Tóth Benedek

Nyílt forráskóddal kísérletezik az Apple

Az Apple bejelentette, hogy még több forrásrészletet publikál böngészőjéből, miután több kritikát is kapott a KHTML-motoron dolgozó partnereitől, és lehet hogy több alkalmazást teljesen nyílttá tesz.

Az Apple több mint két éve döntött úgy, hogy böngészőjének, a Safarinak alapját a nyílt forráskódú KHTML-motor fogja adni. Ennek a keretében egyezséget kötött annak készítőivel, hogy a motor használatáért cserében az Apple hozzájárul annak fejlesztéséhez. Azonban mostanában egy kicsit kiveszett a nyílt forráskódú kezdeményezés a cégből, amit a KHTML fejlesztői eléggé nehezteltek és többször is kifejezték, hogy úgy érzik az Apple csak élősködik termékükön, mert viszonylag kevés módosított kódrészletet ad át nekik.


Úgy látszik, hogy a vállalat megpróbálja kiengesztelni a csapatot, hiszen elindította a WebKit Open Source Projectet, ami betekintést enged az Apple által átalakított immár WebKit névre hallgató motor kódjába. "A Safari csapat büszkén jelenti be, hogy mától kezdődőleg fontos változások vannak folyamatban működésünkkel kapcsolatban" - írja David Hyatt a Safari project vezetője blogjában és teljesen igaza van, hiszen ilyen mennyiségű és fontosságú kód nyilvánosságra hozására még nem nagyon volt példa a cég történelmében.

A mostani változás úgy tűnik nemcsak a KHTML-fejlesztők kiengesztelésére szolgál, hanem lehet, hogy az Apple finoman kísérletezik a nyílt forráskód gondolatával, hiszen mostanában nagyon sok nyílt forráskódú szoftver ért el hatalmas sikert, ami elsősorban a fejlesztés hatékonyságának köszönhető. Azonban szakértők szerint az Apple nem fog teljesen nyitni ez irányba. Az alkalmazásai közül lehet, hogy több is teljesen nyílt forráskódúvá alakul, hiszen az cégnek nem árt ha esetleg más platformokra is átalakítják programját és a saját gépein még jobban fognak futni.


Steve Jobs egy Intel processzoros Mac előtt

Azonban a nemrég hivatalosan is bejelentett Intel processzorokra való átállás miatt valószínű, hogy az operációs rendszerek kódjaiból egy fél sort se fogunk látni, elvégre egy PC-n futó MacOS nem tenne jót a cégnek. A KHTML-motort amúgy az Apple a Mozilla ellenében választotta 2003-ban. Sokáig ez a motor nagyon népszerű volt a Safari mellett főleg a Konqueror böngésző kapcsán, ami a Linux alatt népszerű KDE felülethez tartozik, de az elmúlt fél évben a Mozilla ismételt előretörése miatt ennek népszerűsége is erősen csökkent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FTeR #14
    ide is írom:

    mai machiansba fognak beszlni az inteles cuccról fix.tv-n. :D
    ne hagyjátok ki!
  • archkoven #13
    Ha valóban konkurencijá tudna lenni a Winnek az OSX akkor nehéz elhinnem, hogy az nem érné meg nekik. Elég csak megnézni a Microsoftot, nagyon szépen megél belőle. Pesze egy komoly versenyben csökkenne az elérhető nyereség, de még úgy is óriási pénzeket lehetne keresni vele. Arra pedig nem nagyon lehet számítani, hogy valaki csak úgy belép konkurenciának ezen a téren.
    Szerintem most óriási lehetőség előtt áll az Apple, hogy megtegye ezt a lépést, jó a terméke és jó a termékéről kialakult kép is, már csak elérhetővé kellene tenni minden hardveren.
  • Sityi #12
    A WHQL-drivereket is a gyártók írják meg, az MS csak ellenőrzi. Valami hasonlót csinálhatna az Apple is...
  • mrzed001 #11
    Illetve Microsoftnál van a Microsoft Certified Driver besorolás, ami már "talán" megbízható
    Én csak ennyit várnék el az OS PC-re készülő driverektől is
  • Sityi #10
    mrzed001 megelőzött. Miért az Apple feladata a dzsunka tacskó gizdaságos gépeken való tökéletes működése? Oldja meg a gyártó jól megírt driverekkel! Érdekes módon Windowsnál ezt nem várja el senki, míg Linuxnál, OSX-nél igen?
  • Wilddog #9
    Ohhh... és rengeteg doksi a programozásáról. Erre érdemes időt szánnom. ;-)
  • mrzed001 #8
    A drivereket nem az oprendszer készítője fejleszti, hanem a hardver gyártója
  • Power #7
    Erről van szó.
    Ilyentéren esélytelenek lennének okosan nem mennek bele, mert csak évekig driverekket kellene fejleszteni.
  • fie #6
    Az apple honlapjáról letölthető a darwin nyílt forrású oprendszer. Erre épül az MacOS-X.
    Darwin
  • mrzed001 #5
    Pedig az lenne az igazi. A linux nem elég userbarát, viszont egy open source MAC OS PC-re, hát, asszem M$ felköthetné a gatyókáját. Annakidején is az OS2 csak azért nem terjedt el, mert iszonyú sokba került, pedig sokkal stabilabb volt mint a Windows