Tóth Kristóf

KSH: Egy év alatt 22%-kal nőtt a magyar netelőfizetések száma

A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint az internet-előfizetések száma meghaladta a 782 ezret, ami 5%-kal volt több az előző negyedév végi és 22%-kal a 2004 első negyedév végi értéknél.

A KSH adatai szerint az év elején hazánkban 173 internetszolgáltató volt, 85-tel több, mint egy évvel korábban. 2005 első negyedévében az előfizetések számának növekedési üteme (5%) meghaladta az előző év azonos időszakában mértet (2%). Ebben az időszakban a modemes előfizetések száma 4%-kal, az ISDN-vonali előfizetések száma 12%-kal, az egyébként is kis részarányt képviselő bérelt vonalak száma pedig 2%-kal csökkent. Növekedtek az xDSL (11%), a kábeltelevíziós internet (18%) és a vezeték nélküli előfizetések (23%). Míg 2003 végén az xDSL előfizetések száma a kapcsoltvonali modemes előfizetések harmada volt, addig 2005 első negyedévében az xDSL előfizetések száma már megközelítette azt.


Március végéig az előfizetők 35%-a választotta a legalacsonyabb díjszabású modemes telefonvonali csatlakozást, és mindössze 4%-uk csatlakozott az internetre ISDN-vonalon. Az előfizetők 33%-a xDSL-vonalon, 20%-a kábeltévén, 5%-a vezeték nélküli internet-hozzáférési lehetőségen, 0,6%-a bérelt vonalon és 1,2%-a pedig egyéb módon csatlakozott a világhálóra. Az összes előfizetéseken belül 2004 negyedik negyedévéhez képest tovább csökkent a modemes és az ISDN-vonali, nem változott a bérelt vonali, ugyanakkor tovább növekedett az xDSL, a kábeltévés és a vezeték nélküli előfizetések aránya.


2005 első három hónapjában a 304 ezer kapcsolt vonali előfizető 42 millió internetkapcsolatot létesített, melynek időtartama megközelítette a 471 millió percet. Míg a létesített kapcsolatok száma 6%-kal, addig a kapcsolatok időtartama 20%-kal csökkent az előző negyedévhez képest. Egy kapcsolt vonali előfizető naponta átlagosan 1,5 kapcsolattal 17 percet internetezett 2005 első negyedévében.


Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel 2005 első negyedévében elérte a 14 milliárd forintot, amely 9%-kal volt több, mint az előző negyedévben, és 37%-kal több a 2004 első negyedévinél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #7
    Magyarországon a legdrágább a net az EU-ban, és mégis, a 173 internetszolgáltató közül egyiknek sem jut eszébe mindenhova elvinni az ADSL-t vagy a kábelnetet.

    "Március végéig az előfizetők 35%-a választotta a legalacsonyabb díjszabású modemes telefonvonali csatlakozást"

    Ez a legalacsonyabb díjszabás ugye csak vicc volt? :)
  • neonlight #6
    pl. bemész a ksh központba, adatot kérni, vagy évkönyvet. nem hinném, hogy minden ingyenes és nyilvános a neten.
  • Kain #5
    Kurva jó lenne. Szerezz egy zsíros állást, és húzd fel az átlagot :)))
  • greekboy #4
    És mi lenne, ha a reáljövedelmek nem nálunk lennének a legszarabb (akarom mondani, Lengyelország állítólag utánunk van) és nem a legmasabb az áfa (uram bocsá, Dániában is 25%).
  • ReTeK #3
    off
    a legújabb Ksh adatokat merre/hol lehet keresgélni ha lehet, pl. mennyien és milyen nyelveket beszélnek Mo.-n ...stb
    on
  • crx #1
    És mi lett volna ha nem nálunk lenne a legdrágább a net az euban.