Szekeres Viktor

Újabb fájlmegosztó bástya leomlóban

A legnagyobb tévésorozat-adatbázissal rendelkező német székhelyű TRW ED2K oldalról forgalmazói nyomásra lekerült pár sorozat linkje.

Először csak az oldal felhasználói fedezték fel (és tették szóba a fórumokban), majd a Digitaltopia is megírta, végül az oldalhoz közel álló források is megerősítették, hogy a TRW oldaláról a Warner Brothers közbejárására és jogi fenyegetéseinek hatására Wuff, az oldal gazdája eltávolítani kényszerült a Vészhelyzet, a Harmadik műszak, a Szívek szállodája, a Jóbarátok és a Narancsvidék című sorozatok részeire hivatkozó linkeket.

Bár a tévésorozatok letöltésére továbbra is BitTorrent a legalkalmasabb filecsere program és bár az ED2K a torrenttel szemben átlagban kissé lassabb letöltést kínál - népszerűsége azonban töretlen. Ennek elsődleges oka, hogy a torrenttel ellentétben nem csak a nagyrészt frissen kiadott anyagok letöltésére használható, hanem a rendszernek hatalmas archív adatbázisa is van, amelyet általában a neten található eDonkey linkek (ed2k://) terjesztenek, bár magában a kliensben is megoldható a keresés.

A csak linkeket kínáló, hatalmas adatbázissal rendelkező www.the-realworld.de lett az az oldal, amely a ShareTV ugyancsak jogi fenyegetések miatt történő bezárása után - persze az oldal IRC-csatornákon keresztül tovább működik - a leg­na­gyobb tévésorozat adatbázissal bírt. Szinte minden sorozat minden részének elérési útja felkerült az oldalra, és közben folyamatosan bővült a készlet mindenféle archív linkek felpakolásával is. Többek között olyan, nálunk is ismert klasszikus sorozatok érhetőek el az oldalról, mint a Parker Lewis sohasem veszít, vagy az Időlabirintus - persze a legfrissebbekkel egytemben.

Bár természetesen nincs hivatalos hír arról, hogy bezárna az oldal és egyelőre csak pár frissebb Warner-sorozat linkje került le, mindenesetre aggodalomra adhat okot, hogy a jogvédő szervezetek nyomásának hatására az utóbbi időben a fájlcsere kérdését sokkal liberálisabban kezelő országokban "bejegyzett" ShareReactor és ShareConnector is bezárni kényszerült.

Az Edonkey meglehetősen egyszerű, de mégis jól átgondolt szerkezetű szerveralapú p2p-hálózat. Kezdetben csak a hálózat tervezőjének eDonkey2000 kliensével lehetett csatlakozni a hálózathoz, azonban manapság már számtalan kliens áll rendelkezésre a felcsatlakozásra. A leginkább elterjedt, és egyben leghasználhatóbb ezek közül az eMule elnevezésű nyílt forráskódú kliens. A fájlok letöltéséhez mindössze annyit kell tennünk, hogy a kliens telepítése után csatlakozunk egy szerverhez. Eztuán el kell látogatni bármelyik linkoldalra és ott rákattintani egy eDonkey-linkre (ed2k://).

Innentől kezdve mindent elvégez a kliens, azaz a fájlt felveszi a letöltési listába, és a linkben megadott HASH kóddal (fájlt egyértelműen azonosító kóddal) lekérdezi a szerveren bejegyzett összes alkalmas forrás listáját. A kapott listával két dolgot tesz: 1. belép a kliensek várakozási sorába, 2. lekérdezi az általuk ismert további lehetséges forrásokat. Tehát a szerverekre mindössze az első pár forrás megtalálásáig van szükség, ezt követően a kliensek egy belső protokollon keresztül forrásokat cserélnek. Minden olyan forrás feltölt, ahol a várakozási sor elején állunk - az idő előrehaladtával - és pár további gyorsító tényező függvényében - jutunk előre a sorban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #99
    Nézz szét a fórumon, torrent topic, azureus topic, sorozat topicja ...
  • a23o #98
    Ahelyett hogy itt veszekednétek, gyorsan írja meg mindenki, hogy milyen keresőket, trackereket, oldalakat használ a napi sorozat adagja letöltéséhez.
  • sweet #97
    Hali mindenkinek!Milyen fileletöltőt kéne letöltenem,hogy kezdőként is boldoguljak?Mi kell még hozzá?
  • mrzed001 #96
    Igen, most kezdenek szaporodni a sorozatok. Csakhogy a fejek ugyanazok maradtak, akik elindították a BB és VV-t. Nekik a profit a lényeg, és gyorsan rá fognak jönni, hogy a sorozatokba nincs annyi (de csak azért, mert túl hülyék hozzá, amúgy sztem sokkal több hasznot hozhatnának pláne hosszútávon, mint bármelyik valóságshow)

    jag, az ismétlések ellenére nem csökken a nézettség
    Csodálkoznék, pláne, hogy mellette párhuzamosan mennek a 3.műszak vadiúj részei. Saccolok, de legalább 50-70%-al kellett esnie a valós nézettségnek az ismétlések kezdése óta.

    Az internet talán azért is csábító, mert itt rendezetten elérhetők a részek, nincsenek unalmas ismétlések, és gyűjthető (bizony, a jó öreg gyűjtőszellem).
    Szóval ezért lenne kifizetődő egy NORMÁLIS fizetős szolgáltatás. Addig meg töltögetjük a TV (jobb esetben HDTV -szebb, mint a DVD-) Rip-eket :))
  • winnie #95
    igazad van - 2003-ban.

