Gyurkity Péter

Nem enged internetes előjogaiból az Egyesült Államok

Az amerikai kormány bejelentette, hogy a korábbi tervvel ellentétben mégsem mond le az első szintű domainek felletti felügyeletéről, és ebben a kérdésben továbbra is magának szeretné fenntartani az elsőbbséget.

Bár korábban szó esett arról, hogy az USA átadná a root zóna feletti felügyeletet a domain nevek kiosztásáért felelős Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) részére, azonban a jelek szerint erre nem kerül sor annak ellenére, hogy maga a szervezet is igen erős amerikai befolyás alatt végzi munkáját. A tegnap nyilvánosságra hozott dokumentum ezért kimondja, hogy az Egyesült Államok kormánya a root zóna fájl bármilyen megváltoztatását vagy módosítását illetően fenntartja eddigi szerepét, és hozzáteszi, hogy az amerikai kormány továbbra is fenntartja az ICANN feletti felügyeletet annak érdekében, hogy a szervezet a jövőben is a technikai jellegű együttműködésre koncentráljon.

Ez a lépés az ENSZ, illetve a szegényebb államok terveinek megakadályozását jelenti, amelyek már évek óta nagyobb beleszólást követelnek az internetet érintő kérdésekbe. A téma már a 2003-ban Genfben megrendezett ENSZ-világtalálkozón is felmerült, ahol az egyik fő kérdés az ICANN szerepéhez fűződött, és felmerült az a lehetőség, hogy szerepét vegye át az International Telecommunication Union (ITU), azaz a Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség.


Az ITU üléseire a világ minden tájáról érkeznek állami vezetők

A kérdésben akkor nem született döntés, de a világszervezet tavaly áprilisban ismét felvetette az ötletet, amely révén nagyobb befolyást gyakorolhatna az internet működtetésével kapcsolatos mechanizmusokra. Az ENSZ akkor azt kifogásolta, hogy az amerikai kormány az ICANN-nal és VeriSignnal kötött megállapodásai révén saját magának tartotta fenn az internet igazgatásának leglényegesebb aspektusait, mintha a világháló még mindig csak egy kormányzatilag támogatott amerikai projekt lenne.

A root zóna feletti felügyelet azért ilyen fontos kérdés, mert ez a DNS hierarchia csúcsa, és itt írják össze az összes érvényben lévő csúcsszintű domaint. Ez eleinte a .com, .edu, .gov, .net, .mil, .org, és .arpa domaineket jelentette, majd a hálózat bővülésével megjelentek az USA-n kívüli tartományok, illetve új, nemrég elfogadott kategóriák, mint a .jobs és .travel.

A felügyelet megosztása a kisebb, szegényebb országok növekvő mértékű bevonását, és az amerikai befolyás csökkenését vonnná maga után. Ez nyilvánvalóan nem túl vonzó alternatíva az Egyesült Államok számára, amely ezzel a lépéssel meghiúsítani látszik az ENSZ terveit. A világszervezet várhatóan a novemberben megrendezendő tuniszi konferencián reagál az USA döntésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #31
    Nálunk egy sem. Esetleg a multi közvetlen szomszédságában levő 1-2 garázsbolt, de ennyi.
    Nagyon fáintos elmélet, hogy jön a multi és lőttek a kiskereskedésnek, csak kár, hogy a fránya valóság nem igazolja (lásd #29). Hiába van az én városomban Tecsó-Cora-Metro, szerinted átautózom a városon két kifliért vagy a sarki boltba megyek? Ennek a másik oldala meg az, hogy a nagybevásárlós igényeimet meg nem tudja kielégíteni a sarki bolt, ezért olyankor nem oda megyek, hanem a hipermarketbe. Így aztán mindketten vígan eléldegélnek.
    A kedves mezőgazdaságot pedig mi, magyarok vertük szét, elsősorban a kárpótlással és a privatizációval, a multik max. csak röhögnek a markukba, hogy milyen balf*szok vagyunk. A magyar gazda vörös fejjel kolhozt emleget, amikor felveti valaki, hogy nem igazán gazdaságos üzemméretben termel, de valami hihetetlen szövetkezési hajlandóságról tesz tanúbizonyságot, ha tüntetni kell menni. Aki nem tudja, miről beszélek, az menjen el egy Corába vagy hasonló helyre és nézze meg az állítólag magyar, noname zsák krumplit és mondjuk a Mórakert 2,5 kg-os krumpliszsákjait: ég és föld a kettő. A Mórakert termelõi értékesítõ szövetkezet, azaz tész és milliárdos árbevétele van. Érdekes módon működik, szóval lehet utánuk csinálni. Az már csak hab a tortán, hogy az egyik alapítója azon párt országgyűlési képviselője, amelyik kolhozt kiáltott a szövetkezetek támogatása kapcsán és inkább a családi gazdaságokat kívánta támogatni...
  • Caro #30
    Te beteg vagy!
    A multik a lobbi révén irányítják az egész politikát a saját érdekeiknek megfelelően.
    És ilyen fogyasztói csökevényeket akarnak mint te!

