Berta Sándor

Rekordhosszúságú webcím Németországban

Németországban Friedrich Schiller-emlékévet tartanak és a VDS-nél így jött az ötlet, hogy létrehozzák a világ leghosszabb webcímén elérhető oldalt, ahol aki akarja, mindent megtudhat a jeles férfiúról.

A Német Nyelv Egyesülete (VDS) nevű civil szervezet méltó módon akart megemlékezni Friedrich Schillerről. A módszer előnyei közé tartozik, hogy így biztosan sokan fogják megismerni a német költő munkásságát, a hátránya viszont, hogy nehéz lesz a webcímet nem csak megjegyezni, de leírni is. A www.wiemenschlichmenschen­sindzeigtihrumgang­mitdermuttersprachefrsch.de webcím apropóájul Schiller egyik mottója szolgált, ami magyarra fordítva annyit tesz: "Hogy mennyire embereségesek az emberek, azt megmutatja, hogy miként viszonyulnak az anyanyelvükhöz."

Németországban hivatalosan legfeljebb csak összesen 63 betűből és számjegyből álló webcímet lehet bejegyeztetni, ennél hosszabb domain bejegyzése tilos. Az ilyen akcióknak csak akkor van értelme, ha valaki más módon nem tudja felhívni a világ közvéleményének a figyelmét egy őt nagyon érdeklő vagy érintő eseményre, személyre vagy szervezetre. A már a nevében is különleges weboldalon mindenki tájékozódhat a lakóhelyéhez közel eső rendezvényekről.

Mint azt Tobias Mindner, a VDS szóvivője elmondta, tisztában vannak azzal, hogy sokaknak nehézséget fog okozni a domain megjegyzése vagy leírása, ám szerinte ennél figyelemfelkeltőbb dolgot aligha találhattak volna ki, ráadásul így a német nyelv szépségeire is felhívhatják a figyelmet.

Hivatalosan azonban mégsem ez a webcím a leghosszabb a világon. A Guinness Rekordok Könyve szerkesztői ugyanis két évvel ezelőtt azért utasították el a rekordként való bejegyzést, mivel szerintük egy nagyon hosszú betűhalmaz kitalálásához nem kell nagy művészet. Ennek igazát a www.abcdefghijklmnopqrstuvwxyzabcdefghijklmnopqrstuvwxyzabcdefghijk.com bizonyítja, melyen extravagáns levelezőszolgáltatást tartanak fenn.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #13
    Németek ROTFL . . a német nyelv "szépségei" meg tényleg nocomment :DD
  • immovable #12
    "a német nyelv szépségeire is felhívhatják a figyelmet." LOÁL
  • HuHa #11
    walesi
  • Tetsuo #10
    63 karakter feletti webcím tilos, kivéve azoknak akik az oldalukra fel akarják hívni a figyelmet. LOL
  • pepe003 #9
    " A módszer előnyei közé tartozik, hogy így biztosan sokan fogják megismerni a német költő munkásságát"

    Ja persze Még megjegyezni is nehéz, nem hogy leírni...
    Ez egy baromság, és erre költik a pénzt
  • echo #8
    Ezt megnéztétek?
    www.abcdefghijklmnopqrstuvwxyzabcdefghijklmnopqrstuvwxyzabcdefghijk.com
    Ilyen email címet lehet csinálni :)
  • h4x0r #7
    Ez nem egy skot varos neve?
  • Hege15 #6
    A sok gyengeelméjű fricc
  • HuHa #5
    http://www.llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantysiliogogogoch.com/ :))
  • Emmegki #4
    Rekorderhosszúságú - nem inkább rekordhosszúságú?