Berta Sándor

Újabb országok felé nyit forráskód ügyben a Microsoft

A jövőben már hét újabb európai ország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia, Szlovénia és Ciprus is betekinthet a Microsoft különböző szoftvereinek forráskódjaiba.

Kibővítette a Shared Source Initiative, vagyis a Megosztott Forráskód Kezdeményezés nevű programját a redmondi szoftveróriás. Ezzel a lépésével az amerikai vállalat eleget tesz az Európai Bizottság egyik korábbi döntésének, amely szerint a cég köteles együttműködni a szoftverei forráskódjainak megmutatásában a különböző európai országokkal. Ráadásul ez a lépés jelzésértékű is az Európai Unió felé, amely a hét elején az együttműködés hiányáért bírálta a Microsoftot, az Európai Versenyhivatal pedig ehhez kapcsolódóan napi 5 millió dolláros bírságot helyezett kilátásba a konszernnel szemben.

Ennek ellenére Brüsszelben a szakemberek továbbra is kétségbe vonják, hogy a redmondi cég hajlandó-e egyáltalán bármilyen tekintetben is kooperálni más cégekkel, azért, hogy a különböző Windows operációs rendszereket még több szoftverrel kompatibilissá tegye. A vita immár tavaly március óta ebben a kérdésben azon folyik, hogy Microsoft köteles bemutatni az európai uniós tagállamok, illetve az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt álló országok szoftverfejlesztő cégeinek a Windows 2000, Windows XP, Windows CE és a Windows Server 2003 nevű operációs rendszerek forráskódjait, illetve azok egy részét. Amennyiben ez megvalósulna, úgy a szoftverfejlesztők a különböző Windows operációs rendszerekkel minden eddiginél jobban együttműködő alkalmazásokat tudnának készíteni.

A redmondi vállalat ugyanakkor cáfolta, hogy a lépésre azért került sor, mert ilyen módon akarnak alternatívát kínálni a Kelet-Európában népszerű Linux-disztribúcióknak és így akarják megakadályozni, hogy a kelet-európai országok kormányai esetleg áttérjenek a Windows operációs rendszerek alkalmazásáról a Linux használatára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #9
    Azt én se értem, ill jó azt értem, hogy USA egyik fegyvere a Windows, de az ember az ember, hogyhogy még nem került ki a teljes kód?
  • Equ #8
    "A nemzetbiztonsági hivatalt nem ismerem, csupán csak azon kijelentéseidet bíráltam, amelyek arra utaltak, hogy ne nézzem hülyének a nagyvállalati illetve minisztériumi IT-s szakembereket. "

    Szerintem a szövegkörnyezetből egyértelműen ki kellett derülnie, hogy nem általánosságban beszélek, hanem kimondottan azokról a nagyvállalati és minisztériumi szakameberekről, akiket eléggé nagyra tartanak ahhoz, hogy rájuk bírják a windows forráskódjának elemzését. (adott projekthez)

    Ettől még természetesen teli lehet tökkelütött idiótákkal az egész intézmény, de akit forráskód ellenörzésre küldenek, azok nem tartoznak ezek közé.
  • testerlnx #7
    >(király, hogy állandóan nagy kezdőbetűvel írod az "én" szót, sokat elárul :))
    Meséld el mit árul el Neked :)

    >(történetesen ismerem a programot, mert olyan cégnél dolgozom amelyik hozzfér...)
    Ez esetben megkövetlek Téged, és utána kérdezek, hogy hogy is van ez valójában...

    >(vagy éppen felbecsülhetetlen lásd nemzetbiztonság)
    A nemzetbiztonsági hivatalt nem ismerem, csupán csak azon kijelentéseidet bíráltam, amelyek arra utaltak, hogy ne nézzem hülyének a nagyvállalati illetve minisztériumi IT-s szakembereket. Ugyan nem nézem hülyének Őket, de jobbnak sem mint az egyéb területen dolgozó IT-s szakembereket...

    ui.: Örülök, hogy pszichológiával is foglalkozol, szép ha az ember nem beszűkült :)
  • Equ #6
    te most windows forrás eléréssel rendelkező cégekről/team-ekről beszélsz vagy csak úgy általában? Mert én konkrétan az előbbiekről.

    Nem túl naív ember valószinűleg nem gondolja komolyan, hogy mondjuk egy milliárdos (vagy éppen felbecsülhetetlen lásd nemzetbiztonság) üzleteknél elkövetnek akkora bakit, hogy nem ellenőrzik 100%-osan, hogy azt a forrást elemzik irdatlan pénzért ami konkrétan a gépeiken fut? (pl. backdoort keresve)

    De még, ha ilyen hülyék lennének is, a ms eleve ezzel kezdi a programot (fordítási paraméterek, környezet stb). (történetesen ismerem a programot, mert olyan cégnél dolgozom amelyik hozzfér...)

    (király, hogy állandóan nagy kezdőbetűvel írod az "én" szót, sokat elárul :))
  • testerlnx #5
    Aham, hát persze, az Én tapasztalatom is az, hogy egy bank vagy egy minisztérium IT részleg az elithez tartozik, és nagyon is oda figyel mindenre... Különben Te már dolgoztál ilyen helyen? Mert Én igen...
  • Equ #4
    ennyire ne nézd hülyének a nagyvállalatok-nemzetbizonsági hivatalok stb. mérnökeit...
    A dolog azzal kezdődik, hogy compile paraméterek megadása, fordítás, majd az eredmény bináris összehasonlítása a polcról levett windows CD filejaival. Ha ez megvan, akkor néznek egyáltalán a forrásba...
  • Omega #3
    "Amennyiben ez megvalósulna, úgy a szoftverfejlesztők a különböző Windows operációs rendszerekkel minden eddiginél jobban együttműködő alkalmazásokat tudnának készíteni."

    Egészen konkrétan miket lehet ennek segítségével megvalósítani ?
  • h4x0r #2
    Igen, biztos megprobalta :-D
  • testerlnx #1
    Arra azért kiváncsi lennék, hogy megpróbálta-e már vki lefordítani ezt a "forrás"-t :)