Berta Sándor

Nyílt forráskódra váltana az amerikai haditengerészet

A tervek szerint a jövőben még több nyílt forráskódú operációs rendszert és más szoftvert akar beszerezni az Egyesült Államok Haditengerészete.

A haditengerészet IT szakemberei és a Nyílt Forráskódú Szoftver Intézet (OSSI) nevű civil szervezet munkatársai egy közös kutatási-fejlesztési program keretében jelenleg is vizsgálják annak lehetőségét, miszerint mely további területeken térhetne át a haditengerészet a nyílt forráskódú operációs rendszerek és más szoftverek használatára. Az OSSI egy non-profit civil szervezet, amely azt tűzte ki legfontosabb feladatául, hogy elősegítse a nyílt forráskódú alkalmazások elterjedését a közigazgatásban és az állami hivatalokban és hatóságoknál.


A USS Shiloh rakétacirkáló légvédelmét ellenőrző számítógép

A három évesre tervezett projektben már most több vállalat, illetve szoftverfejlesztő csapat is részt vesz, köztük van például a Red Hat, a hasonló nevű Linux-disztribúció kiadója és a Black Duck Software szoftverfejlesztő cég is. Ez utóbbi egy olyan alkalmazást ajánl az amerikai haditengerészetnek, amely egyfolytában felügyeli és feljegyzi, hogy egy szoftverfejlesztési folyamatban az egyes programrészek milyen licenceknek felelnek meg. Így lehetővé válik, hogy a US Navy ellenőrizhesse, hogy a részére később felkínált vagy a megrendelésére kifejlesztett szoftverek, valóban nyílt forráskódúak-e, esetleg az ő szakemberei által létrehozott programok megfelelnek-e a nyílt forráskód követelményeinek.


Az amerikai flotta egyik vízfelszini csapásmérő parancsnoki központja

A Nyílt Forráskódú Szoftver Intézet menedzsere, John Weathersby szerint az amerikai haditengerészet érdeklődése a nyílt forráskódú szoftverek iránt már közel sem újkeletű. Kilenc haditengerészeti részlegből hat már ilyen operációs rendszereket és alkalmazásokat használ a kritikus, különlegesen megbízható rendszereket igénylő területeken is. A szakemberek bizakodnak, hogy hamarosan a US Navy példáját követik más amerikai fegyvernemek vagy állami hivatalok is, hiszen a megbízhatóság és a költségszempontok egyébként kiemelkedően fontosak az amerikai közigazgatásban és a nyílt forráskódú szoftverek pont ezen a két területen kínálnak igazán komoly alternatívát a kereskedelmi programoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #4
    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=34388
    ja, az a brit
  • Ceb #3
    Holnap jön a hír Bill Gates nem fél a linuxtól, pedig kéne :D
  • Axon #2
    Ha jól emlékszem az az írás a britt haditengerészetre vonatkozott, ez pedig az amerikaira.
    Gondolom a britteket könyebb volt megkenie billi bácsinak, az amerikaiaknál már nem olyan egyszerű, de ami még fontosabb, nem is olyan olcsó. Jóval több és jóval nagyobb zsebeket kell betömnie a kis pedorasztának
  • Sityi #1
    Nem is olyan rég volt egy hír itt az SG-n, hogy a US Navy köszöni szépen, és marad a Win2K-nál. Most akkor hogy is van ez kérem szépen?