Berta Sándor

Lovaggá ütötték a WWW feltalálóját

II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte Tim Berners-Lee-t, a World Wide Web (WWW) "atyját", aki egyben a a World Wide Web Consortium, tehát a W3C nevű szervezet igazgatója is.

E mellé a brit birodalom második legmagasabb rangú kitüntetését is megkapta. A Londonban született, de napjainkban már az Egyesült Államokban élő 48 éves szakember "az Internet globális fejlődésére gyakorolt szerepéért", illetve a World Wide Web (WWW) feltalálásáért kapta a nem mindennapi elismerést. Berners-Lee mindenesetre megjegyezte: ez a megtiszteltetés nem csak neki, személy szerint szól, hanem azoknak a webfejlesztőkből, az internet feltalálóiból és fejlesztőiből álló közösségnek is, amelynek munkája lehetővé tette a mai internet megszületését.


Tim Berners-Lee (jobbra) Kofi Annan ENSZ főtitkár társaságában

Berners-Lee a svájci CERN-nél hozta nyilvánosságra 1989-ben azt a javaslatát, amely szerint létre kell hozni egy "globális Hypertext Projektet". Ez később World Wide Webként vált ismertté. 1990 októberében megalkotta az első webszervert, amelynek neve "httpd" volt, az első internetes böngészőt, a "World Wide Web"-et, valamint a HTML első verzióját. A szakember később Michael Dertouzos, a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) Informatikai Laboratóriumának vezetőjének a támogatásával 1994-ben megalapította a World Wide Web Consortium-ot, a W3C-t, amelynek mind a mai napig ő az igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • davos80 #8
    Ha leérettségizem és felvesznek az ELTE-TTK-ra, akkor engem is lovaggá ütnek?
  • Cat #5
    én meg akkor lepődtem meg amikor a nyiltan pedofil, és éppen ezért az afrika melletti madagaszkár szigetén, innen többezer kilométerre lakó hires scifi iró, artur c. clark megkapta...
  • Gladiator #4
    mert mér? nem az a lényeg, hogy kit kefél, hanem az amit elért, és amit tett az emeriségért. bár mondjuk erről nem sokat tudok eltohn john esetében.
  • vader #2
    ja. most képzeld má' el elton "buznyák" jánost lovagnak. röhelyes.
  • SoDI--- #1
    Amióta Elton-rózsaszínHáromszög-John is megkapta, azóta vesztett értékéből ez a rang.