Gyurkity Péter

Haladék a Microsoftnak az Európai Bizottságtól

A jó ideje tartó jogi vitáról legutóbb decemberben hallottunk: a testület akkor napi kétmilliós büntetés kiszabásával fenyegette meg a szoftvercéget, ám most belement az újabb haladékba.

Az Európai Bizottság és a Microsoft között folyó vitát nem kell bemutatnunk. 2004 eleje óta megy az adok-kapok a két fél között, mindeddig látható eredmény nélkül. Volt már rekordösszegű büntetés, gyorsított eljárás, utolsó határidő, utolsó utáni határidő, bírócsere, egyeztetés, ám Redmond a mai napig sikeresen elkerülte a komolyabb következményeket. Ezek után nem csoda, ha az EB legutóbbi, decemberi döntését sokan pusztán üres fenyegetésként jellemezték, pedig akkor (ismét) súlyos napi pénzbüntetést emlegettek, amennyiben a cég nem tesz eleget a korábbi követeléseknek.

Mivel a Windows Media Player nélküli Windows ügyében már jóval korábban megszületett az eredmény, a fő vitatéma most az operációs rendszer forráskódjának kérdése. Ezt ugyanis a bizottság szerint a Microsoftnak meg kellene osztani a rivális cégekkel annak érdekében, hogy biztosítsák a nagyobb kompatibilitást a platformon belül. A vállalat erre látszólag hajlandó is volt, ám a testület az ügyben érintett cégekkel egyetemben elégtelennek és pontatlannak nevezte a megosztott információkat, és egyre inkább úgy tűnt, hogy a Microsoft továbbra is kivárásra játszik. Ennek láttán határozták el, hogy ismét a pénzbüntetés fegyveréhez nyúlnak, és napi kétmillió eurós bírsággal fenyegették meg a céget, ha a jövőben sem lesz hajlandó valóban együttműködni.

A Reuters értesülése szerint a Microsoft most újabb haladékot kért és kapott az Európai Bizottságtól, mégpedig egészen február 15-ig. Ezt a vállalat szóvivője árulta el, hozzátéve, hogy a bizottság jelenleg is vizsgálja a megosztásra felkínált protokollok magas árával kapcsolatos indoklásukat. Eközben az Egyesült Államokban az Igazságügyi Minisztérium hasonló okból fordult beadvánnyal a bírósághoz, és szintén elmarasztalta a céget, amiért nem teljesíti a 2002-es trösztellenes döntésben foglaltakat. Itt szintén egyes protokollok átadásáról lett volna szó, ám a cég késlekedett válaszával, hogy miért nem javítja ki a dokumentumban ejtett hibákat és hiányosságokat.

Az európai ügy tehát folytatódik, és a tengerentúlon is újból feléledni látszik a vita. A vállalat eközben azt bizonygatja, hogy mindent elkövet az igények kielégítése érdekében, amit szerintük az is bizonyít, hogy számos protokoll elérhető, és azokat több, mint két tucat vállalat licencelte eddig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #7
    A protokollokat hozzák csak nyilvánosságra.
  • bakterrier #6
    nekem inkább az a durva, hogy egy cég így mer szórakozni...
    mellesleg billen tényleg nincs sapka, én még sose láttam egy képen se :D
  • greywolf #5
    Háát, alapvetően nem erről van szó.

    Mondanak valamit ezek a nevek neked: ?

    Lotus, WordPerfect, Act, Intuit , DR-DOS

    Ezek mind olyan cégek/szoftverek, melyekklel a Microsoft tiszteségtelenül babrált ki. Szóval ha a Microsoft tisztességtlen, a piac előveszi az anti tröszt szabályokat :)
  • Darth Sith #4
    " Ezt ugyanis a bizottság szerint a Microsoftnak meg kellene osztani a rivális cégekkel annak érdekében, hogy biztosítsák a nagyobb kompatibilitást a platformon belül"
    de szar szöveg. Ők írták, Bill Gates kiperkált pár milliárd dolcsit a programozóinak hogy megírják, hogy ako ingyé oda kéne adnia? OMG!!! Már nem tudnak mibe belekötni.. Sztem Gates papán megint nincs sapka...
  • strogg #3
    Hát énis remélem, hogy nem lesz flame :)
    Helyenként már alig szólok hozzá témához, mert elmegy a kedvem tőle :(
  • pedrohsi #2
    csak rajtad múlik:)
  • kbupdate #1
    attól tartok a flame folytatódik itt...