Gyurkity Péter

Gates: az IBM a legnagyobb riválisunk

A Microsoft első embere a CES 2006 rendezvényen ismertette a készülő Vista operációs rendszer újdonságait, és interjújában némi meglepetésre a Nagy Kéket nevezte meg cége első számú riválisának.

A kiállítás nyitónapján tartott beszéde alatt Gates élőben mutatta be a Windows Vista újításait: az új háromdimenziós külsőt, a kibővült kereső funkciót, illetve a nagy felbontású filmanyagok lejátszásának és tömörítésének folyamatát. Mindeközben hangsúlyozta a szoftverek óriási szerepét, amely a szélessáv és a nagy felbontású tartalmak elterjedésében döntő szerepet játszik majd. "A szoftver lesz a lényeg. Ha az új megoldásokat kellően egyszerűnek és mégis vonzónak akarjuk elkészíteni, ezt csakis a megfelelő szoftverrel tudjuk megtenni" - jelentette ki a cég elnöke a Reutersnek adott interjúban.


Gates a vállalati ügyfeleknek fontos funkciók helyett ezúttal a fogyasztóknak szánt újdonságokat emelte ki. Kifejezetten az otthoni felhasználók meghódítására szolgál az MTV Network által beindított Urge zeneletöltő szolgáltatás, amely a Vista - pontosabban az új Windows Media Center - részeként érkezik majd, és több, mint kétmillió zeneszámhoz és kliphez biztosít hozzáférést. A DIRECTV szoftvere révén pedig a televíziós műsorokat, filmeket nézhetjük meg az asztali számítógépen, a DIRECTV eszközökön, illetve az Xbox 360 konzolon. Nem vitás, hogy e két szolgáltatás a konkurens cégekkel - Apple, Google - folytatott harc jegyében készült el. A szoftvercég időközben elérhetővé tett egy űrlapot, amelynek segítségével a bétatesztelők fejhetik ki véleményüket az operációs rendszer aktuális verziójáról.


A hírügynökségnek adott interjúban Gates a riválisokra is kitért, és érdekes részletre hívta fel a figyelmet. Szerinte ugyanis cége első számú konkurense nem a Google, ahogy arra a média kitüntetett figyelme alapján következtethetnénk, hanem az IBM, amely ugyanakkor meglehetősen ritkán szerepel a különböző hírekben, jelentésekben. "Az emberek általában egyetlen riválisunkra koncentrálnak, számunkra ez egyáltalán nem újdonság" - jegyezte meg a szoftvercég elnöke.


A figyelem most jól érzékelhetően a Google-ra irányul, pedig szerinte az IBM jóval inkább kiérdemelné azt. Elmondása szerint a Nagy Kék négyszer annyi alkalmazottal és jóval nagyobb bevétellel rendelkezik, mint a Microsoft, és ezzel mindig is az első számú riválisuk volt. Az IBM ott van a szoftver, a hardver, valamint a szolgáltatások terén, és igencsak fontos szerepet játszott a következő generációs PlayStation kifejlesztésében is. A cég azonban ügyesen kerüli a feltűnést, emiatt a sajtó sem kezeli kiemeltként.

Vállalati újdonságairól szólva Gates megemlítette a beszéd- és képfelismerő technológiákat, a gyorsan bővülő webszolgáltatásokat, valamint új eszközöket, amelyek öt év alatt rengeteg új szokást, gyakorlatot honosíthatnak meg az internetezők körében. A szélesedő látókör ellenére azonban a Microsoft továbbra is elsősorban szoftvercég marad, és ő maga is mindig annak tekinti majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #62
    Nézz utána valamelyik keresővel a windows, tweak, services kulcsszavaknak.

    ;)))
  • BlackRose #61
    Nexus, az IBM már évek óta a szolgáltatásokra teszi át a hangsúlyt, és a hardware részlege évről évre gyengébb, már jófórmán mindent kihelyez és nem maga gyártja, egyedül a félvezetőiparban és a szervergyártásban aktív, de már azok is tele vannak non-IBM részekkel, ami pl. még 15-20 éve majdnem elképzelhetetlen volt. A szoftver téren ma az IBM jóval erősebb, persze nem OS-ről van szó, de a Microsoft fő konkurenciája pl. a Notes, a DB2, a Tivoli és az IBM tőbbi enterprise szoftvere, de az IBM-et ez sem nagyon érdekli, mert jobban szolgáltatásokból élnek, és a Microsoft is itt látja jővőjét (nem szabad elfelejteni, a webszolgáltatásokat, az üzleti szolgáltatásokat stb. amit az IBM mások technológiáin alapoz (pl. Java, Linux, stb.) a Microsoft meg saját technológiáin de azért mégis komoly riválisok. Na röviden Bill Gates dumája nélkül is az IBM et tekintettem mindég a Microsoft fő riválissának, a második helyre pedig jelenleg az Oracle a Sun és a SAP jöhet, kb. egyformán, a Google az nem rivális az csak esetleg egy olyan kődarab az úton amelyre ha nem figyelnek oda, nyakukat törhetik, de riválisok még véletlenül sem, a jövőben persze minden lehetséges, de most az IBM az amitől a Microsoft nem alszik a legjobban.
  • Evil Merodak #60
    Áruld már el mit állítottál át rajta.
  • rigidus #59
    "Uram atyám.... az már tényleg gáz, hogy vannak olyan biztonsági hibák, amiket 2002 szeptembere óta nem javítottak be...."