    NWO...
  • Equ #29
    "szted áron alúl adott árúkkal hogy lehet versenyezni?"

    leirtam már, hozzáadott érékkel, ha mond ez valamit. (persze ez is erős csúsztatás, az árukészletük 1% jó ha áron alul van adva az akciók miatt)

    "nézz körbe a környékeden, hány hosszú évek óta ott lévő bolt zárt be az elmúlt 1-2 évben?"

    hmm. ha jobban belegondolok talán 2-3. Bár azok is inkább átalakultak, más kézbe kerültek vagy mást árulnak, mint korábban. Van itt pl. egy zöldséges, akinél sokkal szebb áruk vannak mindig mint a hipermarketekben. Mondanom se kell vígan megél... De biztos van olyan is, aki meg nem tud megélni. Ettől még a hajamat tépném (pár millió embertásammal egyetemben) ha bezárnák a multikat és visszatérnék abba az állapotba mint a kommunizmus idején, hogy semmi sincs, de legalább elérhetetlen...
  • FTeR #28
    szted áron alúl adott árúkkal hogy lehet versenyezni?
    nézz körbe a környékeden, hány hosszú évek óta ott lévő bolt zárt be az elmúlt 1-2 évben?
  • Equ #27
    felfogni fel tudom, csak elhinni nem...
    de már az elején mondtam, ha van erről statisztika szivesen elolvasom. Maga az ország nem hanyatlik, összeségében inkább stagnál, de az se a multik miatt van, hanem a politika miatt, de ez már nagyon off. De mondom, kérdezd csak meg azt a 4e elbocsájtott vidéki embert mi is a véleménye a kizsákmányoló és romba döntő multikról... (bár velük épp ez történt, csak pont ellenkező értelemben mint amit te állítasz, visszazuhantak abba a kilátástalan helyzetbe, ahonnan a multi felemelte őket évekkel ezelőtt)
  • a_n_d_r_e_w #26
    Jézusom, azt nem vagy képes felfogni, hogy az a szűk réteg több százezer, millió embert jelent? És hogy az egész országra kihathat, mint egy kártyavárra?
    ÁÁÁ, miért is idegesítem magam rajtad
  • Equ #25
    mint azt elég világosan és érthetően leírtam korábban, nincs olyan, ami mindenkinek jó. a multikkal sokmillióan járnak jobban, párszázan vagy pár ezren rosszabbul. Ezt el kell fogadni.

    "És részemről ennyi, befejztem"

    Nincs is értelme tovább ragozni, teljesen egyértelmű dolgot akarsz bizonyítani, mégpedig, hogy egy (teljes lakosságra vetítve) igen szűk réteg rossabbul jár(hat) bizonyos esetben. Ez így van.
  • a_n_d_r_e_w #24
    nem volt szándékomban ezt mondani, és a hattyúdal fogalmának meg nézz egy kicsit jobban utána
  • a_n_d_r_e_w #23
    Na én meg a délkeleti országrészen élek, és elhiheted nekem, itt nem olyan rózsás a helyzet, mint azon a csodálatos BP-en. De mostmár csakazért is elmagyarázom neked, hátha megérted (a többiektől meg bocs az offért, mostmár tényleg)
    Itt az emberek nagyrésze hagymatermesztésből él (ugye nem kell a makói hagymát bemutatnom?). Namármost ezek a csodálatos multik elkezdték behozni a szörnyű mindőségű, ámde olcsó kínai fokhagymát. Ennek hatására a fokhagyma felvásárlási ára az idén kevesebb, mint 4-5 évvel ezelőtt. A gazdák kénytelenek áron alul eladni, mert még mindig jobb, mintha rajtuk maradna. Nagyon kevés lesz a nyereségük, ergo kevesebb pénzből kell megélniük -> kevesebbet tudnak vásárlásra fordítani. Emiatt a helyi kiskereskedők elbocsájtanak néhányszáz embert, a többieknek csökkentik a munkaidejét, így a fizetésüket is. Jön a kedves nagy multi, és felveszi ezeknek töredékét nyitáskor, majd 2 hétre rá azok nagy részét is elbocsájtja.

    Tényleg, milyen jól jártunk velük, teljesen elszegényedik a vidék....

    És részemről ennyi, befejztem, ha ebből sem érted meg, akkor csak sajnálni tudlak.
  • Equ #22
    sőt, hozzáteszem, pár éve még én is dolgoztam egy iskolai nyári szünetben az egyik hipermarketben és nagyon boldog voltam, hogy pénzt kereshetek