Berta Sándor

Opera 8 - túl a kétmillió letöltésen

Az alternatív internetes böngészők népszerűsége továbbra is töretlen. Napjainkban azonban nem csak a Mozilla Alapítvány Firefox programja népszerű, de a norvég Opera webböngésző is.

Ezt támasztja alá a norvég Opera-csapat által ma nyilvánosságra hozott közlemény is, miszerint két héttel a hivatalos megjelenése után világszerte már több, mint kétmillióan töltötték le az Opera 8.0-ás változatát. A kétmilliós számba beletartozik az összes letöltés szerte a világon, beleértve az összesen nyolc nyelvi verziót és a különböző operációs rendszerek alatt futó változatokat is. Az Opera 8.0-nak természetesen az angol és a német verziója a legnépszerűbb, utóbbiból eddig 400 ezret töltöttek le.

Az Opera új kiadásának legfőbb újdonságai közé a javított böngészőmotor, az internetes banki és vásárlási szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználóknak hasznos biztonsági információs funkciók és az úgynevezett Extensible Rendering Architecture (ERA) tartoznak. Az ERA segítségével az internetezők az online tartalmakat mindig számítógép-monitoruk felbontásához igazíthatják.

További érdekesség a beépített beszéddel irányított böngészőfunkció, amelynek a használatkor különböző parancsszavakkal szörfölhetünk a világhálón vagy megnyithatunk, módosíthatunk dokumentumokat. Az Opera 8.0 egyaránt használható a különböző Windows operációs rendszerek és a Linux-disztribúciók alatt.


Az új internetes böngésző új változata iránt már az első napokban akkora volt az érdeklődés, hogy Jon von Tetzchner, a fejlesztőcsapat vezetője egy olyan meggondolatlan kijelentést tett, miszerint amennyiben négy nap alatt egymillióan töltik le az Opera 8.0-át, akkor ő - egy izlandi pihenővel - átúszik az Atlanti-óceánon Norvégiából az Egyesült Államokba. Nos, a szakember - miután elveszítette a fogadást - szerette volna állni a szavát és megpróbált Oslóból az USA-ba úszni, ám a kétségkívül eleinte csak egy jó PR-fogásnak tartott akciót kénytelen volt 24 óra elteltével megszakítani. Tetzchnert egyébként az atlanti-óceáni fürdőzésre elkísérte Eskil Sivertsen, az Opera reklámfőnöke is.

Az Opera 8.0 letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kambus #25
    kint=gombot
    nemtom hogytudok ilyeneket félre írni.. :D
  • Kambus #24
    jah tabmix egész jó, msot ahgoy próbálgatom, még külön bezárás kint is lehet rakni a tabokra(eztis hiányoltam :)), de ez a hozogatásal való sorbanrendéz még nem tökéletes mert elég nehéz(pontosabban még nemsikerült :D) úgy arrébbrakni 1 fület hogy nehúzzam rá a másikra és akkormeg abba a fülben is a másik oldalt tölti be.
    De jónekem Opera, eddíg még semi olyat nemláttam firefoxban amimiatt érdemes lettvolna lecserélnem, talán az AdBlock kiterjesztés ami tetszik, de opera még midníg szimpibb. :)
  • Sil78 #23
    Ezek kiterjesztésekkel lehetségesek Firefoxban is. (A keresők elválasztgatásán kívül, asszem, de a sorrendet átrendezni lehet pl a Search Engine Manager kiterjesztéssel, vagy kézzel, az about:config-ból.) Mint a másik topicban már mondtam, neked először is a Tab Mix kell, abban be lehet állítgatni, hogy hova nyissa a tabokat, mit csináljon, ha bezársz egyet, húzással is át lehet rendezni, vissza lehet őket hozni, és meg is tudja jegyezni a böngésző bezárásakor, stb-stb. (Bár én erre a böngésző-bezárása-után-töltse-vissza dologra a SessionSaver-t használom, de a Tab Mix is tud ilyet.)
  • Kambus #22
    De nézd+ a dátumot is: Original air date:
    August 26, 2003 ;)

