Hunter

Sikerekkel zárult a robotjárművek versenye

A tavalyi katasztrofális próbálkozások után idén sikerült győztest hirdetni a Pentagon által robotjárművek számára kiírt 2 millió dollár díjazású Grand Challenge versenyen.

Tavaly egyetlen gép sem érte el a célvonalat, sőt többségük már az első kilométereken feladta a küzdelmet. Így az idei futam - melyen négyen is befutottak a célba - kifejezetten nagy technikai ugrásnak számít a robot vezérelt járművek fejlődésében. A Pentagon, illetve kutatási ügynöksége, a DARPA célja, hogy az emberi személyzet nélküli járművekkel biztonságosabbá tegye a hadviselést katonái számára.

A tavalyi kudarc után szinte mindenki visszatért a rajzasztalok mellé járműveik mesterséges intelligenciájának tökéletesítése érdekében, így végeredményben fejlettebb megoldásokkal és a legújabb szenzorokkal, lézerekkel, kamerákkal és radarokkal állhattak rajthoz.



A győztes: Stanley

A 211 kilométeres Mojave-sivatagban kijelölt pályát a Stanford Egyetem Stanley névre keresztelt átalakított Volkswagen Touaregje teljesítette a leggyorsabban. A durva, kanyargós sivatagi és hegyi szakaszokat kizárólag számítógépes agyára, műholdas navigációs rendszerére és szenzoraira hagyatkozva 6 óra 53 perc alatt tette meg. A győztes jármű egy alap Touareg R5 dízel, de kasztnija alapos átépítésen és megerősítésen esett át. A gép navigációs műszereitől beérkező adatokat pedig hat Pentium M számítógép dolgozta fel. A 2 milliós csekket Sebastian Thrun, a Stanford Egyetem számítógéptudósa vehette át, ami busásan behozta az egyetem és a szponzorok által a járműbe fektetett 500 000 dollárt.

A második helyen a Carnegie Mellon Egyetem Sandstorm, azaz Homokvihar elnevezésű vörös Humveeje futott be, 7 óra 4 perc alatt teljesítette a távot. Őt egy másik Hummer, a Highlander követte. A dobogósokon kívül már csak egy gép, a Los Angelesi Metairie hallgatóinak műve, egy Ford Escape hibrid fejezte be a versenyt.

A Sandstorm egy viszonylag öreg járgányból, egy 1986-os HMMWV 998 modellből készült, míg a szintén a Carnegie által átdolgozott Highlander már egy jóval fiatalabb, 6,5 literes gyári turbódízel motorral szerelt 1999-es H1 Hummeren alapul. A negyedik helyezett Gray Team GrayBot elnevezésű robotjárműve egy 2005-ös Ford Escape, melyre főként energiahatékony hibrid technológiája és jó terepjáró képességei miatt esett a választás.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A huszonhármas mezőnyben volt még egy jármű ami végigment a pályán, egy 16 tonnás teherautó, a TerraMax, ez a gép azonban már kicsúszott a rendelkezésre álló 10 órából. A sivatagi pályával a szervezők nem titkolt célja az afgán és iraki terepviszonyok szimulálása volt, sőt három alagúton is át kellett haladniuk, melyek blokkolták a GPS-jeleket.

Az nem igazán ismert hogyan tervezi a Pentagon az itt felvonult technikák hasznosítását a katonai alkalmazásokban, Thrun azonban előre bocsátotta, hogy ő személy szerint az automatizált rendszereket az új generációs személygépjárművekben reméli viszontlátni, így téve biztonságosabbá a közlekedést mindenki, nem csupán a hadsereg számára. A Volkswagennek pedig remek reklám a Stanley, a cég több promóción is szeretné bemutatni a verseny győztes konstrukciót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasy01 #21
    ez tény :-) igen kemény amit csinalnak..és hihetetlenül profin. ettöl télleg retteghetünk. mert az 100 hogy nemsoká mi is kapunk belölük. én meg pláne hogy a DEÁKon lakom..
  • uniu #20
    Te is sok filmet nezel... Az ongyi merenylok a legveszelyesebb fegyverek a vilagon.
  • pasy01 #19
    és amikor már terminátorokkal fognak támadni? :)) és annál szintén fegyver van...és nem biztos hogy egy két lövéssel eltünteted
  • assdf #18
    Nem kell parázni ezeket az elektromos kütyüket elég könnyü elpusztitani.Sokkal veszélyesebbek az öngyilkos merénylők. Mert egy robotot azért elég könnyü kiszúrni, na de egy embert akinél fegyver van...
  • pasy01 #17
    hmmm...... én részmröl inkább adok igazat EXAC-nak ;) én is "hasonlóképpen" látom a dolgokat.
  • uniu #16
    Tul sokat nezed a kereskedelmi TV-ket, es a B kategorias filmeket.
  • exac #15
    azthiszem kezdek félni...

    "önállóan fogják felszámolni..." innen már csak egy ugrás hogy felszereljék az ilyen MI-vel ellátott kocsikat némi fegyverrel, némi páncéllal, sorozatgyártásba adják őket és egy szintén MI irányítású szállítóhajóval idetolják európába. ott aztán jönnek a kocsik és gyilkolják majd a népet... kezdek félni. ami régen még Science Fiction volt és akciófilm az mostanra valóság lesz.

    kezdek félni...

    Amúgy meg: a robotok NEM fognak fellázadni. Az emberiség lesz az aki úgy programozza majd őket, hogy pusztítsd el mert fehér, pusztítsd el mert fekete, vagy mert iraki, vagy mert amcsi... pusztítsd el mert ember és még él.

    kezdek félni...
  • pasy01 #14
    hát..általában ha azt hirdetik közzé hogy valami már müködik.....azt általában azt jelenti hogy már RÉges régen megvan a hadseregnél.. legalábbis valamilyen verziója
  • Kutuvoz #13
    csodálom, hogy még nem kereskednek velük...
    vagy igen?
    egy öngyilkos merénylő 1000 dollár,
    tíz öngyilkos merénylő csak 7000 dollár...
  • pasy01 #12
    bár az öngyilkosoknál nincs jobb ...
    ugyis az önkéntes öngyilokokat használják legtöbbet :D