Gyurkity Péter

BitTorrenttel erősítenek az alternatív böngészők

Az Opera Software böngészőjének legújabb tesztváltozatában vizsgálja a népszerű fájlcserélő kliens felhasználásának lehetőségét, míg a Firefox esetében egy független kezdeményezés teszi ugyanezt.

Az Opera közleményben számolt be böngészőjének legújabb változatáról, amely egyelőre az úgynevezett technikai előzetes (technical preview) fázisnál tart. Céljuk a nagy népszerűségnek örvendő p2p-technológia integrálása, és ezzel egy időben a sávszélesség, valamint a letöltések optimalizálása. "Bár a BitTorrent integrálásának lehetősége már több mint egy éve felmerült, a technológia valódi jelentősége csak az Opera 8 áprilisi debütálásakor vált nyilvánvalóvá. Az óriási érdeklődés, amely olykor másodpercenként száz letöltésben mutatkozott meg, valósággal kiütötte az Opera szervereit. A BitTorrent révén akkor alternatív letöltési módokat kínálhattunk volna a felhasználóknak" - jelentette ki a vállalat közleményében Christen Krogh, az Opera Software alelnöke.

A technológia integrálásával azonban nemcsak a böngésző letöltése körüli problémákat igyekeznek orvosolni, de egyszersmind kielégítő megoldást szeretnének nyújtani a legális tartalmak - játékelőzetesek, ingyenes szoftverek - letöltéséhez. Ebben szerintük a BitTorrent nyújthat nagy segítséget, amely korábban - igaz, nem kizárólag a legális szoftverek körében - többször bizonyította előnyeit. A böngésző 8.02-es verziószámú előzetesét az Opera fórumán keresztül tölthetjük le.



A BitTorrent integrálásán ezzel egy időben mások is dolgoznak: a független kezdeményezésként indult MozTorrent oldalát olvasgatva kiderül, hogy a Firefox és Mozilla böngészők szintén hasonló bővítményt kapnak, igaz, erre még várnunk kell egy ideig. A csapat egyelőre a jóval elterjedtebb Firefoxhoz készíti a bővítményt, amely jelenleg az alfa fázisnál tart, míg a Watermonkey nevű különálló kliensről - amely ígéretük szerint összetettebb kezelőfelületet és nagyobb rugalmasságot nyújt majd - még csak terveik vannak.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a szoftverek mikorra készülnek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hege15 #19
    Watermonkey -> Vizimajom
    FireFox -> TűzRóka

    Hát nem egyértelmű
  • [HUN]PAStheLoD #18
    it íz.

    0.59 már elég jóak! ;]
  • TheZsenyka #17
    De remélem, arra gondolnak, hogy ne rántsa magával a klienst a browser, ha az esetleg megfagyna.
  • Yv@n #16
    "anno"

    :D
  • pascal #15
    ááááh Nem értitek a lényeget. Ez nem konkurencia a profi torrent klienseknek. Leginkább az FTPhez lehetne hasonlítani, mára minden böngésző tud tölteni FTPről és sokan használják is, sőőt sokan észre se veszik, ha egy link egy ftpn elhelyezett állományra mutat, csak klikk és letöltik. Ettől még vannak profi FTP kliens progik, de azokat "nagyüzemben" haszáljuk.
    Ez lesz ebből is. A torrent egy remek, szerverkímélő rendszer ami szépen beépül a mindennapokba.
    Ja és az FTP analógiát folytatva azt is sokan használták anno warez célokra...
  • bertino #14
    bitcomet rulz
  • smv #13
    Mindenesetre egyszerűbb és nem kell ezért egy külön programot feltelepítened. Pl opera mail olvaso. Lehet, hogy nem hatalmas tudású, de átlag usernek mindenképp elég, és kényelmes. Biztosan ezen az úton haladnak tovább a p2p ágon is.
  • Dynamic #12
    Nem arról van szó, hogy jobb vagy rosszabb, hanem egy újabb szolgáltatás azért, hogy az Operát használd.
  • Major #11
    Azt használsz amit akarsz, semmit sem kötelező. Másrészt sokkal kényelmesebb mint egyesével felrakni minden progit. Pl. mióta operában van irc klienst én a mircet már el is felejtettem...
  • GABOR16 #10
    Bár lehet, hogy én nem vagyok 'egyszerű' user.