Tóth Benedek - P2Pinfo.hu

Tovább gyűrűzik a Mátrix hub ügye

Minden idők első jelentős magyar rendőrségi ügye - amiben ugyan csak közvetve szerepelt a fájlmegosztás - nagy sajtóvisszhangot váltott ki. Ennek ellenére, vagy talán épp emiatt ellentmondó információk, érthetetlen összefüggések, értetlenség jellemezte.

Márciusban - főként az ASVA pr-akciójának köszönhetően - óriási sztori volt, hogy a rendőrség az alapítvány közreműködésével lecsapott egy "warez-hálózatra", amelynek a "Mátrix" DC++ hub is része volt. Ez már önmagában is elég furcsa, de a már említett társaság aktív segítségével még nagyobb kavarodás lett a dologból. A hírek és interjúk feljelentendő felhasználókról, gigantikus adattárakról és fájlmegosztás-apokalipszisről szóltak, az átlagember - na meg az egyszeri használó - ebből persze nem sokat értett.

Néhány nappal később a hub újraindult, amiből mindenki tudta, hogy ebben az esetben a füst meg a láng között nem volt olyan szoros az összefüggés mint elvárható lett volna. Az ügy azóta elcsitult, szinte elfelejtettük, de hogy valójában mi is történt, azt nem tudtuk meg. Néhány napja az eset azonban újra előkerült, annak kapcsán, hogy elkészült a megbízott igazságügyi szakértő véleménye.

A rendőrség feltételezése szerint - amit az ASVA bejelentésére ala­pozott - a rend­szer­ről több mint 4 TB (azaz kb. 4000 GB) adatot lehetett letölteni 3000 forint ellenében. A rend­őrség meg is találta az érintett személyt, a kérdé­ses gépek tulajdonosát, és akihez az állítólagos pénzek befuthattak - nevezzük őt Neónak - és ugyan­azzal a lendülettel le is foglalták minden gépét, illetve házkutatást tartottak nála. Az előbbi során annyira lelkesek voltak, hogy Neó minden szer­verét elvitték, beleértve a hubot és több más gépet is, amelyeknek semmi közük nem volt az eset­hez. De mivel ugyanazon ember nevén voltak, repültek ezek is, csakúgy, mint a gyanú­sított háztartásának összes számítógépe és adathordozója.

Neót bekísérték a rendőrségre, ahol hosszú várakozás után aláírhatta a lefoglalt anyagok listáját. Később - immár az ország másik felén - személyesen is jelen volt, amikor a szakértő elkezdte a gépet vizsgálni, sőt több hozzáférési kódot is önként átadott. Eközben a médiát megölő internetes gengszter szinonimájává vált.

Az esetről írt szakértői vélemény azonban mindenképpen elgondolkoztató és érdekes. Főként azért mert egy kívülálló számára is érthető, hogy semmit nem találtak, eltekintve az otthoni számítógépen lévő néhány alkalmazástól. Az az ember érzése, hogy csak belemagyarázás az egész, amire a dokumentum határozottan rájátszik. Második olvasásra pedig világos, hogy nem igazán lehet komolyan venni, hiszen az több hibát, de legalábbis logikai bukfencet tartalmaz. A legjobb példa erre az okozott kár - bő ötmilliós - értéke, ami elég hasraütésszerűnek tűnik, arról nem is beszélve, hogy bruttó értéket állapít meg. Neo nyílt levélben tiltakozott a vélemény ellen.

A szakértő megállapított, hogy a rendszerben nem talált ugyan semmit, de a gép olyan beállításokat tartalmazott, amelyek miatt bizonyos adatok (a már említett több terabyte-nyi) nem voltak elérhetőek.

Az ügynek ezzel persze még messze nincs vége, meghallgatás várhatóan csak hónapok múlva lesz, a lefoglalt több milliós gépek pedig egy rendőrségi raktárban pihennek még nagyon sokáig. Ennek menete és végkimenetele még nem látható, hiszen Neo szemmel láthatóan nem ismeri el a szakvéleményt annak ellenére, hogy az tulajdonképpen felmenti őt a szerverhez kapcsolódó vádak alól és csak kisebb - szinte hétköznapi - jogsértéseket próbál bizonyítani, az ügyészség pedig jobban örülne ha látná azt a rengeteg adatot.

