MTI

Megnyílt az első németországi bioetanol-kút

Egy bad homburgi Ford autókereskedő megnyitotta Németország első bioetanol üzemanyagtöltő állomását. A kereskedő már a megnyitás napján eladott két bioetanollal is üzemeltethető Ford Focus gépkocsit.

Jelenleg a Ford Focus az egyetlen Németországban kapható benzinnel és alkohollal, illetve a két üzemanyag tetszőleges keverékével is üzemeltethető személygépkocsi. A típus 300 euróval kerül többe a benzines kivitelnél. Egy liter bioetanol a kútnál 92 centbe kerül, az autó fogyasztása azonban 30 százalékkal magasabb, mint benzinnel. Svédországban már 220 kútnál lehet bioetanolt is tankolni, számuk pedig jövőre megháromszorozódik. A Ford Svédországban már 15 ezer FFV (Flexi Fuel Vehicle), alkohollal és benzinnel is futó autót adott el. A Saab és a Volvo szintén gyárt FFV autókat.

"A bioetanol jó piaci lehetőségeket kínál, mivel nem kell utána ásványolaj-járulékot fizetni és még az EU is előírja a megújítható forrásból származó üzemanyagok részarányának növelését" - mutat rá Arno Becker a megújítható energiaforrásokkal foglalkozó szövetségi egyesület (Bundesverband Biogene und Regenerative Kraft- und Treibstoffe) mezőgazdasági szakértője. A jövőben még a bekeverési arány kötelezővé tételével is számolni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cleawer #10
  És ha egy etanollal tankolt német kocsi be jön Mo-ra ,és a az ország közepén elfogják ,akkor megbüntetik?
  ennek a körülményeiről tud vki vmit?
 • tomo #9
  ertem, hogy valamiert egyezik az ar. csak kicsit gaz, hoyg ha egy kornyezetbaratabb eljarast el akarnak terjeszteni, azt nem adjak kedvezmenyesebb aron.

  persze ok legalabb haladnak, mig mi egyhelyben topogunk, es halomra uldozzuk az etolajat tankolokat.

  ez egy szerencsetlen orszag, ami csak arra valo, hogy masok erdekeit kiszolgalja
 • valamit #8
  de érted, egyáltalán nem biztos, hogy azért 299, mert csak ennyiből lehet kihozni. hanem egyrészt mert a benzin is e körüli árban van, azaz adhatják ennyiért, meg fogják venni. másrészt meg a kezdeti magasabb árral akarják kompenzálhaták azt, hogy jelenleg a gyártókapacitásuk is kissebb illetve, hogy a fejlesztés költségei mielőbb visszajöjjenek.
 • Xantia #7
  Etanollal az a baj, hogy energiaigényes előállítani. Alkoholt magában könnyű előállítani, csak nehéz a víztől elválasztani, ehhez kell sok energia. Emiatt drága.
  Egyébként furcsállom a 30%-os fogyasztásnövekedést, mert az etanol energiatartalma kb fele a benzin. Ezért inkább duplaannyit kellene fogyasztania.
  Egy régebbi kb. 15 éves tanulmányban 70 dollárcentre mondták az ekvivalens energiájú etalon árát, ez áll szemben a kb. 50 dollárcent értékű benzinárral.
 • tomo #6
  a vegeredmeny jo volt , csak az egyik 1 es helyett 7 es sikerult irni.
  nem csodalkoztal, hogy a vegeredmeny jo?
  vazz.
 • szombi #5
  92c * 1,3 = 177c

  Mond! Te tucc számolni? A 92c*1.3=119.6c
  Ezt átváltva azonban 299Ft jön ki.
  Amúgy a bioetanolban egy csomó víz is van, ezt el kell párologtatnia a rendszernek, kész veszteség.
  A víztartalom csökkentésével ez is gazdaságos lesz.

  Az adót meg úgyis ráteszik...
 • tomo #4
  de a benzin azert 300 ft mert 200 ft ado van rajt, az alkoholra meg még ra sem tettek az adojukat...
 • valamit #3
  jah, vedd figyelembe, hogy a benzin kicsit elterjedtebb, és már vagy 100 éve, szal, sokkal nagyobb tételben szállítanak benzint és a fejlesztésének költségei is már sokszor megtérültek, ugyanez a bioetanolnál most indul. szvsz. az ár is azért hasonló a benzineshez, hogy egyszerre legyen konkurencia a benzinesnek és a maximális profit a még eladható áron
 • valaé valaé ná #2
  Nemsokára meg fogja, ne félj.
 • tomo #1
  "Egy liter bioetanol a kútnál 92 centbe kerül, az autó fogyasztása azonban 30 százalékkal magasabb mint benzinnel"

  vagyis: 92c * 1,3 = 177c ami 250Ft os € arfolyammal szamitva 292 Ft/l bioetanol. hat ize, biztos, hogy megéri?