Berta Sándor

Összefonódik a biometria és a számítástechnika

A Biosig 2005 konferencián bemutatott újdonságok láttán kijelenthetjük, hogy lassan megvalósul a két terület összefonódása, amelyet már tíz évvel korábban megjósoltak.

Az Unisys tíz éve egy tanulmányt tett közzé, amelyben arról volt szó, hogy hőkamerák segítségével könnyedén és sikeresen azonosíthatók lesznek például egy bankautomata előtt sorban álló emberek. A módszer még akár az egypetéjű ikrek között is képes volt különbséget tenni. Azóta ez a megoldás a feledés homályába merült, ám a németországi Darmstadtban megrendezett Biosig 2005 nevű konferencián ehhez hasonló érdekes megoldásokról is hallhattak a látogatók.

Ezek közé tartozik Roland Sassen, az emslandi székhelyű Thinsia cég képviselője által ismeretett, a szív EKG-értékeiből kiolvasott szívhang alapján működő személyi azonosító módszer. A Thinsia az erre épülő chipméretű EKG-szkennert a következő évben fogja kifejleszteni és ez alkalmas lesz személyazonosításra is.

Stephan Völkeining, a Bayer Innovation képviseletében az úgynevezett Phenostor-rendszert mutatta be, amely az adatokat polimereken tárolja. A polimerrétegen belül a bitek egy lyukmaszkra kerülnek, majd két lézer hologramként égeti ki őket. Ezzel a módszerrel egy műanyag kártyán több gigabyte mennyiségű adatot lehet tárolni. Ezek a kártyák elsősorban nagy felbontású digitális fotók tárolására használhatók fel.


Az adatot a fényérzékeny molekulák elrendezésével tárolják


Az adathalmaz egy második lézer hatására alkot hologramot

Szintén érdekes megoldás a belsőfület vizsgáló biometriás azonosítóeszköz, amelyet Gary Garcia és Michiel van der Veen, a Philips Research kutatólaboratóriumának munkatársai fejlesztettek ki. Az eszköz alapjául szolgáló technika a belsőfül akusztikus vizsgálatára épül. A készülék személyazonosító képessége közel olyan hatékony, mint az ujjlenyomat-azonosítási eljárásé. Az azonosítóchip beépíthető mikrofonokba, fejhallgatókba, mobiltelefonokba és mp3-lejátszókba egyaránt. A technika ötvözhető a digitálisjog-kezelési (DRM) rendszerekkel. Amennyiben például egy ilyen készüléket egy mp3-lejátszóba építenek, akkor az képes lesz a felhasználó azonosítására és csak abban az esetben fogja lejátszani a zeneszámokat vagy a zenei albumot, ha sikeresen azonosította a tulajdonost.

Ezt az eljárást már a gyakorlatban is megvalósították: a rendezvényen bemutattak egy intelligens házi szórakoztató rendszert, amely a jelenlegi megoldásokhoz hasonlóan tárolja el a zeneszámokat és a videókat, de csak a megfelelő azonosítás esetén hajlandó lejátszani azokat. A rendszer legfőbb újdonsága, hogy az eltárolt anyagokat az egyes felhasználókhoz rendelhetjük, így például a zenei anyagok esetén nem hallgathatunk bele egymás zeneszámaiba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AeroS #12
    Bocs: ujjlenyomat (siettem)
  • AeroS #11
    Birom, h mindig vannak új és új módszerek a személyazonosításra. Egy már igazán elterjedhetne széleskörben is(pl. újlenyomat vagy nemtom)
  • Roli #10
    akor előkeresem a régi jó öreg hifitornyom és beleteszem abba! eddig minden beletett cd megpróbált lejátszani, még adatlemezt is meg DVD-t is :D
  • waterman #9
    ha mar egy mp3-lejatszo is azonositani akar akkor bizony rossz vilag jön. az hogy a kavefözö is mar-mar ujjlenyomatot ker szerintem felvet bizonyos jogi kerdeseket. mar varom azokat a cd lemezeket, amiket regiszträlnom kell az elöado honlapjan, hogy meghallgathassam öket, mert a hiperinteligens hifitornyom nem lesz hajlando lejatszani amig internetre nem kötöm es meg nem nezi az adatbankban, hogy valoban regiszträltam-e... egy bankautomatanal meg ok ez a nagy biztonsag, de egyszerü felhasznäloi környezetben..
  • asdefge #8
    Minő öröm, hogy az egész tudományág csak szemályazonosításra való. Nehogy egy kis gyógyítás, valami ravasz kis gépecske ami jobbá tesz valamit...
  • M2 #7
    Igazából csak azt várom nagyon, hogy rájöjjenek: az emberi segglyuk is egyedi azonosító (készülék neve: anal-izátor) és vehessek olyan budit, amire csak én ülhetek, idegenek alatt pedig menjen át bikába és dobja ki őket mielőtt valami gusztustalanságot művelnek.
  • M2 #6
    Jók lesznek a szuperbiztos bankautómaták:
    - kérem tegye ujját a leolvasóra, közben nézzen a lukba, ...köszönöm
    - tegye fülét a jelölt helyre, most ha hallja a zenét, tartsa kártyája hologrammos felét a leolvasóhoz, ...köszönöm
    - most a másik fülét is, ...köszönöm
    - beszéljen a mikrofonba, lassan, érthetően, közben a sztetoszkópot illessze mellkasára. ...köszönöm
    - írja be a 4 jegyű PIN-kódot
    - köszönöm, ÖN valóban ÖN, viszontlátásra!
  • Roli #5
    Ezért máris nem alkalmazható!
  • FTeR #4
    az írisz nem változik, csak ha kinyomják a szemed :)
  • Roli #3
    Betegség esetén valóban keletkeznek változások a szemben, illetve az öregedés folyamán is, pl amikor már szemüveg kell akkor már nem hiszem, hogy jól megy az azonosítás(természetesen levesszi az illető a szemüveget :D)