgban 77 százalék, Dániában 75 százalék, Svédországban 73 százalék.


A vízszintes skálán a háztartások, a függőlegesen a vállalatok vannak

A vállalatok internet-kapcsolódását tekintve Finnország vezette a sort 2005 első negyedében, 98 százalékkal, Dániában 97 százalék, Szlovéniában és Svédországban egyaránt 96 százalék volt az arány. Kilencven százaléknál alacsonyabb vállalati internet-kapcsolódást csak Lettországban (75 százalék), Magyarországon (78 százalék), Cipruson (85 százalék), Litvániában (86 százalék) és Lengyelországban (87 százalék) jegyeztek fel.

A magánszemélyek 43 százaléka használta az internetet rendszeresen - legalább egyszer egy héten - 2005 első negyedében, a legnagyobb mértékben Svédországban (76 százalék), Hollandiában (74 százalék), a legkevésbé Görögországban(18 százalék) és Csehországban (26 százalék), Magyarországon 34 százalék volt az arány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Alfa Of NS #7
  A dolgok azert nem zarjak ki egymast. Abban igazad van, hogy az informatikai infrastruktura nelkul nincs jovo, de elgondokodtato, hogy ha normalis vasuthalozatunk lenne, akkor csak azon peppe keresnenk magunkat. Vasut nelkul sincs jovo.
 • BlackRose #6
  A napokban lehetett hallani... "magyarországon utakat és vasutakat kell építeni...", szóval meghiszem, hogy ezekre is szükség van, de ez a duma inkább 50-100 évvel ezelőtt állta volna meg a helyét, ugyanis érdekes de az Internetről a több TBites vagy legalább GBites gerincvonalakról egy árva szó nem esett, pedig a jővő az új Magyarország vagy akármilyen jővő, nehezen képzelhető el ez nélkül. Meg aztán maga a jelen is eleget beszél, hogy mennyire kompetens emberek vezetik az országot. Persze függetlenül a pártoktól, mert én egyiket sem támogatom, én csak eredményeket kérnék számon mindegy, hogy melyiktől. Különben az információs társadalom fontosabb mint az egészségügy, korrupció, munkahely teremtés, és "fejlesztések", mert ugye ki az aki ma akármelyiket is el tudja képzelni az információs technológiák az információs társadalom nélkül, hisz ez az alap. Sajnos erről egy árva szó nem esett. És még képessek a sajtóban kompetenciának vagy bölcsességnek, energetikusnak vagy megfontoltnak neveznik azokat az embereket akiknek egy csepp kompetenciájuk sincs olyan területeken amelyek kikerülhetetlenül a fejlődés alapját jelentik. Szóval én nagyon elgondolkodnák.
 • HENCIG #5
  Tisztelt KOVÁCS K úR!

  He? Mosmivan wazze?
 • akyyy #4
  itt 5 rugó, korlátlan és széles sáv
 • Riddick #3
  Legyen ötezer forint a korlátlan széles sáv,és akkor sokkal többen fognak kötni. Ezt államilag kéne szabályozni!
 • Kornan #2
  Én pedig el sem tudnám képzelni mi lenne velem internet nélkül:rengeteg infót ott nézek,ott intézek bizonyos ügyeket,beszélgetni is ott szoktam és néha kikapcsolódásnak is találok ezt-azt.
 • vg #1
  Magyarország mindenben sereghajtó!