    Azt elfelejtettem mondani, hogy vannak tobbeve ismert es _kihasznalt_ sebezhetosegek is amiket mai napig nem hajlando foltozni.

    BTW tegnap a legmagasabb "Extremely Critical" rangot viselte, de patch-eltek a WMF vulnerability-t ugyh ma reggeltol mar tovabbra is a jol megszokott egyel gyengebb "Highly critical"-ba vannak.
  • PLaci #58
    Uram atyám.... az már tényleg gáz, hogy vannak olyan biztonsági hibák, amiket 2002 szeptembere óta nem javítottak be....
  • rigidus #57
    Lehetne akar forditott is az arany, akkor is ertektelen lenne a cikk. A biztonsagi hibakat nem kilora, darabra, hanem sulyossagban es es a sebezhetoseg javitasaig eltelt idoben merik.

    Ha mar pcforum akkor stilszeru eppen Sting egyik kedvenc IT biztonsagi cege honlapjarol idezni:

    http://secunia.com/product/22
    Jelenleg 28 sebezhetoseget nem foltozott a gyarto, (nem is ez a lenyes) osszessegeben a fenti hianyossagok miatt _"Highly critical"_ biztonsagi minositest visel.
    Rendszer frissitesi ciklus havi gyakorisaggal, esetenkent hotfix formaban tortenik.

    http://secunia.com/product/339
    Jelenleg 0 sebezhetoseget nem foltozott a disztributor, pillanatnyilag biztonsagos minositest visel.

    Rendszer frissitesi ciklus atlagosan 15-20 percenkent rendszerkomponensekre osztva tortenik. Itt nyomonkovetheto: http://packages.gentoo.org

    IMHO ez csak egy kiemelt pelda volt.
  • rigidus #56
    "legnepszerubb politikus"

    helyett

    legnepszerubb, politikus
    (vesszo lemaradt)
  • NEXUS6 #55
    Szerintem bármelyik petchbe belerakhattak volna egy olyan kis scriptet, amivel a patch telepítése után csináltat a júzerrel egy nem admin felhasználót.

    Ezzel megoldadhatták volna ezt az oltári nagy hiányosságot (nem kell ehhez 100 e Ft-os Új OS)

    Illetve kikapcsolhattak volna néhány szolgáltatást is ami elég dúrva rést jelent és egy egyfelhasználós otthoni gépnél értelmetlen a használata.
  • rigidus #54
    "Amíről írsz azt ugy hivják,hogy KOMMUNIZMUS!"

    capital = tőke
    community = közösség

    Amirol irtam az kapitalizmus. Vagyis egy alapvetoen tokefelhalmozasra optimalizalt termelesi forma.

    Kommunizmus - vagy csunyan magyarra forditva "kozossegizmus" - ahol a kozosseg segiti a kozosseget, azaz egymast. Ilyen kornyezetben a tarsadalmi ertekek kerulnek eloterbe a tokefelhalmozas meggatolva/megnehezitve. Ilyen termelesi rendszerre mar volt pelda Magyarorszagon is. A baj csak azzal volt, hogy egy katonai diktatura segitsegevel akartak kontrollalni ezt (lehetett vona demokratikusan is), majd ezt neveztek 40 even at kommunizmusnak. Ezert van az, hogy a "kommunizmus" szo hallatan mindenkinek felall a hatan szor. Ha 40 even at soroskupaknak hivtak volna a katonai diktaturat, akkor most mindenki utalna a "soroskupak" szot es a legnepszerubb politikus v. gazdag szomszed ocsarlasara hasznalt szo a "soroskupak" lenne.

    IMHO nehany kozgaz, szociologia konyv lapozgatasa utan barki gyorsan rajon a szo beetetett jelentesere es a valodira is. (a valodi a tokesek remalma)
  • NEXUS6 #53
    Ahaaaaaa!!!!!;)))
    Szóval ha nem lenne a hw GFX gyorsítás, akkor kellene csak igazi erőmű a gépnek. Gondolom egy 4 procis 4 gigás konfig már éppen jó lenne neki!;))))

    Most komolyan had kérdezzem meg, látom te szakember vagy: ha kikapcsolod az elvileg HW gyorsította csicsát, a CPU mentesen generált desktopot, akkor több erőforrás kell neki vagy kevesebb????

    Ne haragudj, de van egy olyan érzésem, hogy sokkal kevesebb. Szal akkor mi az értelme az egésznek?????