    Miért lenne másképpen? Mi változott? És mikor? Sztem semmi.

    az, hogy most rengeteg akutális sorozat megy a tévében

    a nézőtaszítás meg ránk igaz lenne, csak hát főleg nem mi nézzük a sorozatokat - ld. jag, az ismétlések ellenére nem csökken a nézettség...
  • mrzed001 #94
    Nem 2003-ban kezdték el itt a Charmed-et adni? Lehet, hogy rosszul emlékszem?
    A DVD-ben igazad van, összekevertem valamivel.

    még egyszer mondom, hogy a mai állapotokról beszélek és nem a múltról. carpe diem, vagy mi.
    Te talán hallottad valami TV-s mogul megnyilvánulását (eddig rossz voltam, de most megjavulok :)) ), amiből arra következtetsz, hogy ez a múlt, és most már másképp lesz. Miért lenne másképpen? Mi változott? És mikor? Sztem semmi.

    de a lényeg, hogy MOST apró késéssel adják a sorozatok jó részét.
    Igen, van jópár, amelyik utólérte magát, és igen, van egypár, ami mindössze 0,5-2 év késéssel indul nálunk. Viszont a friss és új, az drága. A manager uraknak pedig csakis a profit a lényeg, szóval attól tartok, hogy ez csak ideiglenes lesz. Inkább csinálnak még egy big bránert, vagy agyalan világot, mert az fillérekből megvan, és eszi a sok buta bamba és jót butul rajta.

    már az is baj, hogy nem csak a tévében reklámozzák?
    Az a baj, hogy a TV-ben nem megfelelő minőségben reklámozzák
    Előkerestem az RTL 2 reklámját, no ez reklám.
    Így nyomatták be többek között (a többi sajna elveszett) az Andromeda és SG1 -nek, hogy most folytatása következik. Nem is hiszem, hogy gondjuk lett volna a nézettséggel :))

    az tipikus tévés taktika, hogy nem szólunk, hogy ismétlés van, mert az nézőtaszító
    Sorozatok esetében a nem szólás szerintem a nézőtaszító. Ismétlést úgyse nézi meg, aki már látta, pláne meg nem, ha új részt vár. Akkor egyszerűen kapcs el innen, és a k..a annyukat.
  • lazado #93
    sajnos nem működik úgy sem[#szomoru1
  • mrzed001 #92
    Használd a donkey keresőjét, és tedd a keresendő szövegbe a "realworld" -öt is (még egy ideig tuti megtalálod vele, amit keresel)
  • lazado #91
    megszűnt a www.the-realworld.de:(( nem tud valaki valami alternatív oldalt ahol a linkek megvannak?
  • winnie #90
    Az első rész bemutatója nem igazán kerül 2-3 évnél hamarabb el ide (Charmed 6. sorozatnál tartott, amikor itt bemutatták [i]

    nana. a charmed-ot idehaza 2001-ben mutatták be, amikor kint a 3. évad ment (csütörtök este, főműsoridő - bukott is:) - de én a MÁRÓL beszélek, nem azokról az időkről, amikor még valóban alig volt sorozat itthon.

    [i](már első 3 széria DVD-je is kint volt, ha jól emlékszem)


    rosszul emlékszel, hiszen amerikában idén tavasszal jelent meg az 1. évad dvd-je és a 2. évad usa-ban még MEG SEM jelent.

    Vészhelyzet mindössze 2 éve ment már kint, Lost csak 1 éves, CSI 2-3 szériánál járt, amikor itt elkezdték adni, Andromeda szintén, Elnök emberei szintén )

    még egyszer mondom, hogy a mai állapotokról beszélek és nem a múltról. carpe diem, vagy mi.

    Az, hogy utána a folyamatos vetítéssel utólérik, az más lapra tartozik, de a netközelben lévők azért ezt a "várjunk pár évet, hogy elkezdjék itt is adni" nem fogják kivárni.

    de a lényeg, hogy MOST apró késéssel adják a sorozatok jó részét.

    És persze tesztelőnek a reklámozással kapcsolatban is igaza van, ez az amit én hypenak hívok. Szted nem hülyeség, hogy az egyik legnézettebb TV csatid van, és az új sorozatot bevásárlókocsin, meg blikkben reklámozod ???

    már az is baj, hogy nem csak a tévében reklámozzák? ezt komolyan nem értem. itthon, akkora promót még egy sorozat sem kapott, mint a lost. az ally mcbeal és a 24 volt ugyan óriásplakáton, de ennyi tévészpotot (csak az adataokat láttam, nem nagyon nézem az rtl-t:) soha más sorozat nem kapott az rtl-en.

    (de ez sem garancia a sikerre: az alias 2. évad is nagyon nagy promót kapott az rtl-en, ráadásul betették a vészhelyzet után és mégis megbukott:(

    a többiben nyilván igazad van, de az tipikus tévés taktika, hogy nem szólunk, hogy ismétlés van, mert az nézőtaszító - ld. tv2, activity, ami évek óta szinte csak ismétel és mégis nagyon nézett, vagy ld. tv2 és az idei pár "beszólok" műsor mennyire nézett volt, pedig h odaírják, hogy ezek 2 évvel ezelőtti caludia show-s felvételek voltak, akkor senki nem nézi meg, talán:)