SG.hu

Magyarország a 29. nethozzáférés terén

Európán belül a fejlett skandináv országokban használják legtöbben az internetet legalább havi rendszerességgel. A sereghajtó Albánia.

Az osztrák Fessel-GfK 2005. decemberi jelentése összesítette az egyes európai országok internet-hozzáférésre vonatkozó kutatási adatait. A piackutatók szerint az internet elterjedtségében erős észak-déli, illetve nyugat-keleti megosztottságot figyelhetünk meg Európán belül. A 15 évnél idősebb lakosság körében (Észtország, Svédország, Franciaország, Csehország, Norvégia, Dánia és Hollandia esetében ennél fiatalabb korosztályra is kiterjedt a vizsgálat), 37 ország bevonásával végzett kutatás tanúsága szerint a skandináv országokban 70 százalék feletti azoknak az aránya a társadalmon belül, akik rendszeresen használják a világhálót.

A lista végén - nem nagy meglepetésre - a legkevésbé fejlett országok, így Albánia, Ukrajna és Macedónia állnak. Albániában a lakosság alig 1 százaléka használja az internetet. Magyarország a 29. helyet foglalja el a rangsorban, hazánkban ugyanis a 15 éven felüli népesség (8,5 millió állampolgár) 33,2 százaléka fér hozzá az internethez. Közülük még kevesebb, mindössze 23,8 százalék tekinthető tényleges internet-felhasználónak, azaz csatlakozik havonta legalább egyszer a hálóra.

Az internet magyarországi elterjedtsége és kihasználtsága messze elmarad az európai átlagtól, a vizsgált országokban ugyanis összességében 41,8 százalékot tesz ki az internet-használók aránya. A hazaihoz képest magas átlag is eltörpül azonban az itt csak viszonyítási alapként közölt amerikai adat mellett: az USA-ban mintegy 70 százalékos az internet-használók aránya a társadalmon belül. A magyar adatok gyakorlatilag megegyeznek a csupán három százalékkal lemaradó Romániáéval, s a Visegrádi Négyek mindegyik tagállama megelőz minket.


Az internet-használók aránya a felnőtt társadalmon belül 2005-ben

A legfrissebb hazai kutatási adatok szerint Magyarországon a legalább havi rendszerességgel internetezők 14 százaléka használja az internetet vásárlásra, viszont ennél lényegesen több, 53 százalékuk keres információt a világhálón a (akár online, akár hagyományos) vásárlásokat megelőzően. Sokan - ha nem is az interneten rendelik, vásárolják meg a terméket - kihasználják az internet információbőségét.

Az információt keresők többsége (79 százalék) kulcsszavas keresőoldalakon kutat termékek után. Jellemző még, hogy a felhasználó közvetlenül ellátogat a termék, vagy a gyártó honlapjára (62 százalék), illetve hogy szakoldalakat és teszteket hív segítségül a vásárlás hatékonyabbá tételéhez (49 százalék). Az online információszerzés szempontjából a műszaki cikkek a legnépszerűbbek (68 százalék), de sokan kutatnak könyvek, zenei kiadványok, utazási szolgáltatások vagy számítógépes hardvereszközök után.

Az online vásárlók alacsony, 14 százalékos aránya valószínűleg nem indul növekedésnek a közeljövőben sem, ugyanis a havi rendszerességgel internetezők mindössze egynegyede mutat hajlandóságot a netes vásárlásra. Az online vásárlás iránti egyfajta távolságtartást mutatja Magyarországon az is, hogy a vásárlók elsősorban megrendelni szeretik a kívánt terméket, szolgáltatást, viszont fizetni jellemzően nem az interneten keresztül szoktak. A vásárlók a készpénzes utánvételt részesítik előnyben, 64 százalékukra jellemző ez a fizetési forma. 38 százalék interneten rendeli meg a terméket vagy szolgáltatást, de a helyszínen fizet és veszi át az árut. A vásárlóknak csak töredéke, kevesebb mint egyötöde használ bankkártyát a fizetéshez, a kuponos, mobiltelefonos vagy "prepaid" kártyás fizetés használatának aránya pedig elenyésző.