Az ügynek folytatása biztos lesz és előreláthatóan nem lesz fordulatoktól mentes. Neo lapunknak ezzel kapcsolatban csak ennyit nyilatkozott: "szeretném hogy okulhassanak az átlagfelhasználók is a dologból. Ne rettegjen a netes társadalom az ASVA-féle mumusoktól. Mindenkinek vannak jogai: ne engedje senki, hogy elnyomják őket azok a szervezetek, amik pont azért vannak, hogy elnyomják őket!".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mittu #68
    Tisztelt Ó.A. SK, remélem lesz bátorságod befejezni, amit elkeztél... Szerintem rengetegen drukkolunk Neked. Hajráf!
  • BiroAndras #67
    És mi van, ha kényszerítenek, hogy aláírd a szerződést?
    Ha meg nagyon el akarod adni, úgyis megtalálod a módját, max repülni kell pár órát.
  • Runo #66
    Hát igen, a szervkereskedelem is hasonlóan van szabályozva, eccerűen nem értem, hogy ha én el akarom adni az egyik vesémet, akkor azt miért nem tehetem meg AZ ENYÉM nem?! Azt csinálok vele, amit akarok... De szerintük nem, azt csinálok vele, amit ők megengednek... Minden szépen szabályozva van...
  • DOT #65
    Fizetős warez szvsz általában kerülendő, különösen ha magyar... Legalábbis én sosem fizetek warezért, pláne az olyan bunkóknak akik kiírják, hogy "küldj egy drága sms-t és akkor megnézheted mink van" persze, anyád jól van? Anélkül is hozzá lehet jutni a stuffokhoz, kisebb kockázattal.
  • blaze #64
    Annyi minden elhallatszott már ebben az ügyben, félretájékoztatják az embereket, de te tudod az igazat. http://www.sg.hu/cikkek/36180
    "Az elkövető személy számítógépén pedig további 1,2 terabyte mennyiségű adatot, elsősorban szerzői jogvédelem alatt álló filmeket találtak."
    Ez is többek között megtalálható a cikkben. Ebből látszik, hogy valaki nagyon szeret kamillázni.
    Elvileg néhány hét alatt, folyt be a számlájára 1,5 milla, én a helyébe nyitottam volna több számlát is, ő is lehet, hogy ezt tette.
    De teljessen mindegy, hogy mennyit keresett vagy bukott a dolgon, nem az a lényeg,hanem, hogy erkölcsileg nem helyes, amit tett.
  • Antifasiszta #63
    vezethetsz akár 100-al is csak max lekapnak gyorshajtásért bakker
  • GanXstaZoleeWrk #62
    fingotok sincs az egészről de ahhoz képest jól osztjátok az eszet. Nem 100%ben tudom mi hogy történt de nem működött sokat a szerver max pár hónapot. Na most az 1000-1500 forintos havi pénzből ha jól tudom (ujsagcikk) valami 1-1,5 milla jöhetett össze na most ebből levonhatjuk a szerver-internet árát, a jó ügyvéd díjazását a végén a várható pénzbüntetést és lofasz se marad sac/kb.

    Az meg nemtudom miért baj ha vki hajnalndó ennyit fizetni havonta azert hogy mindent 1 helyről leszedhessen + nem kell szarakodni ilyen dc meg más p2p fosokkal.
  • h4x0r #61
    Nem tudom, de sztem 3eFt nem is olyan veszes 1/2 honapra, mas kerdes a dolog "erkolcsi" vonzata. Az ok, hogy torrenten megosztod, ingyen, de penzert arulni olyan, minha a fejleszton/produceren/zeneszen eloskodnel. Megiscsak az o munkajukbol profitalsz, ugy, hogy nekik semmilyen hasznot nem hozol. Na mind1, azert az ASVA/BSA es tarsai tehetnek egy szivesseget.
  • TheZsenyka #60
    Ha megveszed pl. a Gladiátor DVD-t, azt elvileg nem lehet kölcsönadni. Természetesen nem egyedi esetekre mennek rá, hanem a szervezett, nagy arányú törvénysértésekre.
  • XbandX #59
    Mér? a czuczaimat nem atthattom kölcsön a spanjaimnak e? fasság az egész. Az un. szoftwarehattóságok meg az egész Microsoft eldönthetné h. mi a f..... akar