MTI

Tavaly 17 százalékkal nőtt az internetelőfizetések száma

Tavaly 17 százalékkal, 740 ezerre nőtt az internetelőfizetők száma Magyarországon, ezen belül az ADSL-előfizetőké megduplázódott, elérte a 236 ezret - mondta Duránszkai Gábor, a TNS Hungary Kft. piackutató ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Közlése szerint a kábelen a világhálóhoz kapcsolódó előfizetők száma 76 százalékkal, 136 ezerre nőtt, miközben a hagyományos, és lassú oldalletöltést biztosító dial-up internetelőfizetéseké 21 százalékkal 284 ezerre csökkentek. A személyi számítógépek száma 2004-ben 250 ezerrel, mintegy 10 százalékkal, 2,5 millióra emelkedett az országban.

Duránszkai Gábor elmondta: az idei várakozásaik szerint az internetelőfizetések 10-15 százalékkal emelkedhetnek, így év végére az ADSL-előfizetők száma elérheti a 350-400 ezret, a kábelen keresztüli világháló kapcsolat 200 ezerrel gyarapodhat, a tárcsázós internet elérés további csökkenése mellett. A PC-k száma becslése szerint 2005-ben 200 ezerrel gyarapodva megközelítheti a 2,8 milliót.

Az internetezők számát mintegy 1,7 millióra becsülik, ebből 900 ezerre tehető az otthoni internethasználó. Felméréseik szerint egy előfizetés 2,3 új internetezőt vonz. Az ügyvezető igazgató szerint, az otthoni internetezők arányának nö­ve­ke­désére lehet számítani, várható a 40 éven felettiek illetve az inaktívak egyre nagyobb számú megjelenése az internetet hasz­nálók között. Duránszki Gábor szerint a szélessávú havi internet előfizetésnek már most 5000 forint alatt kellene lennie ahhoz, hogy áttörést jelentő lökést adjon az internet fejlődésének.

Kurucz Imre az NRC Piackutató Kft. igazgatója közölte: felmérésük szerint a 14-69 év közötti, gyakori internethasználók 43 százaléka naponta, 57 százaléka legalább hetente egyszer fellép a világhálóra, e csoport 59 százaléka nő. Az internetezők 14 százaléka 14-17 éves, 41 százaléka 18-29 éves, 23 százaléka 30-39 éves, 13 százaléka 40-49, míg 9 százaléka 50 és 69 év közötti. A világhálót használók 40 százaléka budapesti, 42 százaléka városokban él, míg 17 százalékot tesznek ki a falvakban lakók.

Felmérésükben vizsgálták az internet használatának helyét is, így 58 százalék otthon, 38 százalék a munkahelyén, 26 százalék iskolában, 14 százalék rokonnál, ismerősnél, 10 százalék könyvtárban, 5 százalék internetes kávézóban, míg 4 százalék e-Magyarország hozzáférési pontokon érte el a világhálót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #8
    Miért ne lehetne? Van aki otthon és a suliban is netezik.
  • vgez #7
    Legyen már 5e Ft alatt!! át akarok törni :o)
  • Killgore #6
    nekem még annyi sincs. elhiheted, hogy nekem is tökéletesen megfelelne.

    Tatabányai vok. Van cable, és adsl is, mindenhol.
  • Zombye #5
    Háát szerintem aki nem akar orrba-szájba warezelni, annak nem kell nagy sávszél. nekem ez az 1 Mbit/s max tökéletesen megfelel. A probléma az, hogy egyrészt fajlagosan drága a szélessávú nethozzáférés, másrészt, nem mindenhol elérhető, még mindíg. Pl nővérem a XV. kerületben lakik, kertvárosi környezetben, se kábel, se ADSL hozzáférési lehetőség nincs. ADSL-t 2x, kábelt 1x próbáltunk. Kijötek, bemérték, nem megy. Mondták, hogy kiraknak a környékre egy ADSL erősítő kütyüt, mert 1 km-el arrébb már lehet ADSL-t bekötni. Ez kb 1 éve volt, azóta ba...nak csinálni bármit is. Szóval erről ennyit. Miért is van ez így? Nincs tényleges verseny. Ha pl lenne egy szolgáltató, aki "konnektoron" keresztül szolgáltatna mindenhol, meg lenne egy másik aki pl Mikrohullámon nyomná, máris lenne versenyhelyzet. De így persze, hogy csak annyi sávszélt adnak, amennyi feltétlenül szükséges.

    Apropó! kérdés: Barátnőm tatabányán lakik. Ki tudja, mit lehet ott szélessáv terén intézni? Köszönet a segítségért.

    Szervusztok!
  • Killgore #4
    De a lényegen nem változtat, hogy kezdünk felzárkózni nyugathoz :) Már csak azt kéne elérni, hogy a sávszél is kezdjen hasonlítani pl. a franciákéhoz...
  • Killgore #3
    Ebben nem lehetne átfedés. Az előző bekezdésekben sem volt, csak ott nem ennyire részletesen volt lebontva a sokaság.
  • Cat #2
    nyilván van átfedés köztük
  • The Termentor #1
    58+38+26+14+10+5+4= ???
    hÖ??
    ez akkor most hany szazalek??