    Egyébként szerintem opera sokkaltöbbet tud mint a FF, de a firefoxhoz is biztos vannak oylan kiterjesztések amit az operába nemlehet, de azokra nekem nincsis szügségem(de lehet hogy másnál meg pont fordítva van)
    Vissztérve a keresőhoz: számomra fontos hogy sorbatudjam rendezni a keresőket és csoport szerűen ellegyenek vállasztva, hogy amit gyakrabban használok nyilván felülre rakom amit csak ritkán azt alulra és külön csoportokba a crack keresőket ,külön a torrentet, fórumokat, híreket, feliratkeresőt, szótárakat, stb.. ezt firefoxban hogylehet megcsinálni?
    Vagy ottvannak mondjuk a fülek, ha megnyitok 1új fület az a legvégére kerül(operában is oda kerül, de aztis belehet állítani hogy az aktuáli fül mellé tegye) de hogytudom utánna az eleéjre rakni, hogy fontos ság vagy hasonlóság szerint legyenek?
    És ha bezártok 1 fület akkor csak a mellettelővőre ugrik automaat és nem arra amit azelőtt néztem, +ha véletlen bezárok 1 fület, nemtudom visszahozni ctrl+z vel. Ha 1 képgalériát nézek mindíg visszakell lépnem és csak úgytudom megnyitni a következő képet, ahelyett hogycsak az előre nyilra kattintanék, vagy ctrl+-> (vagy ctrl+x, alt+-> vagy egérmozdulat vagy amire beállítod). tényleg itt jut eszembe hogy operában te magad állíthatod be a billentyűparancsokat+ha bezárom firefoxot a legközelebbi indításnál nincs lehetőség hogy a legutolsó megnyitott ablakokat töltse vissza, vagy akár elmentetteket.
  • Sil78 #21
    Nagyon meggyőző, olyan screenshottal illusztrálva, ami még Firebirdben készült (magyarul eléggé elavult, de még az akkori állapotokhoz képest sem pontos). Igen, ezeket a Firefox is tudja, akár még jobban is, max kellhet pár kiterjesztés is hozzá (de a legtöbbet alapból is tudja). De csak hogy egy példát említsek: a beépített keresőmező nem csak Google, alapból van benne 5-6 féle kereső (Yahoo, eBay, Amazon, stb), és több százat lehet telepíteni hozzá a Mycroft keresőpluginek közül. Van pl a SZTAKI szótáraihoz (angol-magyar, német-magyar, stb) is ilyen plugin, és pl én is csináltam az SG fórumkeresőjéhez ilyet. (És ez még csak nem is kiterjesztéssel.)
  • LiDoCaiN #20
    kb ugyan azt tudják? ehh http://tntluoma.com/beyond30/2003/08/opera_vs_mozilla
  • Sil78 #19
    Dehogy jobb, csak más. Kb ugyanazt tudják, kinek ez jön be jobban, kinek a másik. Nekem pl a Firefox. Összesen két olyan dolog van, amiben az Opera jobb: a kisméretű képernyőkhöz való alkalmazkodás (ami mobiltelefonoknál lehet előnyös, de arra meg folyik a Minimo fejlesztése) és a hangvezérlés (ami viszont szerintem nagyrészt inkább csilli-villi elemként van, hogy ájuljon el tőle a szomszéd, nem érhető el minden oprendszeren, és csak angol nyelvű ugyebár), az összes többiben számomra egyértelműen a Firefox a nyerő. De erről tök fölösleges vitázni, mindenki használja azt, ami neki tetszik. A képességeik nagyon hasonlóak (és idővel még jobban ki fognak egyenlítődni, mint ahogy pl a felhasználói javascriptek is bekerültek nemrég az Operába, az RSS kezelésében is közelített, meg a kezelése is valamennyire egyszerűsödött), csak már eleve az alapelvük tér el annyira egymástól, hogy a két felhasználói tábor nem érti meg egymást (pl hogy mi a jó a másik böngészőben: ami az egyik számára előny, azt a másik könnyen hátrányként ítélheti meg).
  • LiDoCaiN #18
    bocsi ezt :D ezt
  • LiDoCaiN #17
    szerintem opera 1000szer jobb mint FF. aki nem ért velem 1et az olvassa el ezt http://teardrops.hu/Opera8Lover/ :P
  • smv #16
    Elég baj az neked