Berta Sándor

Ausztriában is kötelesek kiadni az adatokat a szolgáltatók

Az osztrák internetszolgáltatók a mai naptól kötelesek bármilyen bűnügyben kiadni a hatóságoknak a felhasználók nevét és személyes adatait.

Így döntött az Osztrák Legfelsőbb Bíróság. Az ítélet értelmében az internetszolgáltatók egyaránt kötelesek kiadni a statikus és a dinamikus IP-címek tulajdonosainak adatait. A szakemberek szerint új helyzet jött létre, amelynek köszönhetően már eredményesen lehet felvenni a harcot a fájlcserélők és más szerzői és szomszédos jogsértéseket elkövető személyekkel szemben.

Az ítélet indoklásának értelmében, az adatok kiadása nem azonos az internetszolgáltatók által emlegetett telekommunikációs megfigyeléssel. Az Osztrák Legfelsőbb Bíróság érvei szerint ennek a kötelezettségnek a teljesítése az internetszolgáltatók által semmilyen alkotmányos, adatvédelmi vagy távközlési jogi törvénysértést nem jelent. Mivel az Osztrák Legfelsőbb Bíróság ítélete jogerős és nincs magasabb osztrák bírói fórum, így gyakorlatilag megfellebbezhetetlen. Ez pedig kétségtelenül rossz hír az illegális tartalmakat kínáló vagy letöltő osztrák fájlcserélők számára, akik eddig - jogi állásfoglalás hiányában - szerencsésen megúsztak minden felelősségre vonást.



"A kérdés, hogy az internetszolgáltatók kötelesek-e kiadni az ügyfeleik személyes adatait, már régóta foglalkoztatta a bíróságokat és nem csak Ausztriában. A legfelsőbb bíróság ítélete most végre tiszta helyzetet és jogbiztonságot teremtett és ez nem csak a jogvédőknek, de az internetszolgáltatónak is megnyugtató. Ausztriában tehát megszűnt az IP-címek nyújtotta anonimitás, ami által eddig bárki elbújhatott a hatóságok elől" - nyilatkozta elégedetten Franz Medwenitsch, az Osztrák Zeneipari Szövetség vezetője.

Ausztriában egyébként a szakmai szervezet júniusban nyilvánosságra hozott jelentése szerint a 20 évesnél fiatalabb internetezők körében 40 százalékkal, az összes felhasználót tekintve pedig átlagosan 26 százalékkal csökkent a fájlcserélő rendszerekről illegális tartalmakat letöltők száma. Ezzel párhuzamosan fokozatosan egyre többen vásárolnak legálisan az interneten zeneszámokat és zenei albumokat. Annak ellenére történt mindez, hogy a fájlcserélők elleni ügyekben másodfokon eljáró bécsi és a grazi bíróság korábban egymásnak ellentmondó ítéletet hozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cobra. #7
    Mondjuk így se olyan könnyű a dolguk a hatóságoknak, mert gondolom IP címhez tartozó előfizetői nevet csak akkor kell kiadniuk, ha van rá bírósági felszólítás, amit csak bűncselekmény alapos gyanúja mellett adhatnak ki. Ezen felül jön még, hogy ki kell menniük házkutatásra az illetőhöz, és kell találniuk valami illegális tartalmat.
  • dez #6
    Itthon nem kell kiadniuk már most is? Csodálkoznék...
  • Picivizipaci #5
    A hosszas anyázás után, a véleményem a következő:
    1, sz@r filmért, zenéért nem vagyok hajlandó fizetni
    2, úgyis valamelyik igen "szinvonalas" TV, vagy rádió nyomja majd egész nap ( na persze ha bekapcsolom )
    3, max fél évvel a bemutató után úgyis megy az HBO-n
    4, majd +veszem a haverral felváltva azt a pár dolgot amire igazán szükségem van, és másolgatunk
  • colos #4
    Sajnos.:(

    Kiváncsi leszek, hogy ez majd mennyire fogja ösztönözni az embereket a vásárlásra... Sejtésem van...
  • benczurzs #3
    Visszatér az "átmegyek a haverhoz".....
  • testerlnx #2
    s így múlik el a világ dicsősége...
  • Sanyix #1
    Ajjaj közeledik...