Gyurkity Péter

Einstein mögött második a web atyja

Tim Berners-Lee újabb kitüntetést kapott, ezúttal Németországban: az ország újraegyesítésének tizenötödik évfordulóján a Quadriga nemzeti díj átadása alkalmából a szakembert Einstein mögött a második legnagyobb 20. századi tudósnak titulálták.

A brit szakember az elmúlt években harminc különböző elismerést és díjat kapott. Ezek közé tartozik a tavaly alapított Millennium Technológia-díj, sőt, 2004 januárjában még lovaggá is ütötték. Ezt "az internet globális fejlődésére gyakorolt szerepéért", illetve a World Wide Web (WWW) feltalálásával érdemelte ki, bár ő igyekezett hangsúlyozni, hogy ez a megtiszteltetés nem csak neki, személy szerint szól, hanem annak a webfejlesztőkből, az internet feltalálóiból és fejlesztőiből álló közösségnek is, amelynek munkája lehetővé tette a mai internet megszületését.

A 50 éves brit férfi 1990-ben, a genfi székhelyű CERN magkutató központban fejlesztette ki a világ első webböngésző programját, ezzel egyidejűleg pedig lefektette a HTML weboldal-programozónyelv, a HTTP átviteli protokoll és az URL internetes címrendszer megalkotásával a később sikeressé vált World Wide Web alapjait. Napjainkban a World Wide Web Konzorciumot vezeti, amelyet még 1994-ben alapított, és amely pontosan leírja a WWW architektúráját és működését.

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint Berners-Lee most a német Quadriga díjat nyerte el, amelyet négy kategóriában ítélnek oda az arra érdemes személyeknek: politika, gazdaság, társadalom és kultúra. A szervezők a bátorságot, az ötletességet, és az elkötelezettséget tekintik fontosnak. "Bernes-Lee úgy döntött, hogy nem szabadalmaztatja saját hasznára találmányát, és inkább megosztja velünk azt. Ily módon saját fejlesztése nyílt és szabad formát öntött, és a rendelkezésre álló tudás tárháza lett, amely behálózza világunkat" - méltatta a szakember érdemeit Klaus Riebschlaeger, a szervezőbizottság elnöke.

A 25 ezer eurós kitüntetést 2002-ben alapították az említett négy kategóriában. A szervezők állítása szerint az ötletet Bill Clinton amerikai elnök adta egy berlini látogatásakor, és az azóta eltelt években több ismert személyt is kitüntettek a díjjal. Közéjük tartozik Helmut Kohl volt kancellár, Hamid Karzai afgán elnök, és most már Tim Berner-Lee is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #8
    Biztos valami fegyverbuzi volt :)
  • UnnameD #7
    Hát gyakorlati haszna nincsen sok, de látványos. Meg zavarja a szomszéd tvjét rádióját . Egy kis kedvcsináló kép
  • HUmanEmber41st #6
    És mire akarod majd használni ???
  • UnnameD #5
    És pl Teslával mi van? Neki köszönhetjük az egész váltakozóáramú hálózatot...(pl.) Most készülök csinálni egy 500kV os teslatekercset
  • Myron #4
    szerintem meg Zsotzi :D
    ezt most úgysem érti senki hogy ki ő de mind1 :D
  • h4x0r #3
    Sztem Neumann a kiraly :)
  • FTeR #2
    "nyílt és szabad formát öntött"
    1-2 szövetség -gazdasági/üzleti, állami- éppen ezt próbálja betörni.
  • raingun #1
    Szerintem hülyeség kiemlni egy-egy embert mint sztárt, sok nagyszerű tudós van, sokuk a háttérben dolgozik, sorrendet pedig értelmetlen közöttük felállítani.
    Persze az elismerés jár mindenkinek, ahogy ő is említette.