A felmérést a Fessel-GfK Piackutató Intézet végezte. A magyarországi adatokat a GfK Hungária biztosította.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gregor #7
    Ha olcsóbb lenne a számitógép akkor többen neteznének.Egy internetre kapcsolódó számitógép ára 122 ezer forint körül mozog!
  • shabba #6
    Pl. ha megnézed romániai IX statisztikájának totálját és a hazait akkor igen szignifikáns eltérést látsz.

    RONIX A maximum érték 1.25 Gbps magasságában

    BIX A maximum érték 20 Gbps magasságában.

    Tudom nem egy reprezentatív érték, de azért két ország IX-ének adatforgalma is jól mutatja a átfolyó adatforgalom által a net elterjedtségét. És bizony itt az eltérés 16x-os a mi javunkra. És akkor ehhez még azt is hozzá kell venni hogy a román népesség 2.2x nagyobb a miénknek ami még tovább növeli az eredmény értékét.
  • shabba #5
    Fene se tudja hogy jönnek ki ezek a becsüljük meg ki az aki legalább 1x lát egy böngészőt egy hónapban típusú statisztikák. Ha megnézel egy hírközlési felügyeletek által lejelentett broadband statisztikák homlok egyenest más arányokat fogsz látni.

    Pl. a fél évvel ez előtti OECD jelentés alapján:
    OECD Broadband Statistics, June 2005

    Broadband userek aránya a népességhez viszonyítva:(zárójelbe tettem azokat az arányokat amiket Fessel Gkf stat hozott ki)
    Ausztria 2.2 millió, 12.5% (60%)
    Németország 8.5 millió, 10.2% (57%)
    Magyarország 470 ezer, 4.6% (24%)
    Lengyelország 1.25 millió, 3.3% (31%)
    Cseh Köztársaság 284 ezer, 2.8% (37%)
    Szlovák Köztársaság 87 ezer, 1.6% (38%)
    Törökország 863 ezer, 1.2% (14%)
    Görögország 93 ezer, 0.8% (28%)

    Jó tudom a két stat nem azonos szempont szerint mér, hisz az egyik minden netezési formára ad egy becsült értéket, míg a másik a valóban mérhető regisztrált szélessávú netelőfizetésekre épül. De azért furcsa hogy a fejlett nyugati országokhoz képest mindkét mutató azonos arányban tér el, míg a keleti blokk irányban már hatalmas különbség van a kettő között. Broadband terén mi legalább olyan arányban verjük meg a keleti országokat, mint amennyire el vagyunk szakadva a nyugati eredményektől. Míg a másik stat szerint meg le vagyunk maradva mint a borravaló. Nekem ez valahol furcsa.

    Most akkor vagy aránytalanul nagyon sok modemes netező lehet ezen keleti országokban, vagy ez a statisztika roppant sok előfizetőt képzel oda egyetlen előfizetés mögé ezen keleti államok esetében.

    Nem azt mondom hogy nálunk olyan jó, de ez a stat túlzóan rossz képet alakít ki, ennyire azért messze nem rossz a helyzet.
  • klastrom #4
    Azért ez durva.Alig vagyunk jobbak a tetves romániánál azért ez már qrva gáz !!
  • Laci73 #3
    Köszönjük Matáv!
  • Komolytalan #2
    Hát azért elég gáz, hogy a pár éve sz.rrá bombázott balkánon is van ahol jobb az internet penetráció mint nálunk.
  • HENCIG #1
    "tekinthető tényleges internet-felhasználónak, azaz csatlakozik havonta legalább egyszer a hálóra."
    Na ezt kapd ki! Akkor én a 3 előfizuval nem is vagyok tényleges felhasználó????? Én csak egyszer csatlakoztam ebben az évben.... Mondjuk kábelnet!
    Idióták!
    Idióták!
    Idióták!