Berta Sándor

Felkerült az internetre a nyílt forráskódú sör receptje

Az idei nyár újdonsága, hogy a nyílt forráskódú szoftverek után egy sör képében megjelent az első ilyen élelmiszeripari termék is. Dán diákokban támadt az ötlet, hogy ezzel a módszerrel népszerűsítik az általuk készített sört.

Az ötlet kigondolói a Vores Olnek elnevezett nyílt forráskódú sör receptjét feltették a világhálóra. Mivel a sör receptje a Creative Commons licenc alá esik, így a feltételek alapján bárki a saját kedve szerint megváltoztathatja a sör összetevőit és új italt készíthet. A "websört" bárki el is adhatja, a diákok csupán azt kérik, hogy az illető személy tüntesse fel a recept fellelési helyét. A Creative Commons licencet eddig főleg digitális formátumban tárolt zeneszámok, fotók és videók készítői használták fel.

A diákok nem viccelnek és honlapjukon nagyon is komolyan írnak a projekt céljáról, és egyúttal utalnak a szabad szoftverekkel való rokonságra, hozzátéve: "Mi mindannyian szeretjük a sört. A szabad szoftverek a szabadságot, a függetlenséget jelképezik, nem pedig az ingyenességet vagy az olcsóságot. A szabad szót a vélemény- és szólásszabadság részeként kell értelmezni és nem pedig úgy, mint egy ingyenes termék jelzőjét." A sörfőzők úgy vélik, lehetséges, hogy az ő találmányuk lesz a sörök Linuxa.

A nyilvánosságra hozott recept egyelőre dán és angol nyelven érhető el és 85 liter, hat százalékos alkoholtartalmú ital elkészítéséhez nyújt segítséget. A gabonát és a malátát egy-két órán keresztül 55-60 fokos melegben kell tartani, majd koffeint tartalmazó guaranát öntenek hozzájuk. A készítői szerint a Voren Ol nagyon finom és egészséges, vöröses-sárgás színe van.

A receptet - a forrás feltüntetésével - akár a nagy sörfőző cégek is felhasználhatják. Aki megváltoztatja a receptet, az köteles az új receptet szintén nyilvánosságra hozni a Creative Commons licenc szellemében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FunDead #18
    Bizony, a sör nagyon egészséges.

    Klikk ide az infókért!
  • Sadist #17
    A malátának vízhajtó hatása van.
  • h4x0r #16
    Ajanljak, mert vizhajto, es van benne B vitamin.
  • Seaweed #15
    Majproblemakra nem?!
  • bld #14
    na én megcsináltam és meg is ittam mind a 85 litert.. az ízére nm emléxem....
  • FTeR #13
    mondjuk veseproblémákra sör??? hát ez kábé olyan mint tüdőbajra a cigi.
  • FTeR #12
    :DDD
    nekem mér' nincs ilyen orvosom?
  • h4x0r #11
    Ja, es a sor: "B-vitaminban gazdag, hozzaadott cukor nelkul."
    Apamnak az orvos veseproblemak kialakulasa ellen ajanlotta. Azota nem tudtuk kijozanitani :D
  • h4x0r #10
    Igen, es bizonyara a sort ki is irhatod kancsoba, hordoba, stb. ahogy neked jol esik :D
  • FTeR #9
    és le lehet INGYEN tölteni a nedűt, vagy boltokban ingyé osztogatják? jah, megvan! a csomagolást kell megfizetni, meg a postaköltséget :D