Berta Sándor

Az Opera a Firefox babérjaira tör

A norvégok megint előrukkoltak valamivel. A Firefox legyőzésére készülnek. Az Opera Software elnöke az alternatív internetes böngésző 8.50-es, reklámmentes változatának bejelentése után alig egy nappal máris arról beszélt, hogy a jövőben csupán egyetlen céljuk lehet: a második hely megszerzése a böngészők piacán.

Ez azt jelenti, hogy az Opera egyértelművé tette: gőzerővel a Firefox trónfosztására készül. Némi túlzással Jon S. von Tetzchner mostani bejelentésével ismét kirobbantotta az újabb böngészőháborút. Ezúttal azonban nem az Internet Explorer és a Netscape a küzdelem résztvevői, hanem a két legnépszerűbb alternatív online böngésző, a Firefox és az Opera.

A Daniel Goldman, az Opera Watch blog szerkesztője által készített interjúban Tetzchner kijelentette: a 8.50-es Opera piacra dobása csak és kizárólag egy, a Firefox népszerűségére való válaszreakció volt. A Firefox térhódításából a norvég szoftverfejlesztők is levonták a megfelelő konzekvenciákat, és a fejlesztők jövőbeni célja a konkurens alternatív program fölé kerekedés.

Az Opera Software elnöke ugyanakkor elismerte, hogy még rengeteg munka vár rájuk és a Firefox megszorongatása csak hosszú hónapok vagy évek múlva fog bekövetkezni. Annak ismeretében, hogy a Firefox is hihetetlenül rövid időn belül lett világszerte népszerű, közel sem vállalkozik lehetetlen feladatra a norvég csapat. "Ha ez a Mozillánál sikerült, ugyanez miért ne sikerülhetne nekünk is?" - tehetik fel maguknak joggal a kérdést az Opera Software munkatársai.

A norvég fejlesztők nem ülnek a babérjaikon, már újabb nagy dobásra készülnek, gőzerővel dolgoznak a Merlin kódnevű Opera 9-es változat tökéletesítésén. Az elszántságot jól jellemzi, hogy még soha nem vett részt annyi programozó egyetlen Opera-verzió létrehozásában sem, mint ahányan jelenleg a 9-es változat körül "bábáskodnak".

Az Opera 8.5 letöltése (angol)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tproli #56
    Minek a sok ezköztár?


    Egyáltalán minek eszköztár? Nálam fullscreenben megy az Opera, lent kb 1 cm-nyi helyen van a page bar, ami ugye a megnyitott oldalakat mutatja. Én még ezt is sokallom, de szeretem látni, hogy milyen oldalak vannak megnyitva.
    Ezt megspékeltem egy kis StrokeIt-tal (egérmozdulatok) meg PowerPro-val (aki ismeri az tudja h mi, aki meg nem, az nem tudja mit hagy ki), így csak akkor kell a billentyűzethez nyúlnom, ha vmi szöveget kell beírnom.
  • BiroAndras #55
    "Nézd meg a mail(őőő) jahogy hopp nincs is benne."

    Minek egy böngészőbe mail?

    "Vagy szeressük azért, hogy a blank ablakokat külön FF-be nyitogatja, nem csak egy új tabot csinál neki."

    Beállítás kérdése. Nálam minden új tabon nyílik meg.

    "A letöltésvezérlője egy vicc az Operájéhoz képest."

    Fel lehet okosítani ext-ekkel.

    "A nem folyamatosan látszódó ezküztárakkal millió helyet lehet nyerni."

    Minek a sok ezköztár?
  • Yeti #54
    Van még valami, amiről nem tudtok: Be lehet állítani az Operát úgy is, hogy tényleg IE-ként azonosítsa magát 1az1ben, és ne is írja utána hogy Opera(mint ahogy az alapból megtörténik, ha az "infentify as IE" van bekapcsolva), de ehhez egy ini fájl kell, szóval nem hiszem, hogy jelentős mennyiségű ember használná így. Mellesleg ez a mód azért kellett, mert egyesek direkt szürték, hogy egy oldalt még véletlenül se lehessen Operával megjeleníteni rendesen(egyébként ki nem találnátok hol csinálták ezt, véletlenül pont az msn-en). Szerintem az operánál erre gondoltak, amikor azt mondták, hogy nem feltétlenül egyezik meg a valósággal a statisztika.
  • Emmegki #53
    Na nézzük:

    #3 Igen, 2-5% között van (www.stasector.hu) és egyre népszerűbb. Csak nem jelenik meg minden 0,5% térnyerésnél 3 újabb cikk róla az SG-n mint a FF-ról. ÉS MINDENKI ELFELEJTI HOGY AZ FF MÖGÖTT EGY KOMOLY REKLÁMHADJÁRAT ÁLL!

