Specker Balázs

Elkapták a sex.com elrablóját

Több mint négy év mexikói bujkálás után a sex.com pornóportál volt tulajdonosának szembe kell néznie az ítélettel, amely 65 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte őt, mivel csalás útján jutott hozzá a doménnévhez.

Stephen Cohen - aki még 2000-ben vesztette el a sex.com weboldal tulajdonjogáért folytatott pert - pénteken megjelent a San Diegó-i bíróságon, egy nappal azután hogy a mexikói hatóságok Tijuhanában őrizetbe vették. Cohennek ezután San Joséba visz a következő útja, ahol szembe kell néznie James Ware bíró 2001-ben meghozott végzésével - írja a San José Mercury News. A elmarasztaló ítélet szerint Cohen 65 millió dollárral tartozik Gary Kremennek, mert még a kilencvenes évek közepén jogtalanul eltulajdonította az aranybányát érő sex.com doménnevet. Akkor Cohennek nem állt szándékában teljesíteni a követelést, és millióival együtt elhagyta az országot.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Kremen még a '90-es évek elején regisztrálta be a sex.com doménnevet. Ám Cohen megszerezte az oldalt, miután becsapta a nevet regisztráló Network Solutiont. Cohen egy hamis levelet küldött a cégnek, melyben azt állította, hogy Krament továbbá nem érdekli a sex.com és ezért átruházta rá a jogokat. Cohen ezután azonnal elindította saját pornóoldalát a sex.com alatt.

Miután Kremen tudomást szerzett arról, hogy engedélye nélkül másnak adták át a doménnevet, jogi eljárást kezdeményezett nemcsak Cohen, hanem a Network Solution anyavállalata, a VeriSign ellen is. Az eset nagy port kavart fel. A megszületett ítélet értelmében a doménneveket tulajdonnak kell tekinteni, így az engedélyezett oldalalak önkényes eltulajdonítása ténylegesen lopásnak minősül.

Tavaly a sex.comnak és VeriSignnak sikerült megegyezniük az ügyben. Ugyan a megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra, azonban a felekhez közeli források szerint az egyezség 15 millió dolláros kártérítésről szólt - írja a ZDNet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • h4x0r #34
  Basszátok meg! Nem kurva mindegy, hogy domainnel vagy doménnel? Mellesleg a domén ismert a matematikában már elég régóta, és a jelentés hasonló. Szóval...

  A cikkhez: egy ilyen dolgot, mint Kremen lemondása a sex.com-ról nem lehet visszavonni?
 • dez #33
  A computer viszont semmi sem lett (legalább is én nem találom a szótárakban), mert a kompúter hülyén hangzik, a kompjúter meg hülyén néz ki. :)
 • gz8 #32
  A kurzor is kurzor lett, nem körször...
 • TommyGun #31
  Lehet hülye vagyok csak érdekel, hogy az angol doméjn-nak ejti tehát van benne egy "J" betűs hajlítás...akkor miért nem írjuk már "doméjnnak" ? Ha már fonetikusan használjuk...
 • gz8 #30
  Zsadon mester szíves és utólagos engedelmével idéznék egy ide passzoló levélből:
  "a'sszem, itten valami kapitális téveszmék forognak fent. Egybe-külön írás dolgában (ahogy a toldalékoláséban sem) nincs semmiféle külön szabál az "idegen" szavakra (a Peugeot-féle hülyevéghangzó-bokrok ügyét leszámítva). Merthát mijafasz is az az "idegen szó"? A domainnév úgy egybeírandó, mint a pinty. A webszerver meg a marketingszakértő is. Az "e-mail cím"-et az alapszóban levő kötőjel miatt ajánlják a szótárak különírni (a 3. mozgó mintájára), de spec. az Indexnél kötelező az email, és így az emailcím írásmód.

  Mellesleg az OH.-ban (és ebben, nem kis büszkeségemre, nekem is volt szerepem (azaz rumci mester elfogadta az érvelésemet) már nincs domain, csak domén, doménnév, doménszerver stb. (azaz visssza van térve a százados Fischer-domén, DNS-domén stb. írásmódhoz)."  Itt be is rekeszthetjük a vitát.
 • gz8 #29
  Neked csak annyit tanácsolok, hogy menj el szépen egy ácshoz, aki kihúzza a szemedből azt a bizonyos gerendát.
  A mondatot nagy kezdőbetűvel kezdjük, megfelelő módon zárjuk le, és olyan, hogy mind2, nem létezik.

  Szóval menj hátra és válts gatyát.
 • gz8 #28
  Mielőtt eldöntenéd, hogyan helyes és hogyan nem, megsúgom: a mostani Osiris Helyesírásban jelent meg doménként a kifejezés. Ő az, akinek köszönhetően ez az írott alak bekerült a helyesírási szabályzatba, tehát Zsadon mesternél lehet jelentkezni nagy nyugodtan, ha valami nem tetszik.

  Amúgy quod licet Iovi, non licet bovi.
 • Mice #27
  most ez hogy jön ide?? nem a fordítások vs. eredeti külföldi alakról szól a vita! ha nem tűnt volna fel pont az ilyen csinálványszavakról van szó aminek nincs normális fordítása!

  amiről itt szó van az a "kerékpár-szitu". ha tudnak neki szép magyar szót találni azzal senkinek nincs baja, de ha ilyen hamarfordításokat csinálnak mint bicikli, drájver az szerintem annak szerencsétlen szónak mind2 nyelvbeni megcsúfolása...

  szóval a "gyökér" inget nem veszem fel, de neked tanácsolni tudnám hogy előbb nézd meg miről van valahol vita minthogy értelmetlenül beleugass
 • Mice #26
  nem a ragozott hanem a menüs magányos alakokról beszélek (fordítások). gyorsabb olvasni, írni, hamarabb átlátja az ember a felületet.
 • St #25
  ja, ilyen gyökerek mint te hívják az egeret "mauz"-nak, a billentyűzetet meg tasztatúrának (rosszabb esetben kíjbordnak)

  szóval inkább magyarosan...