Berta Sándor

Nem lesz BitTorrent-támogatás az Opera 8.02-ben

A norvég szoftverfejlesztő alighanem számos felhasználót elkeserített: a korábbi tervekkel ellentétben mégsem támogatja a BitTorrent fájlcserélő rendszert az ingyenes wenböngésző új verziója.

A norvég szoftverfejlesztő egyik oszlopos tagja online naplójában megjelentetett bejelentésében nem hagyott kétséget afelől, hogy a böngésző következő változata mégsem tartalmazza a kibővítést. Tim Altman a blogjában ugyanis cáfolta azokat a korábban napvilágot látott híreket, miszerint az Opera 8.02 támogatja majd BitTorrent-technológiát. Altman szavaiból egyértelműen kiderült, hogy a norvég böngésző végleges változatából hiányozni fog ez a funkció.



Az ügy érdekessége, hogy az Opera 8.02 korábban megjelent alfaverziójában még helyet kapott a népszerű fájlcserélő rendszer támogatása, amelynek köszönhetően a felhasználók képesek voltak a letöltéseket az Operán belül elvégezni. A böngészőnek ez a változata világszerte nagy feltűnést keltett, hiszen arra, hogy a BitTorrent rendszerből mindenfajta külön segítség nélkül tartalmakat letöltsön, korábban egyetlen másik böngésző sem volt képes.

Altmann blogjából azonban kiderült, hogy ez a funkció csak egy későbbi verzióban lesz elérhető, a mostani 8.02-es Opera változatban még nem. A tervek szerint a BitTorrent-támogatást először az Opera 8.1-es vagy más 8-as verzióba fogják beépíteni. A norvég alkalmazás 8.02-es kiadása így főleg csak hibajavításokat tartalmaz majd. A PC Welt német internetes hírportál szó szerint idézte Tim Altmant: "soha nem állt szándékunkban a támogatást már a 8.02-es Operába beépíteni." A szakember nem akarta elárulni, hogy mikor fog megjelenni az Opera 8.02 végleges változata, miként azt sem, hogy miért döntöttek a funkció elhagyása mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tehen_m #11
    A reklámcsikot meg csak az nem tünteti el aki nem akarja...
  • pemga #10
    A béta-verziót, továbbra is lehet használni, nem tiltotta meg senki :). Nomeg létezik ilyen extension Firefox-ra is.
  • benczurzs #9
    A hangvezérlés megy valakinek Operában ?
  • Major #8
    Ráadásul nem csak egy sima böngésző, hanem egy komplett csomag, levelező rendszerrel,IRC kliensel, hangvezérléssel, később torrent klinesel stb...
  • Major #7
    Abszolút nem zavaró kis csík, legalább kitölti a helyet...Másrészt teljesen jogos hogy nem adják még ki, finomítanak még rajta és majd utánna...
  • Yeti #6
    Az opera ingyenes böngésző, de valamiből nekik is élniük kell, szal ezért van a reklám. Mellesleg még így is legalább akkora a hasznos felület mint a többi büngészőben, és szerintem egyáltalán nem zavaró.
    Jah, és igen, tényleg zárt forrású. De nem tudom ez miért baj.
  • rigidus #5
    "...ingyenes internetes böngésző új verziója."

    Nem probaltam meg ki, de lehet, hogy en tudom rosszul, az Opera mint ha nem eppen "ingyenes" lenne. Sot, ha jol emlekszem van benne egy reklamcsik ami, ha egeti a retinadat, akkor kis apropenz ellenebe el lehet kuldeni szabadsagra.

    Ebbol feltetelezem, hogy zartforrasu.
  • arty #4
    pénzért max az operát használhatod :D
  • Emmegki #3
    Na már megint megy a bulvár stílus. Az a lényeg, hogy csúsznak vele, így a 8.02-ben még nem lesz benne - de ezt marhára nem sikerült kiemelni a szövegben.

    Egyébként az Opera a legjobb, a Firefoxot használja az aki akarja én pénzért se fogom :)
  • NuCLEARScoRp #2
    Hülyeség is beleintegrálni.... amugy meg Firefox a király!!