Gyurkity Péter

Jól muzsikál az Opera 9

A böngészők versenyében szemlátomást a norvég cég sem szeretne lemaradni, és a böngésző ingyenesség tétele után ismét újabb verzióval, pontosabban annak előzetesével jelentkeznek.

A csapat az Opera 9 TP1 (Technology Preview 1) révén nyújt betekintést a várható újításokba, amely már mintegy három hete letölthető a cég weboldaláról. Ezek között említik az Atom 1.0, Web Forms 2.0, Canvas 2D, XSLT 1.0, XPath 1.0, és xml:id támogatást, a beállítások elérését megkönnyítő opera:config funkciót, a böngésző beazonosításának tökéletesítését, valamint a biztonsági szigorításokat. A terjedelmes lista már önmagában is jelzi, hogy a fejlesztők mindent megtesznek jelenlegi pozíciójuk javításáért.

A Softpedia tudósítása szerint az önkéntes tesztelők eddigi tapasztalatai nagy általánosságban pozitívnak mondhatók. A legtöbben dicsérik a beépített email-klienst, amely IMAP-kompatibilissá vált, és kedvezően nyilatkoztak a böngészés sebességéről, valamint a kibővült funkciókról. A vállalat tehát tartotta magát ígéretéhez, és tovább finomította, optimalizálta a böngészőt, amely újult erővel eredhet a konkurensek után.

Erre szükségük is van, hiszen az Opera - minden akció és reklám ellenére - eddig nem tudott jelentős részesedésre szert tenni a böngészők között. Emlékezhetünk arra, hogy a norvég fejlesztőcsapat szeptember végén végleg ingyenessé tette a böngészőt, jókora meglepetést okozva ezzel a felhasználók és elemzők körében egyaránt. Korábban is volt ugyan ingyenes változat, ám a reklámcsík sokakat zavart, és az ingyenes szoftver minden fejlesztés ellenére sem terjedt el széles körben.

Az akció viszont sikeresnek bizonyult, és szeptember utolsó napjaira meredeken emelkedett a letöltések száma. Amennyiben tudják tartani ezt az ütemet, lassan valóra válhat merész célkitűzésük, és megközelíthetik, vagy akár le is előzhetik az alternatív megoldások között vezető Firefoxot, amely a maga 8-9 százalékával kiemelkedik a csoportból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • OliApa #46
    Tök u.ez történt velem is! Töröltem. De nem adom fel, a következő verzsönt is kipróbálom . . .
  • wbtist #45
    Közben megoldottam :) egyszerűen engedélyezni kellett a Java-t a böngészőben. Alapesetben ki van kapcsolva... :)
  • wbtist #44
    Kis segítség kéne. A Java virtual machine fel van telepítve a gépemre, viszont a java alapú játékokkal nem tudok játszani operán. (http://turbulence.org/spotlight/thinking/chess.html ; www.miniclip.com - 8 ball pool, stb) mi a megoldás?
  • Hegyikecske #43
    "amely a maga 8-9 százalékával kiemelkedik a csoportból." ff - legutóbb egy másik cikkben már 10%fölé tették a részesedését, most akko mennyi is?
  • xSomebody #42
    pff. Firefox RULES
  • xSomebody #41
    nekem sajnso tíz percenként folyamatosan hibaüzenettel leáll.
    persze lehe, hogy Window$ hiba, de atól még ez van..:(
    Firefox tules:)
  • Darth Sith #40
    "Erre szükségük is van, hiszen az Opera - minden akció és reklám ellenére - eddig nem tudott jelentős részesedésre szert tenni a böngészők között."
    sajnos jah. pedig 2 éve csak Opera-t hazsnálok, és tökéletesen megvagyok vele elégedve. Pár M$ oldaltól eltekintve minden jól megy rajta!
  • látogató #39
    Nekem jobban tetszik a firefox. Egy időben szinte csak operát használtam (8.5), de egyszercsak úgy belassúlt mint a picsa, meg eszméletlen mennyiségű memóriát használt. Hogy miért???? Gőzöm sincs. De amiért még jobban tetszik a firefox, hogy gyorsabb, kevesebb memóriát kajál és eddig nem volt olyan lap, amit nem jelenitett volna meg tökéletesen. Ja, az operánál volt még egy olyan gondom is, hogy mikor pl. jelszót meg felhasználói nevet kellett volna megjegyeznie, (pl. sg fórumhoz) akkor baszott begjegyezni. Másoknak is? Egy időben meg idnitásnál állandóan kiirta, hogy üdvözli az opera, mintha először használnám! Ezt is minek? Lefuttattam pár virusirtót meg kémkiller prg-t, de nem találtak semmit. Aztán visszatértem a firefoxra...
  • CsabiDuke #38
    Eddig nálam is minden ok a 9-el.
  • bakterrier #37
    te is postgrézel?