    #4 "Egyébként ez az ingyenesség sem véletlenül van... Azt hiszik ezzel népszerűbbek lesznek ugyanmár... nevetséges..."

    Népszerűbbek is lesznek. Eddig mindig az volt, hogy "de a firefox jobb mert freeware". Most meg elszállt az FF egyetlen előnye. :)

    #18 "Mellesleg a %-os arányok semmit sem mondanak, mivel nagyon sokan úgy használják az Operát, hogy IE-nek azonosítsa magát"
    Ez könnyen kiszűrhető.

    #36 "Ezek nem érvek... és messze nem tükrözik a valóságot"

    Vannak akiknek két érvük van:
    1, "Te nem tudsz érvelni, ez nevetséges, stb"
    2, "Szánalmas vagy, nem vitázok veled"
    Te közéjük tartozol?

    #50: Igaz, a letöltésvezérlő nagyon alap, sokat lehetne rajta javítani.

    -------------------

    Szerintem egy nagyon jó húzás volt az ingyenessé tétel. Sajnos a verziószámot is csak emiatt emelték 8.02-ről 8.5-re, nincs annyi újítás mögötte.
  • tproli #52
    Mire gondolsz konkrétan (firefoxból átvenni)?
  • Enkil #51
    Meg az lenne a jó ha az operások azt az egy két elhanyalgolható használható apróságot átvenék a firefoxtól az úgy már egy nagyon király opera lenne:)
  • Enkil #50
    Az lenne a jó ha böngészőkben a letöltés vezérlő mondjuk olyan széles körü beállítási lehetőségekkel rendelkezne mint pl: a flashgetnél. Az operának nagyon jól müködik a letöltés vezérlője de egy pár alap beállítási lehetőség jó lenne !
  • Sil78 #49
    Napi 5-6 órát keresgetéssel? Én is rengeteget keresek, de meg is őrülnék, ha ezt IE alatt kéne csinálnom. Firefoxban sokkal gyorsabban megtalálom, amit akarok. Először is ott a címsorból való keresési lehetőség: nem kell odamennem előre egy keresőoldalra, mert a kedvenc keresőimnek (megfelelően paraméterezgetve) megvan az 1-2 betűs rövidítése, amivel seperc alatt rá tudok keresni bármire. Ez még a beépített keresőmezőnél is jobb, gyorsabb és teljesen testreszabható. Aztán amikor már ott vagyok a találati oldalon, eleve látok minden találat mellett egy kis előnézeti képet, ami már nyújt némi támpontot a releváns találatok kiszűréséhez, tök hasznos tud lenni ez a kiterjesztés. És persze az engem érdeklő találatokat szépen végigkattintgatom a középső egérgombbal, így megnyitja őket tabokban, áttekinthetőbb az egész. Az oldalon belüli keresésről meg ne is beszéljünk: csak el kell kezdeni gépelni, és odaugrik, sokkal jobb megoldás, mint az IE keresőablaka, arról nem is beszélve, hogy közben nem takarja a szöveget.
  • tproli #48
    Jók ezek az egymásnakugrások Opera-FF ügyben :)

    Szerintem mindkét félnek el kell ismernie, hogy mind2 "alternatív" böngésző a legjobb a maga nemében.

    Jómagam is az Operát komálom jobban, és nehéz megértenem, hogy másoknak miért az FF jön be. Nade mindenkinek más tetszik, mást talál fontosnak.

    Ezt a kérdést (Opera vagy FF) mindenkinek önmagában kell eldöntenie, és nem biztos, hogy összegezni kéne ezeket a döntéseket.

    Egyébként talán érdemes elgondolkozni azon, hogy attól jobb-e egy böngésző, hogy minél többen használják.
    Nagyon nem vagyok benne biztos...
  • smv #47
    Sajnos nem azért. :(
    De ami vicc, hogy a Vista Ie-je se lesz W3C kompatibilis.