Berta Sándor
Felkerült az internetre a nyílt forráskódú sör receptje
Az idei nyár újdonsága, hogy a nyílt forráskódú szoftverek után egy sör képében megjelent az első ilyen élelmiszeripari termék is. Dán diákokban támadt az ötlet, hogy ezzel a módszerrel népszerűsítik az általuk készített sört.
Az ötlet kigondolói a Vores Olnek elnevezett nyílt forráskódú sör receptjét feltették a világhálóra. Mivel a sör receptje a Creative Commons licenc alá esik, így a feltételek alapján bárki a saját kedve szerint megváltoztathatja a sör összetevőit és új italt készíthet. A "websört" bárki el is adhatja, a diákok csupán azt kérik, hogy az illető személy tüntesse fel a recept fellelési helyét. A Creative Commons licencet eddig főleg digitális formátumban tárolt zeneszámok, fotók és videók készítői használták fel.
A diákok nem viccelnek és honlapjukon nagyon is komolyan írnak a projekt céljáról, és egyúttal utalnak a szabad szoftverekkel való rokonságra, hozzátéve: "Mi mindannyian szeretjük a sört. A szabad szoftverek a szabadságot, a függetlenséget jelképezik, nem pedig az ingyenességet vagy az olcsóságot. A szabad szót a vélemény- és szólásszabadság részeként kell értelmezni és nem pedig úgy, mint egy ingyenes termék jelzőjét." A sörfőzők úgy vélik, lehetséges, hogy az ő találmányuk lesz a sörök Linuxa.
A nyilvánosságra hozott recept egyelőre dán és angol nyelven érhető el és 85 liter, hat százalékos alkoholtartalmú ital elkészítéséhez nyújt segítséget. A gabonát és a malátát egy-két órán keresztül 55-60 fokos melegben kell tartani, majd koffeint tartalmazó guaranát öntenek hozzájuk. A készítői szerint a Voren Ol nagyon finom és egészséges, vöröses-sárgás színe van.
A receptet - a forrás feltüntetésével - akár a nagy sörfőző cégek is felhasználhatják. Aki megváltoztatja a receptet, az köteles az új receptet szintén nyilvánosságra hozni a Creative Commons licenc szellemében.
Az ötlet kigondolói a Vores Olnek elnevezett nyílt forráskódú sör receptjét feltették a világhálóra. Mivel a sör receptje a Creative Commons licenc alá esik, így a feltételek alapján bárki a saját kedve szerint megváltoztathatja a sör összetevőit és új italt készíthet. A "websört" bárki el is adhatja, a diákok csupán azt kérik, hogy az illető személy tüntesse fel a recept fellelési helyét. A Creative Commons licencet eddig főleg digitális formátumban tárolt zeneszámok, fotók és videók készítői használták fel.
A diákok nem viccelnek és honlapjukon nagyon is komolyan írnak a projekt céljáról, és egyúttal utalnak a szabad szoftverekkel való rokonságra, hozzátéve: "Mi mindannyian szeretjük a sört. A szabad szoftverek a szabadságot, a függetlenséget jelképezik, nem pedig az ingyenességet vagy az olcsóságot. A szabad szót a vélemény- és szólásszabadság részeként kell értelmezni és nem pedig úgy, mint egy ingyenes termék jelzőjét." A sörfőzők úgy vélik, lehetséges, hogy az ő találmányuk lesz a sörök Linuxa.
A nyilvánosságra hozott recept egyelőre dán és angol nyelven érhető el és 85 liter, hat százalékos alkoholtartalmú ital elkészítéséhez nyújt segítséget. A gabonát és a malátát egy-két órán keresztül 55-60 fokos melegben kell tartani, majd koffeint tartalmazó guaranát öntenek hozzájuk. A készítői szerint a Voren Ol nagyon finom és egészséges, vöröses-sárgás színe van.
A receptet - a forrás feltüntetésével - akár a nagy sörfőző cégek is felhasználhatják. Aki megváltoztatja a receptet, az köteles az új receptet szintén nyilvánosságra hozni a Creative Commons licenc szellemében.