• strogg
    A linux sosem akart konkurencia lenni. Az megint egy másik kérdés, hogy a fejlődésnek az üteme minden nappal erősebb konkurenciává teszi. Erre sosem gondolt sem linus, sem RMS, sem én, és valszeg a legtöbb linuxos sem.

szeretnék véget vetni ennek a teljesen felesleges vitának. Elmondom hát, én miért linuxozom. (Persze nem csak linuxozom, mert van BeOS, SkyOs, sőt egy ősrégi gépen FreeDOS is.)
    Én winnt -ről álltam linuxra. Mert: kirpóbáltam egy akkori monkey linux-ot (14 MB volt az egész, és DOS alól a loadlin.exe-vel butult egy FAT -ról.) De megtetszett, hogy amitn kicsit belejöttem a konzolba sokmindent meg tudtam csinálni belőle gyorsabban, mintha graf felületen keresgéltem volna menükben. MEg votl egy hangulata. Megtetszett. Ezen felindulva felraktam késöbb egy SuSE 6.1-et. (BeOS 4.5 volt a kettő között sokáig). És kiderült, hogy ebben a Suse-ban a legtöbb dolog létezett, volt hangulata, azt csináltam amit akartam, szabadon, ingyen. Ekkro legyalultam az NT-t, és a géphez kapott win98-at toltam fel. (értsd: közben volt gépcsere.) Az NT-t visszaadtam a céges géppel együtt, és a win98-on meg játszottam. Doksit, meg minden mást linuxon, vagy BeOS-on csináltam. Aztán sokáig dominált a BeOS, végül észrevettem, hogy a win98-ran em butultam már hónapok óta. Ekkor a partíciót megkapta a két rendszer (linux, beos) egy közös adatcseréhez formázott lemeznek. ÉS meghalt a win. Egyszerűen szabadnak éreztem magamat alattuk, biztonságban, tudtam, hoyg ha valamit elmentek az ott marad, azóta nem fagyott szét a gépem, nem láttam vírust, és nem került 1 forintomba sem.
    Ez nem jelenti azt, hogy nem használnék wint. Dehogynem. Szeeretem gyűjteni az OS-t, mert nálam ez egy hobby. És általában többet használok, mert mindegyik másra a legjobb. Pl: multimédia hegegsztésre egyértelműen BeOS-t tolok, mert az arra a legjobb. Másra meg linuxot. (igen, még játszani is). Én nem zárkózom el a wintől, mert van amrie tzényleg jobb, esetleg kényelmesebb. De amíg a következők nem valósulnak meg, addig szóba sem jöhet.
    - license. Pénzt kérnek érte. Ez még rendben lenne, ha emberi lenne az ára. De az elfogadhatatlan, hogy én fizetek, és az EULA fenygetőzik. A jó. K. anyádat fenygesd te kö**ög.
    - felszereltség. Egy vicc, hogy amikor felrakok egy linuxot a telepítéskor azon agyalok mit NE rakjon fel, mert 5 böngészőből jó ha kettőt használók, cd íróból dettó, irodai programocsomagból dettó... (sorolhatnám.) Egy win telepítés után meg 2 napig csak telepítgetek, mert egy K. rar állomány ismeretlen fájl, a legkomolyabb szövegszerkesztő pedig a wordpad. Ennyi pénzért ez már nem si halovány, hanem nulla.
    - Ára. A fentiek ellenére kb: 25 rugó. Mire is? Egy neronak si van ára, egy winzip-nek is. Office-nak igen borsos. Ha meg mrá openoffice-t tolok, akkor meg ugyanazzal a lendülettel felrakok egy linuxot.
    - Vezérelhetőség karcsú. Ha eldurran a graf. felületem, döglött a gép. Alap elvárás, hogy legyen egy tisztességes konzol, amivel minden porcikáját elérem a gépemnek onnan is ha kell. Ezt minden tisztességes OS tudja. Pont a win nem.
    - totális fejletlenség, hogy 2006-ban az iso9660, a Fat16/32, és az NTFS változatokon kívül nem kezel szinte semmilyen fájlrendszert. És az, hogy nincs egy FDISK az xp-ben, az már nem is LOL. Azt nem lehet szavakkal leírni. Ismétlem. Ezért fizettem 25 EZER forintot. Szó sme lehet róla. Ez kizárt nálam.
    - Magyarán. Legyen egy FRee letölthető win. Legalább az alap OS, FREE -ként letölthető, és azt fel is raknám. De ,hogy a fent leírtak miatt nem kerül bele az OS dobozomba, az tuti, mert OS-nek halovány.

És tegyük a szívünkre a kezünket. Egy OS-től 10x többet vár az ember, mint amit a win tud. Mert amit tudnia kéne, hogy nyugodt lélekkel OS-nek nevezzük, és a tény, hogy egy nagyon elterjedt dolgoról van szó, az NEM ugyanaz.

Most persze lehet mondani, hogy a win, és amit ráinstallálsz szintén ingyen van. De ugye senki nem gondolta komolyan, hogy egy állapot megoldása bűncselekménnyel érvként felhozható vitában.
    Nah. Offtopic end :D
    peace.