Berta Sándor

Végleg ingyenes lesz az Opera

Augusztus végén, a tíz éves születésnaphoz kapcsolódó akció keretében 24 órán keresztül bárki letölthette az Opera ingyenes változatát. Az akció annyira jól sikerült, hogy a norvég csapat gondolt egy merészet és kiadta az Opera reklámmentes 8.5-ös verzióját.

A norvég fejlesztőcsapat komolyan gondolja, hogy a jövőben immár ingyen, zavaró reklámoktól mentesen adja ki a népszerű alternatív internetes böngészőt. S még akkor is így van ez, hogyha ennek némileg ellentmond, hogy az új változat kódneve Clou vagyis Bohóc lett. Itt azonban már nem egy egyszeri akcióról van szó, a tervek szerint ugyanis a jövőben már mindegyik Opera ingyenes és reklámoktól mentes lesz. A hivatalos közlemény szerint "mindez azért történhetett meg, mert az Opera növekedése és a felhasználók növekvő száma ezt lehetővé tette."

"A mostani akciónkkal az egész internetes társadalmat arra szeretnénk bíztatni, hogy használják bátran az alternatív internetes böngészőnket. Azáltal, hogy a licencdíjaktól és a reklámoktól megszabadítottuk az Operát, immár bárki átélheti, hogy milyen érzés ennek a gyors, biztonságos és egyszerűen kezelhető programnak a használata" - nyilatkozta Jon S. von Tetzchner, a norvég Opera Software cég elnöke.


Az Operának alapvetően eddig is volt ingyenes változata, ám sok felhasználót zavart, hogy tele volt reklámcsíkokkal. Aki áldozott rá, az némi összegért cserébe megválthatta magát a hirdetésektől és kiemelt támogatását kaphatott. Utóbbit évi 24 dollárért továbbra is bárki igénybe veheti majd aki segítségre szorul vagy még jobban meg akarja ismerni az Operát. "Célunk az, hogy a jövőben azok is kipróbálják és a mindennapok során használják az Operát, akik eddig a reklámok vagy más okok miatt ezt nem tették meg" - nyilatkozta Carsten Fischer, az Opera Software alelnöke.

Az Opera 8.5 egyaránt futtatható Windows, Linux és Macintosh operációs rendszerek alatt. Az új változat főleg biztonsági javításokat, frissítéseket tartalmaz és aktualizálták a böngésző motorját is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Csak úgy, mint a világ számos országában, hazánkban - Firefox mellett - az Opera a második legnépszerűbb alternatív böngésző. Bár a norvég programot közel sem lehet annyi felhasználó számítógépén megtalálni mint a Firefoxot, azért több tízezer magyar internetező így is ezt a gyors és megbízható böngészőt használja. Azt ugyan lehetetlen megbecsülni, hogy hányan is telepítették fel Magyarországon a számítógépükre az Operát, néhány letöltési adat mégis árulkodó lehet.

Az egyik legnépszerűbb letöltési portálon, az Origo Szoftverbázisán eddig közel 43 ezren töltötték le a szoftver különböző változatait, míg a Honosítóműhely nevű magyarított szoftvereket gyűjtő oldalon ez a szám 15 984. Végül külön öröm a hazai internetezőknek, hogy immáron létezik magyar Opera honlap is.

Az Opera 8.5 letöltése (angol)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dester #41
    Sokan vannak azért olyanok is akik régóta nem sima IE-t használnak, hanem pl. Maxthon-t. Sőt előtte használtam, szinte a kezdetektől AvantBrowser-t. Utóbbi ismert úgy is mint IEOpera.:)

    IEOpera
  • STA #40
    A cikk írója kicsit körültekintőbb is lehetne mikor vmiről ír! Kezdjük ott hogy nem volt sosem tele reklámokkal az Opera, kizárólag 1 vékonyka banner volt legfelül amit 1 hónapban 1x, de max. 2x töltött be a cache-éből! Mivel a felső menüsort azonban ki is lehetett kapcsolni, így teljesen reklamációmentessé volt tehető és még a böngészhető felület is nagyobb lehetett! ENNEK mára szerencsére azonban már nincs is létjogosultsága. Én 2000 óta Operálok :) és mikor nemrég rendszertelepítés miatt véletlenül IE-zni és "veresrókázni" kellett egyfolytában hányingerem volt ezektől a szarhalmaz böngészőktől és soronkívül raktam fel a jól bevált Operámat. A FFoxot sokan dicsérik de közelébe se jön az Operának, sem kezelhetőségileg, sem funkcionalításban. Minden benne van ahogy kell! Emil klienstől kezdve sokminden, még chat is! Külön öröm hogy egy szarul szerkesztett weboldalt 1 gombnyomásra lehet áttekinthetővé tenni vele!
    Ugyan van némi problémám is vele (a 8-as verzsöntől kezdve kihagytak egy-két hasznos utilt is és mostanában megakasztja a gépem), de ettől függetlenül sohasem állnék át másik browserre.
    Az a trend is egyre múlni látszik hogy sok weboldal nem támogatja az Operát. Én nagyon kevés ilyennel találkozom és az a véleményem hogy az a pancser aki olyan oldalt ír ami bugos az Operában.

    Ha 1es embereknek lenne némi sütnivalójuk és kipróbálnák ezt a böngészőt rájönnének hogy nincs értelme mást használni, Explorert meg pláne! (gondolkozzunk csak hány évig tabbed windows sem volt az IE-ben? És most is csak pluginként telepíthető bele!)

    IL VIVO OPERA!!!
  • Hegyikecske #39
    ha műárt itt tarrtunk kerio4hez nincsen serialod ?:D neten nem találtam müködőt :(
  • Enkil #38
    a szoftver bázison már ott a magyar nyelvü
  • fapapi #37
    Rengeteg ablaot szoktam nyitva hagyni rengeteget szoktam letölteni. Olyan cégnél dolgozom ahol az internetes keresés elsődleges napi 5-6 órát töltök el töltéssel és kereséssel ezért is próbáltam ki több fajta böngészőt.
    De minek egyis sem tudott többet mint az ie amire nekem szükségem van
  • NuCLEARScoRp #36
    Opera LOL a reklámcsík csak annak volt fennt eddig is aki láma volt megkeresni egy serialt...

    anno és is használtam Operát jó volt,szép volt, tán igaz sem volt...


    FF4Ever!!!
  • Mice #35
    a ctrl+ és minusz az gecko böngikben és galleonban is hosszú ideje ott van
  • Mice #34
    ennyire....
  • Mice #33
    az viszont eléggé idegesítő egy csík volt...
  • blaze #32
    Itt a legújabb FF!!!!
    Firefox_1.07.
    Jól harap a kicsike.